Τζορτζ Φλόιντ: «Έκλαψα τόσο πολύ» - Δάκρυα ανακούφισης για τη γυναίκα που κατέγραψε το βίαιο θάνατο
Η Νταρνέλα Φρέιζιερ ήταν μόλις 17 ετών το περασμένο καλοκαίρι όταν χρησιμοποίησε το κινητό της για να καταγράψει τη σκηνή που ο καταδικασθείς πλέον αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πίεσε μέχρι θανάτου το λαιμό του Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Το βίντεο της νεαρής κοπέλας έγινε έκτοτε βασικό αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του αστυνομικού που κρίθηκε ένοχος και για τα τρία σοβαρά αδικήματα που τον βάρυναν. Χθες αμέσως μετά την ετυμηγορία του αμερικανικού δικαστηρίου, μοιράστηκε τη χαρά της με τους διαδικτυακούς της φίλους, σε μία συγκινητική ανάρτηση που έκανε το γύρο του κόσμου.
«Έκλαψα τόσο πολύ», έγραψε. «Όλη αυτή την ώρα η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα, ήμουν τόσο ανήσυχη, δεν μπορούσα να ελέγξω το άγχος μου.» έγραψε, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με εικονίδια χαράς, το σήμα της προσευχής, αλλά και μία υψωμένη γροθιά σε ένδειξη αλληλεγγύης. «Τζορτζ Φλόιντ τα καταφέραμε! Η δικαιοσύνη μίλησε» κατέληξε.
Στις 25 Μαϊου, την ημέρα της δολοφονία του Φλόιντ, η έφηβη Νταρνέλα πήγαινε στο μίνι μάρκετ με τον εννιάχρονο ξάδελφό της όταν… έπεσε πάνω στο συμβάν. Την στοιχειώνει ακόμα όπως είπε στο δικαστήριο όπου κατέθεσε πως θα ήθελε να έχει κάνει πολλά περισσότερα. Έκτοτε το βίντεο με την υπογραφή της έγινε viral και εκείνη δέχτηκε ακόμη και παρενοχλησεις και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Νύχτες ολόκληρες έμενα ξύπνια, ζητώντας συγγνώμη ξανά και ξανά από τον Τζορτζ Φλόιντ που δεν έκανα περισσότερα και δεν επενέβην φυσικά για να σώσω τη ζωή του», είπε στο δικαστήριο.
Το συγκλονιστικό βίντεο της Νταρνέλα Φρέιζιερ, το οποίο πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο "συνέλαβε" το Φλόιντ να εκλιπαρεί για αέρα καθώς ικέτευε τον Σόβιν για τη ζωή του.
Επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, το βίντεο έδειχνε τον άτυχο Αφροαμερικανό που έγινε σύμβολο κατά της βίας, να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» 27 φορές και να ζητάει...τη μητέρα του. Θεωρήθηκε βασικό αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 40 και πλέον ετών, σε ένα γιγαντιαίο βήμα για τη φυλετική δικαιοσύνη οπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Ήταν ένα φυσικό ένστικτο, ειλικρινά», δήλωσε η Φρέιζιερ στη Star Tribune τον περασμένο Μάιο για την απόφασή της να ξεκινήσει τη μαγνητοσκόπηση. «Ο κόσμος έπρεπε να δει αυτό που έβλεπα. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν σιωπηλά πάρα πολλές φορές». Η 18χρονη σήμερα κοπέλα απέφυγε τη δημοσιότητα και οι δικηγόροι της είπαν στους δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούνιο ότι ο σκοπός της δεν είναι να γίνει ηρωίδα.
Η επικεφαλής της αστυνομίας της Μινεάπολης, Μεντάρια Αροντόντο ωστόσο θεωρεί ότι είναι πράγματι ηρωίδα. «Την ευγνωμονώ απόλυτα που αποτύπωσε τα περιστατικό με τον τρόπο που το έκανε», δήλωσε πέρυσι σε συνέντευξη Τύπου.
Η Νταρνέλα τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Benenson Courage από την PEN America τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο της απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια εικονικής τελετής από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Σπάικ Λι. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν στα 17 χρόνια της ζωής μου ότι θα τα ζούσα όλα αυτά» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»