Οι Ταλιμπάν θα επιστρέψουν: Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες του Αφγανιστάν προς τη διεθνή κοινότητα

Η επικείμενη απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τρομάζει τις γυναίκες της πολύπαθης χώρας. Πολλές από αυτές φοβούνται ότι μετά από 20 χρόνια σχετικής ελευθερίας, τα δικαιώματά τους με πρώτη και κύρια την εκπαίδευση, θα κινδυνεύσουν και πάλι από τους σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές.
3'

Τη δική τους αγωνία εκφράζουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν, μετά την είδηση για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων απο τη χώρα. Φοβούνται οτι η χώρα θα επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές όπου οι σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν τους απαγόρευαν να κυκλοφορήσουν χωρίς τη συνοδεία κάποιου αρσενικού, μέλους της οικογένειας, όπως επίσης να εργάζονται, να πηγαίνουν σχολείο και πανεπιστήμιο και να συναναστρέφονται με άντρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου θα τερματίσει τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ. Η απόσυρση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου δήλωσε από την πλευρά του χθες και ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η εν λόγω απόφαση σημείωσαν από κοινού δεν ήταν εύκολη και εγκυμονεί κινδύνους, ενώ προειδοποίησαν ότι θα υπάρξει «σθεναρή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων από τους Ταλιμπάν.

Οι Αφγανοί τρέμουν μία πιθανή επιστροφή των Ταλιμπάν

Πολλοί Αφγανοί ωστόσο φοβούνται αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν μετά την αμερικανική επέμβαση πριν από δύο δεκαετίες.

Η βία εναντίον αμάχων, με θύματα ιδίως γυναίκες και παιδιά έχει αυξηθεί το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, ενώ οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει και πάλι να ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Η επιστροφή στη σαρία, τον αυστηρό ισλαμικό νόμο των Ταλιμπάν που απαγορεύει στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται, θα έκανε τις γυναίκες να χάσουν βασικα δικαιώματα που με τόσο κόπο απέκτησαν στην εμπόλεμη χώρα.

Αναζωπύρωση της βίας- Στο στόχαστρο και δημοσιογράφοι

Στην αφγανική περιφέρεια ιδίως, όπου οι Ταλιμπάν ελέγχουν ορισμένες περιοχές, οι κάτοικοι μιλάνε ήδη για επιδείνωση της ασφάλειας και περιορισμό των ελευθεριών τους. «Η υπηρεσία μου περιόρισε τις κινήσεις των συναδέλφων λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και ο πατέρας μου μου ζήτησε πρόσφατα να σταματήσω να εργάζομαι για λίγο», λέει η Ατίφα Αλιζαντέχ, δημοσιογράφος και μέρος μιας γενιάς γυναικών που πήγαν σχολείο και εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.
Τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες, ως μέρος ενός κύματος επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ακτιβιστών και άλλων προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.


Όσο για τις γυναίκες τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι αν κάποια στιγμή οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία, θα συνεχίσουν ο να έχουν τα δικαιώματα που με τόσο κόπο κατάκτησαν τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα. Η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων τους προκαλεί μία επιπλέον ανησυχία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλωστε πολλά κορίτσια εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ τα περισσότερα αναγκάζουν να παντρευτούν πριν συμπληρώσουν τα 19 τους χρόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα δρομολόγια, οι πρόβες και η χρονομέτρηση -Ήθελαν το τέλειο έγκλημα οι δράστες