Έρευνα: Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο υπολογιστές παρά...ανθρώπους
Αλγόριθμοι ήδη βοηθούν σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής- από την επιλογή του επόμενου τραγουδιού σε μια playlist μέχρι την επιλογή του σωστού μεγέθους παντελονιού.
«Οι αλγόριθμοι είναι ικανοί να κάνουν έναν μεγάλο αριθμό εργασιών, και ο αριθμός εργασιών που μπορούν να κάνουν αυξάνεται πρακτικά καθημερινά» είπε ο Έρικ Μπόγκερτ, διδακτορικός στο Terry College of Business Department of Management Information Systems. «Φαίνεται σαν να υπάρχει μια προκατάληψη υπέρ του να βασίζεσαι πιο πολύ σε αλγορίθμους όταν μια δουλειά γίνεται πιο δύσκολη, και αυτή η επίδραση είναι ισχυρότερη από το να βασίζεσαι σε συμβουλές από άλλους ανθρώπους».
Ο Μπόγκερτ συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ρικ Γουάτσον και τον επίκουρο καθηγητή Άαρον Σέκτερ στο συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο Nature’s Scientific Reports.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.500 άτομα που αξιολογούσαν φωτογραφίες, στο πλαίσιο μια ευρύτερης έρευνας ως προς το πώς και πότε οι άνθρωποι δουλεύουν με αλγορίθμους για την επεξεργασία πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από εθελοντές να μετρήσουν τον αριθμό ανθρώπων σε μια φωτογραφία ενός πλήθους, μαζί με προτάσεις που παράγονταν από αλγόριθμο.
Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων στη φωτογραφία αυξανόταν, η καταμέτρηση γινόταν δυσκολότερη και οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανόν να δεχτούν την πρόταση του αλγορίθμου αντί να μετρήσουν οι ίδιοι ή να ακολουθήσουν τη «σοφία του πλήθους» είπε ο Σέκτερ, ο οποίος τόνισε ότι η επιλογή της καταμέτρησης ως του αντικειμένου της δοκιμής ήταν σημαντική επειδή ο αριθμός των ανθρώπων στη φωτογραφία κάνει τη δουλειά αντικειμενικά πιο δύσκολη καθώς αυξάνεται. Επίσης, είναι το ίδιος εργασίας στην οποία οι άνθρωποι περιμένουν ότι οι υπολογιστές θα είναι καλοί.
Η αναγνώριση προσώπου και οι αλγόριθμοι προσλήψεων έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» τα τελευταία χρόνια, επειδή η χρήση τους έχει αποκαλύψει προκαταλήψεις πολιτισμικού χαρακτήρα στον τρόπο κατασκευής τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Οι προκαταλήψεις αυτές μπορεί να μην είναι παρούσες σε απλές εργασίες όπως η καταμέτρηση, μα η παρουσία τους σε άλλους, έμπιστους κατά τα άλλα αλγορίθμους, καθιστά σημαντικό να διαπιστωθεί γιατί οι άνθρωποι βασίζονται σε αλγορίθμους όταν λαμβάνουν αποφάσεις, είπε ο ερευνητής.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εστίαση: Αναγκαίο το άνοιγμα λόγω ...κορονοπάρτι - Τι θα γίνει με εκκλησίες, σχολεία, μετακινήσεις