«Σιδερόφρακτο» μέτωπο ΗΠΑ-Ιαπωνίας απέναντι στην Κίνα: Οργισμένη αντίδραση της Λαϊκής Δημοκρατίας
Οι συνομιλίες αυτές έδωσαν στον Δημοκρατικό πρόεδρο την ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω ως προς τη δέσμευσή του για αναζωογόνηση των συμμαχιών των ΗΠΑ, που είχαν πληγεί επί του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.
Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η Κίνα, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Ιαπωνίας στις προσπάθειες των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα σε κοινή δήλωσή τους, περιλαμβανομένης της «σημασίας της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», κάτι που θεωρήθηκε ως «βολή» προς την αυξημένη πίεση του Πεκίνου απέναντι στο νησιωτικό κράτος, το οποίο θεωρεί αποσχιθείσα επαρχία.
«Σήμερα ο πρωθυπουργός Σούγκα και εγώ επιβεβαιώσαμε τη σιδερόφρακτη στήριξή μας προς τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας και για την κοινή μας ασφάλεια» είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις «παραγωγικές».
«Δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από την Κίνα και σε ζητήματα όπως η Ανατολική Σινική Θάλασσα, η Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς και η Βόρεια Κορέα, για να διασφαλίσουμε το μέλλον ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού» τόνισε.
Άλλα ζητήματα στις συνομιλίες περιελάμβαναν τις στρατιωτικές κινήσεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τις ενέργειες σε βάρος των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στη Σιντζιάνγκ.
Ο Σούγκα είπε πως ο ίδιος και ο Μπάιντεν συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για ειλικρινείς συζητήσεις με την Κίνα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πεκίνου στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κίνας: Σε ανακοίνωση το Σάββατο, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον τόνισε πως το Πεκίνο είναι «αποφασιστικά αντίθετο» στην κοινή δήλωση και ότι η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και η Σιντζιάνγκ είναι εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.
Τα σχόλια αυτά «έχουν βρεθεί εντελώς εκτός του πλαισίου της κανονικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», βλάποντας τα συμφέροντα τρίτων, καθώς και την ειρήνη και σταθερότητα στην Ασία και τον Ειρηνικό, ανέφερε η πρεσβεία.
Η κίνηση αυτή, πρόσθεσε, είναι μια προσπάθεια να διχαστεί η περιοχή, η οποία «αναπόφευκτα θα συνεχιστεί με τον σκοπό της πρόκλησης βλάβης σε άλλους και στο τέλος στους ίδιους».
Η σύνοδος - η πρώτη συνάντηση που είχε ο Μπάιντεν πρόσωπο με πρόσωπο με ξένο ηγέτη ως πρόεδρος- έλαβε χώρα μερικές ημέρες αφού η Κίνα έστειλε 25 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων μαχητικά και βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, κοντά στην Ταϊβάν.
«Αποφεύγω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, καθώς έχουν να κάνουν με διπλωματικές επαφές, μα υπάρχει ήδη συμφωνηθείσα αναγνώριση ως προς τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, που διαβεβαιώθηκε εκ νέου σε αυτή την περίπτωση» είπε ο Σούγκα.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν επιδοκίμασε την επίδειξη στήριξης και κάλεσε την Κίνα να ενεργήσει «υπεύθυνα».
Σε άλλη μια «βολή» προς την Κίνα ο Μπάιντεν είπε στη συνέντευξη Τύπου πως ΗΠΑ και Ιαπωνία θα επενδύσουν από κοινού σε τομείς όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές, οι αλυσίδες προμήθειας ημιαγωγών κ.α.
Πηγή: Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φρίκη στην Τουρκία: Έσφαξε τη γυναίκα του επειδή του ζήτησε διαζύγιο