Σιγκαπούρη: Ακτιβιστής δέχθηκε πρόστιμο από τον πρωθυπουργό και μάζεψε λεφτά με crowdfunding

Πληθαίνουν στη Σιγκαπούρη τα πρόστιμα και οι κυβερνητικές καταγγελίες ενάντια στους διαφωνούντες, πληθαίνουν όμως και οι εκδηλώσεις υποστήριξης στις αντιπολιτευτικές φωνές. Δύο μπλόγκερ το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν...με τη βοήθεια του κοινού
2'

Με τη βοήθεια των social media ένας ακτιβιστής στη Σιγκαπούρη συγκέντρωσε μέσω crowdfunding περίπου 108 χιλιάδες δολάρια, όσα δηλαδή και το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί για μία υπόθεση δυσφήμισης του πρωθυπουργού μέσω Facebook.

Ο πρωθυπουργός της πόλης-κράτους, Λι Χσιεν Λουνγκ, μήνυσε τον Ρόι Νγκέρνγκ για μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του το 2014, όπου τον κατηγορούσε για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων στο κρατικό ταμείο αποταμίευσης Central Provident Fund (CPF).

Το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σιγκαπούρης διέταξε τον μπλόγκερ να καταβάλει στον πρωθυπουργό αποζημίωση 112 χιλιάδων δολαρίων συν τα νομικά έξοδα. επιπλέον των 29.000 S $ σε νομικά έξοδα. «Τα καταφέραμε» είπε ο ακτιβιστής, μετά την επιτυχία της εκστρατείας του. Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και κατά του μπλόγκερ Λεόνγκ Σζε Χιαν, κατηγορώντας τον ότι είχε ανεβάσει στο Facebook ένα ανάλογο επικριτικό άρθρο.


Ο Λεόνγκ ξεκίνησε επίσης διαδικασία συλλογικής χρηματοδότησης μέσω διαδικτύου και μετά απο 11 ημέρες ανέφερε ότι πάνω από 2.000 άτομα είχαν προσφέρει χρήματα, γεγονός που του επέτρεψε να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού. Δηλαδή 100 χιλιάδες δολάρια

«Χάρη στη δική σας βοήθεια είχαμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε», έγραψε στο Facebook. Κατά τη δίκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον μπλόγκερ ότι είχε διασπείρει «ψευδείς και αβάσιμες» κατηγορίες που είχαν δυσφημίσει την «ακεραιότητα και την ειλικρίνεια» της κυβέρνησης.

Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τα τελευταία περιστατικά ως ένα ακόμη δείγμα για τα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να φιμώσει τους διαφωνούντες.

Οι νόμοι στη Σιγκαπούρη που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης