Το «Μεγάλο Παιχνίδι» στον Ειρηνικό και παραπέρα: Πώς η Κίνα θέλει να «σπάσει» την «κλίκα» των ΗΠΑ
Σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές το Πεκίνο ανησυχεί για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να προσεταιριστεί άλλες δημοκρατικές χώρες ώστε να αντιτεθούν στην πιο επεκτατική/ επιθετική σε διεθνές επίπεδο Κίνα, σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα κ.α.
«Η Κίνα ήταν πάντα αποφασιστικά αντίθετη στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολιτικές δημιουργίας μπλοκ ιδεολογικού χαρακτήρα και στη συνάθροιση για την δημιουργία “κλικών” κατά της Κίνας» δήλωσε στο Reuters το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ελπίζουμε οι σχετιζόμενες χώρες να δουν ξεκάθαρα τα δικά τους συμφέροντα...και δεν θα περιοριστούν σε ρόλο εργαλείων εναντίον της Κίνας για τις ΗΠΑ».
Μετά τις «θυελλώδεις» συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων Αμερικανών και Κινέζων διπλωματών στην Αλάσκα, το Πεκίνο φάνηκε επίσης να επιδιώκει εντατικότερα επαφές με χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
«Η Κίνα ανησυχεί πολύ για την αμερικανική διπλωματία συμμαχιών» είπε ο Λι Μινγκτζιάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο S. Raharatnamn School of International Studies in Singapore, υποδεικνύοντας αυτό που χαρακτηρίζει ως προσπάθειες «εναγκαλισμού για ζεστασιά» με κυβερνήσεις τις οποίες αποστρέφεται η Δύση.
Ημέρες μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της κινεζικής κυβέρνησης, Γουάνγκ Γι, δέχτηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που έκανε λόγο για αντίσταση της Μόσχας και του Πεκίνου σε αυτό που χαρακτήρισε ιδεολογική ατζέντα της Δύσης.
Μία εβδομάδα αργότερα ο Γουάνγκ μετέβη στο Ιράν και υπέγραψε μια 25ετή οικονομική συμφωνία, για την οποία ο καθηγητής Σι Γινχόνγκ του Πανεπιστημίου Ρενμίν είπε πως «πρακτικά εκθέτει κάθε κινεζική εταιρεία που συμμετέχει σε άμεσες ή έμμεσες αμερικανικές κυρώσεις».
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο μεταξύ, αντάλλαξε μηνύματα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζητώντας βαθύτερη συνεργασία με τη χώρα.
Η Κίνα επίσης «φλερτάρει» με τους πιο οικονομικά εξαρτημένους της γείτονες: Ο Γουάνγκ υποδέχτηκε υπουργούς Εξωτερικών από την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Λι είπε πως το Πεκίνο θα μοιράσει υποσχέσεις πως θα βοηθήσει αυτές τις χώρες να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία Covid-19, κάτι που θα τις κάνει να ξανασκεφτούν την ενδεχόμενη προσέγγιση στις ΗΠΑ.
Αφού διπλωμάτες και στρατηγοί των Φιλιππίνων κατηγόρησαν την Κίνα πως έστειλε σκάφη επανδρωμένα με πολιτοφύλακες στα ύδατά τους, ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε είπε πως δεν θα άφηνε οι διαφωνίες στη Νότια Σινική Θάλασσα να τεθούν εμπόδιο στη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως τα εμβόλια και η οικονομική ανάκαμψη.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να πιέζει το Πεκίνο σε πολλά από τα ίδια ζητήματα που το έκανε και η κυβέρνηση Τραμπ, μα με μια στρατηγική που εστιάζει πιο πολύ στις συμμαχίες.
Σε συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα την Παρασκευή, οι δύο χώρες παρουσίασαν ενιαίο μέτωπο απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα, σε θέματα που κυμαίνονται από τα διαφιλονικούμενα νησιά που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα, μέχρι τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ.
Τον προηγούμενο μήνα ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Καναδάς επέβαλαν συντονισμένες κυρώσεις για αναφορές περί εξαναγκασμένης εργασίας στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, ενώ πολλές χώρες κατηγόρησαν την Κίνα πως κρύβει πληροφορίες από μια έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας Covid-19.
Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Γαλλία πρόσφατα ακολούθησαν τις ΗΠΑ ως προς την αποστολή πολεμικών πλοίων στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, ή ανακοίνωσαν σχέδια για να το κάνουν.
Η Ουάσινγκτον επίσης ανέφερε πως θέλει μια «συντονισμένη προσέγγιση» με συμμάχους σχετικά με το αν θα υπάρξει συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 στο Πεκίνο, εν μέσω προβληματισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κίνα έχει αντιδράσει έντονα στις επιδείξεις ενότητας από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, με τους διπλωμάτες της να χαρακτηρίζουν την Ιαπωνία «υποτελή» και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, «σκυλάκι» των ΗΠΑ.
Η στρατηγική της Κίνας για αποδυνάμωση αυτής της ενότητας εστιάζει στην ενθάρρυνση των συμμάχων των ΗΠΑ να έχουν ανεξάρτητα επαφές με το Πεκίνο και να βάλουν πρώτα τα οικονομικά οφέλη, τιμωρώντας τους εάν συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες εναντίον της.
Το Πεκίνο απάντησε στις κυρώσεις της ΕΕ σε Κινέζους αξιωματούχους για τη Σιντζιάνγκ με ασυνήθιστα σκληρές αντι-κυρώσεις, είπαν αναλυτές, εν δυνάμει «τορπιλίζοντας» μια πολυαναμενόμενη συμφωνία επενδύσεων.
Η Γιάνκα Έρτελ, διευθύντρια του Asia Programme στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, θεωρεί ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να θυσιάσει οικονομικά οφέλη για βασικά συμφέροντα εάν απειληθούν από τη συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ.
Ο Σι τόνισε αυτό το μήνυμα σε μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της πως ήλπιζε «η ΕΕ να προβεί σε σωστή κρίση για την ανεξαρτησία της».
Ωστόσο η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται ευρωπαϊκή τεχνολογία και επενδύσεις, είπε στο Reuters ο Γιοργκ Βούτκε, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. «Μας μιλούν ακόμα, παρά τις κυρώσεις, οι business συνεχίζονται και αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό» είπε.
Το Πεκίνο δεν έχει εγκαταλείψει επίσης τις προσπάθειες να πείσει την Ουάσινγκτον πως η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό, όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διαβεβαίωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για τη στήριξη προς τη σύνοδο του Μπάιντεν για το κλίμα.
Πηγή: Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε