Πρίγκιπας Φίλιππος: Όταν έγραφε στη Νταϊάνα: «Αδιανόητο να σε εγκαταλείψει… για την Καμίλα»
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν έρθει κοντά όλα αυτά τα χρόνια, επικοινωνούσαν τακτικά μέσω αλληλογραφίας -συνήθως σε ταραγμένες περιόδους- ενώ ο «πραγματιστής» δούκας του Εδιμβούργου είχε αναλάβει επί έναν και πλέον χρόνο ρόλο…συμβούλου γάμου.
Φως στη σχέση της αγαπημένης Πριγκίπισσας των Βρετανών που έφυγε από τη ζωή το 1997 και του «παππού του έθνους» που κηδεύεται το Σάββατο, επιχειρεί να ρίξει ο συγγραφέας Τζάϊλς Μπράντρεθ μέσα από μία νέα βιογραφία με τίτλο «Φίλιππος: Το τελευταίο πορτρέτο» που θα κυκλοφορήσει στις 27 Απριλίου.
Σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς λέει, το βασιλικό ζεύγος ήταν αποφασισμένο να σώσει το γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα και ο δούκας του Εδιμβούργου ιδιαίτερα είχε αναλάβει ρόλο... πυροσβέστη και ειρηνοποιού.
Η πρώτη του «παρέμβαση» μάλιστα έγινε πριν απο το γάμο του πρίγκηπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας το 1981, σε μία περίοδο που Τύπος «βοούσε» για τη σχέση του Καρόλου με τη νεαρή τότε Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ.
Με επιστολή του στον 32χρονο τότε γιό του Κάρολο, ο Φίλιππος τόνιζε ότι η 19χρονη Νταϊάνα ήταν νέα και εύθραυστη και ήταν καιρός να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα έπρεπε δηλαδή είτε να την κάνει πρόταση γάμου «ικανοποιώντας την οικογένεια και τη χώρα του» ή να την αφήσει να συνεχίσει τη ζωή της.
Ο Κάρολος ενοχλήθηκε θεώρησε το γράμμα του πατέρα του «τελεσίγραφο» και αισθάνθηκε ταπεινωμένος και παγιδευμένος. Οι βασιλικοί συντάκτες ωστόσο μιλούν σήμερα για μία λογική, ισορροπημένη επιστολή που είχε στόχο να… προλάβει τα χειρότερα.
Οι δύο πλευρές ενός δυστυχισμένου βασιλικού γάμου
Υπάρχουν φυσικά δύο πλευρές στην θλιβερή ιστορία του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα λέει ο συγγραφέας. Ο δούκας της Ουαλίας σύμφωνα με το περιβάλλον της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας ήταν εγωϊστής, αδιάφορος και σκληρός. Ζήλευε την αγάπη που της έδειχνε ο κόσμος και δεν προσπαθούσε να μοιραστεί τα ενδιαφέροντά της.
Αντιμέτωπος με τα ξεσπάσματά της- την επιλόχειο κατάθλιψη και τη βουλιμία από την οποία υπέφερε, αλλά και με τις έντονες αλλαγές στη διάθεσή της, διαρκώς απομακρυνόταν. Και αναζήτησε παρηγοριά στην αγκαλιά της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Οι φίλοι του Καρόλου είχαν τη δική τους ακλόνητη θέση. Η Νταϊάνα έλεγαν είχε ερωτευτεί τη θέση του, όχι τον ίδιο τον Πρίγκιπα, και δεν προσπάθησε ποτέ να καταλάβει το σύζυγό της
Ο πρίγκιπας Φίλιππος... ως σύμβουλος γάμου
Αυτό που έχει γίνει σήμερα σαφές -αν και την εποχή εκείνη δεν ήταν- είναι ότι το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας έκανε τα πάντα για να πετύχει αυτός ο γάμος.
Όταν όλοι γύρω άρχισαν να κατακρίνουν τον αποτυχημένο γάμο, να μοιράζουν ευθύνες και να μιλάνε για αυτοεκπληρούμενη προφητεία η Ελισάβετ και ο Φίλιππος δεν έλεγαν τίποτα.Ηταν σιωπηλοί και απογοητευμένοι. Και σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους άλλους που συμμετείχαν στο δράμα μπορούσαν να δουν και τις δύο πλευρές της ιστορίας.
Ο δούκας του Εδιμβούργου ιδιαίτερα ήθελε να βοηθήσει. Το καλοκαίρι του 1992 -τέσσερα χρόνια πριν από το πολύκροτο διαζύγιο - η βασίλισσα συμφώνησε μαζί του ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Τον Ιούνιο, οι Sunday Times άρχισαν να δημοσιεύουν την εκρηκτική βιογραφία της Νταϊάνα δια χειρός Άντριου Μόρτον που απεικόνιζε την πριγκίπισσα ως μία γυναίκα αδικημένη, παγιδευμένη σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, στο πλευρό ενός συζύγου που ήταν πάντα απών.
Ο Μόρτον επικαλέστηκε ως πηγές φίλους της Νταϊάνα αλλά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, υποψιάστηκαν την ίδια την Πριγκίπισσα. Και φυσικά είχαν δίκιο. Η Νταϊάνα δεν είχε συναντήσει τον Μόρτον αλλά ηχογράφησε κασέτες με τη δραματική της ιστορία και της προώθησε στο συγγραφέα.
Τον Ιούνιο, η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος συναντήθηκαν με τον Κάρολο και τη Νταϊάνα στο Ουίνδσορ για να ακούσουν τις θέσεις τους και να μιλήσουν για το μέλλον.
Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν ενιαία στάση.
