Iταλία: Ο «πόλεμος» του παγωτού - Τι αλλάζει με τη «βούλα» του νόμου στην αγαπημένη λιχουδιά

Πόλεμο στους πωλητές παγωτού που χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους για να διογκώσουν τα προϊόντα τους κηρύσσει η Ιταλία, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί το παγκοσμίου φήμης προϊόν της, το περίφημο…gelato.
4'

Στα μέσα του 17ου αι. ο Iταλός σεφ Προκόπιο ντει Κολτέλι άνοιξε στο Παρίσι το φημισμένο Café Le Procope, όπου σύχναζαν ο Βίκτωρ Ουγκό, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Ναπολέων, απολαμβάνοντας πιθανότατα ένα... παγωμένο ιταλικό γλύκισμα, το γνωστό σε όλους gelato.

Aιώνες μετά, το παραδοσιακό ιταλικό gelato -απόλυτα συνυφασμένο με τη γαστριμαργική κουλτούρα της Ιταλίας- θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο παγωτό στον κόσμο. Μοιάζει με παγωτό αλλά δεν είναι, έχει χαμηλότερο ποσοστό λίπους από το παγωτό και λιγότερο αέρα , ενώ αναδεύεται πιο αργά, γεγονός που του δίνει πλουσιότερη υφή.

H Ιταλική Γερουσία εξετάζει αυτό το διάστημα μία σειρά από αυστηρούς περιορισμούς στην παρασκευή του για να διαφυλάξει τη γνησιότητά του. Βάσει των νέων μέτρων που προωθούνται, οι παραγωγοί παγωτού που δεν εφαρμόζουν αυστηρά ποιοτικά μέτρα, όπως είναι τα όρια στην ποσότητα αέρα που προστίθεται στο μείγμα αλλά και τα αγνά και φρέσκα υλικά, θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ.


Το βιομηχανικό παγωτό σημειωτέον διογκώνεται κατά 100%, ενώ το βιοτεχνικό, ιταλικό παγωτό τύπου gelato κατά μόλις 30-40%. Είναι μια πλήρης, αγνή και φυσική τροφή χωρίς χημικές προσμίξεις. Αν περάσει ο σχετικός νόμος…το ποσοστό του αέρα δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 30%, ενώ η «συνταγή» θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο αγνά υλικά.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου και Τουρισμού της Γερουσίας, απαγορεύει επίσης τη χρήση φθηνών εναλλακτικών…σε φρέσκα υλικά, όπως τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και υδρογονωμένα λίπη.

Οι υπέρμαχοι και οι επικριτές της νέας ρύθμισης


Δε συμφωνούν βέβαια όλοι με τα προτεινόμενα μέτρα. Ο Αλμπέρτο Μανασέι, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές παγωτού της Ρώμης, δήλωσε στην Telegraph ότι ο αέρας στο παγωτό - που μπορεί να εισαχθεί φυσικά κατά τη διάρκεια της ανάμειξης - δεν είναι ο…κύριος εχθρός.

«Αν διαβάσετε τη λίστα των συστατικών [σε βιομηχανικό παγωτό], θα δείτε ότι το βασικό συστατικό είναι συχνά το τελευταίο», είπε. «Αν το τελευταίο πράγμα που βρίσκει κανείς σε ένα παγωτό φιστίκι είναι το φιστίκι, τότε υπάρχει πρόβλημα». Αυτή πρέπει να ειναι η βασική μέριμνα στη νομοθεσία, λέει. Το...πρόβλημα με τον αέρα προσθέτει δεν ειναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.


Οι υποστηρικτές του νόμου από την πλευρά τους λένε ότι το βιομηχανικό παγωτό μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 80% του αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν ουσιαστικά για….αέρα κοπανιστό! Γι'αυτό και η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα για να διαφυλάξει το γαστριμαργικό της πλούτο.

Το νομοσχέδιο θα περιορίσει επίσης τον τίτλο του «βιοτέχνη» σε εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει των δεξιοτήτων και των αυστηρών μεθόδων παραγωγής. «Όταν λέμε κατασκευαστής παγωτού εννοούμε τον επαγγελματία που γνωρίζει την τεχνική της εξισορρόπησης των συστατικών για την παρασκευή παγωτού», αναφέρει το προσχέδιο του νομοσχεδίου.


Εγκέφαλος του νομοσχεδίου είναι ο Ιταλός γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρικάρντο Νεντσίνι. Ο νόμος λέει είναι απαραίτητος για να προστατευθεί μία από τις πιο γνωστές συνεισφορές της Ιταλίας στην κουλτούρα των τροφίμων και των ανθρώπων που την προωθούν.

«Το gelato είναι ένα από τα γαστρονομικά σύμβολα της χώρας μας, μαζί με τα ζυμαρικά και την πίτσα», προσθέτει. Οι νόμοι όμως δεν προστατεύουν ούτε το προϊόν, ούτε τους παραγωγούς του.

Ο Στέφανο Φερέρα, ένας από τους 50 κορυφαίους κατασκευαστές παγωτού της Ιταλίας -σύμφωνα με τον οδηγό Gambero Rosso- δήλωσε ότι οι νόμοι για την προστασία του είναι χρήσιμοι. «Πολλοί από εμάς αναζητάμε την καλύτερη μάζα κακάου, αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην ιδέα μας. Δεν έχει νόημα όμως να το κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε ανταγωνισμό από εκείνους που χρησιμοποιούν πολύ πιο εύκολες μεθόδους».

Το παγωτό «στηρίζει» την οικονομία της Ιταλίας

Μπορεί η οικονομία της Ιταλίας να έχει προβλήματα, υπάρχει όμως ένας τομέας που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε άνθιση ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Το παγωτό στηρίζει την ιταλική οικονομία, με τη χώρα να είναι η κορυφαία παραγωγός στον κόσμο.

Υπολογίζεται οτι περισσότερα από 19.000 καταστηματα παγωτού λειτουργούν στη χώρα, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερα. Τα περισσότερα είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, ο τομέας του παγωτού όμως αποτελεί μια αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και αντιπροσωπεύει ένα από τα... ισχυρότερα brand name της Ιταλίας στο εξωτερικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.