Συμβούλεψαν το ζευγάρι να αναζητήσουν συμβιβασμό, να σκεφτούν λιγότερο τον εαυτό τους και περισσότερο τους άλλους και να προσπαθήσουν να ξαναζωντανέψουν το γάμο τους - για τους δικούς τους λόγους, για χάρη των αγοριών τους, για χάρη του Στέμματος και της χώρας.
Η αλληλογραφία με την Νταϊάνα
Στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση η Νταϊάνα δεν εμφανίστηκε ποτέ και τότε ο Φίλιππος αποφάσισε να δράσει. Ξεκίνησε λοιπόν την περίφημη αλληλογραφία με την πρώην νύφη του.
Τα γράμματα ήταν πάντα ο αγαπημένος τρόπος προσωπικής επικοινωνίας του δούκα. Στις διαπροσωπικές επαφές ήταν συχνά δυσνόητος κι είχε περίεργο χιούμορ. Όταν έγραφε όμως ήταν ήρεμος, προσεκτικός και διακριτικός.
Χρησιμοποιούσε επιστολές για να δείξει ότι νοιάζεται, για να σκέφτεται δυνατά, να ρωτάει, να προσφέρει ιδέες και συμβουλές, και να μιλάει για όλα εκείνα τα πράγματα που, σε μια οικογένεια, μερικές φορές πιο άνετα γράφονται παρά λέγονται δυνατά.
Η ύπαρξη των πολύ προσωπικών του επιστολών προς τη Νταϊάνα δεν είναι κρατικό μυστικό, αλλά έχουν γίνει αντικείμενο πολλών παρανοήσεων. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές εκείνη την εποχή, ο Φίλιππος έγραφε απλώς για να την επιπλήξει και να την επικρίνει.
Στην πραγματικότητα, οι επιστολές του ήταν άμεσες, έδειχναν ενδιαφέρον και είχαν ένα σκοπό «να δούμε αν μπορούμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα, να έρθουμε πιο κοντά και να μπορεσουμε να συνεχίσουμε» εξηγεί ο Μπράντρεθ.
Ο Φίλιππος ζητούσε επίσης να εξετάσει τη συμπεριφορά της και να αναγνωρίσει ότι υπήρχαν σφάλματα και στις δύο πλευρές. Υπενθύμισε ότι ο Κάρολος ήταν μερικές φορές δύσκολος αλλά και εκείνη δεν είχε και τον πιο…εύκολο χαρακτήρα.
Δεν έκρυβε μάλιστα κανένα ευαίσθητο ζήτημα, μιλούσε για τη ζήλια της και το «αγκάθι» της Καμίλα.
Η...σκληρή αγάπη του δούκα του Εδιμβούργου προς τη Νταϊάνα
Εν ολίγοις, ο Φίλιππος έγραφε στην νύφη του όλες τις αλήθειες και την καλούσε να δράσει για να σώσει το γάμο της. Της θύμιζε τα λάθη της, αλλά παράλληλα έκανε και λίστες ολόκληρες με τα επιτεύγματά της. Σε μία από τις επιστολές του μάλιστα είχε γράψει χαρακτηριστικά «Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος που έχει σώας τας φρένας θα σε άφηνε για την Καμίλα!».
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα την εποχή εκείνη όμως ήταν ευάλωτη και ευερέθιστη.
Κάθε φορά που έφτανε κάποια επιστολή, την άνοιγε, τη «διάβαζε σταυρωτά» και συνήθως την έκρυβε για να τη μοιραστεί το συντομότερο δυνατό, με τους πιο κοντινούς της φίλους.
Ο ένας χρόνος αλληλογραφίας και το...αναπόφευκτο διαζύγιο
Η Ρόζα Μόνκτον, τότε διευθύνουσα σύμβουλος της Tiffany's στο Λονδίνο, και η Λουσία Φλέτσα ντε Λίμα, σύζυγος του πρεσβευτή της Βραζιλίας, ήταν οι δύο πιο στενές της φίλες λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
«Όταν έφθαναν τα γράμματα, της προκαλούσαν ταυτόχρονα ενθουσιασμό και ανησυχία. Η Νταϊάνα είχε τα πάνω και τα κάτω της. Κάτι που έγραφε θα μπορούσε εύκολα να την κάνει να κλάψει και κάτι άλλο να την κάνει να γελάσει. Πολύ συχνά , παρερμήνευε αυτά που εννοούσε ο Φίλιππος» λέει η ντε Λίμα. Συχνά οι φίλες τη βοηθούσαν να συντάξει την απάντησή της.
Η αλληλογραφια του Φίλιππου προς τη Νταϊάνα συνεχίστηκε επί τουλάχιστον ένα χρόνο. «Ήταν καλές, θετικές επιστολές. Ηταν καλός άνθρωπος και το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να βοηθήσει» λένε οι φίλες της Νταϊάνα.
Ο Φίλιππος συνοψίζει ο συγγραφέας της νέας βιογραφίας πρόσφερε στη Νταϊάνα «σκληρή αγάπη», πολλές φορές την επέκρινε, αλλά το μήνυμα που της έστελνε ήταν πάντα θετικό και είχε ένα και μοναδικό στόχο: τη συμφιλίωση με το γιό του Κάρολο.
Για να ειμαστε δίκαιοι λέει ο πρών βασιλικός μπάτλερ Πολ Μπάρελ ο «Πρίγκιπας Φίλιππος έκανε περισσότερα για να σώσει το γάμο τους από ότι ο ίδιος ο Πρίγκιπας Κάρολος».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα δρομολόγια, οι πρόβες και η χρονομέτρηση -Ήθελαν το τέλειο έγκλημα οι δράστες