Economist: Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο - Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοι
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι η μεγάλης κλίμακας άσκηση Orion που έχει σχεδιαστεί για το 2023 και προορίζεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες στην περιοχή της Καμπανίας- Αρδεννών, που στο παρελθόν αποτελούσε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ενδεχομένως να συμμετέχουν 10.000 στρατιώτες, μαζί με αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και ναυτικές δυνάμεις σε παράλληλες δραστηριότητες. Βελγικές, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις ίσως να έχουν συμμετοχή.
Σύμφωνα με τον Economist, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι εν μέσω μιας τέτοιας στροφής: Τον Ιανουάριο το γενικό επιτελείο δημιούργησε 10 ομάδες εργασίας για να εξεταστεί κατά πόσον η χώρα είναι έτοιμη για πόλεμο «υψηλής έντασης».
Οι Γάλλοι στρατηγοί εκτιμούν ότι έχουν περίπου μια δεκαετία για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο, και οι ομάδες εργασίας αυτές καλύπτουν τα πάντα από θέματα ελλείψεων πυρομαχικών μέχρι τις αντοχές της κοινωνίας, και κατά πόσον οι πολίτες θα ήταν έτοιμοι να δεχτούν επίπεδα απωλειών που δεν έχουν υπάρξει ποτέ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το φάσμα ενός μεγάλου πολέμου είναι τόσο ισχυρό στη σκέψη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, που έχει αποκτήσει το δικό του ακρωνύμιο: HEM (hypothèse d'engagement majeur). Οι εν δυνάμει αντίπαλοι δεν κατονομάζονται, μα αναλυτές υποδεικνύουν τη Ρωσία, την Τουρκία ή κάποια χώρα της βόρειας Αφρικής.
Η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πριν από τριάντα χρόνια έκαναν κυρίως ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την τελευταία δεκαετία εστιάζουν κυρίως στην αντιτρομοκρατία και το counter-insurgency (επιχείρηση Barkhane στο Σαχέλ, επιχείρηση Sentinelle στην ίδια τη Γαλλία).
Ωστόσο στο στρατηγικό του όραμα για το 2030, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, ο στρατηγός Τιερί Μπουρκχάρντ, αρχηγός του γαλλικού στρατού, ζήτησε προετοιμασία για υψηλής έντασης σύγκρουση μεταξύ κρατών.
«Με βεβαιότητα, πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πιο επικίνδυνο κόσμο» είπε πρόσφατα στον Economist ο Μπουρκχάρντ. Αυτό, κατά τον ίδιο απαιτεί να «σκληρύνει» ο στρατός ξηράς. Επί της παρούσης η Γαλλία έχει 5.100 στρατιώτες στο Σαχέλ, ωστόσο οι μελλοντικές επιχειρήσεις θα είναι σε επιπεδο ταξιαρχιών ή μεραρχίας, δηλαδή 8.000-25.000 στρατιωτών.
Η ανάγκη για αλλαγή κλίμακας στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον στρατηγό, θα απαιτήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων: Πιο απαιτητική στρατολόγηση, επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό, απλούστερες οργανωτικές δομές και σκληρότερη εκπαίδευση για μια μεγάλη σύγκρουση. «Θα δοκιμαζόμαστε όλο και πιο σκληρά...πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό» τονίζει ο ίδιος.
Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε πρόεδρος το 2017, οι ένοπλες δυνάμεις αρχικά αμφέβαλλαν για τη δέσμευσή του ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες. Μετά από κάποιες περικοπές, είχε δημόσια αντιπαράθεση με τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ, τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου, με αποτέλεσμα την παραίτησή του. Έκτοτε ο Μακρόν έχει τηρήσει την υπόσχεσή του για επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις: Ο προϋπολογισμός για το 2019-2025 ενισχύθηκε σημαντικά, με τις ετήσιες δαπάνες να φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.
Στην «καρδιά» του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι το πρόγραμμα Scorpion, ένα πρόγραμμα άνω των 5,6 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση πρακτικά όλων των τεθωρακισμένων πρώτης γραμμής, την αναβάθμιση του άρματος μάχης Leclerc και τη διασύνδεση όλων σε ένα νέο ψηφιακό δίκτυο. Η ιδέα είναι πως η πρώτη πλήρως εξοπλισμένη ταξιαρχία Scorpion θα είναι έτοιμη ως το 2023, ενώ ο Ρεμί Εμέζ, Γάλλος αξιωματικός και αναλυτής, λέει πως στα 15 χρόνια μεταξύ του 2010 και του 2025 ο εξοπλισμός του στρατού θα έχει αλλάξει περισσότερο από το ότι στο διάστημα 1970-2010.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως το όραμα της Γαλλίας φαίνεται να διαφέρει από αυτό της Βρετανίας, που εστιάζει πάρα πολύ στην τεχνολογική εξέλιξη. Οι Βρετανοί μειώνουν στρατιώτες και τεθωρακισμένα, ενώ η Γαλλία διατηρεί 60% παραπάνω στρατιώτες από ό,τι σχεδιάζει η Βρετανία, και 50% περισσότερα άρματα μάχης. Ωστόσο, η Γαλλία φαίνεται να κινείται κάπως αργά στον τομέα των drones, κάτι που, σύμφωνα με το Institut Montaigne, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνει πίσω στον κλάδο.
Οι Γάλλοι αξιωματικοί γενικότερα φαίνονται λιγότερο βέβαιοι από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ως προς το πώς η τεχνολογία θα μεταμορφώσει το πεδίο της μάχης. «Η τεχνολογία δεν είναι ποτέ 100% αποτελεσματική...οι στρατιώτες πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να πολεμήσουν με υποβαθμισμένα μέσα...όταν η τεχνολογία δεν λειτουργεί πια». Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Γαλλία αγνοεί τους νέους τομείς- μάλιστα, δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στο Διάστημα, στον κυβερνοπόλεμο και στον πληροφοριακό πόλεμο.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ωστόσο ο γαλλικός στρατός, σύμφωνα με τον Economist, είναι ότι πρέπει να στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα: Από τη μία, πχ υπάρχει το Σαχέλ- μια ασύμμετρη σύγκρουση υψηλών κινδύνων και προκλήσεων, αλλά όπου η Γαλλία έχει αεροπορική υπεροχή, χωρίς απειλές στις επικοινωνίες ή εχθρικά drones, πυραύλους ή κυβερνοεπιθέσεις, Ωστόσο από την άλλη συμμετέχει στις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις, στέλνοντας δυνάμεις στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, για προστασία απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής επίθεσης.
Επιπρόσθετα, η Γαλλία είναι παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριοποιούμενη στη Λιβύη απέναντι στην Τουρκία και υποστηρίζοντας με αεροσκάφη και πλοία την Ελλάδα στην πρόσφατη αντιπαράθεση στο Αιγαίου. Ακόμη, έχει δραστηριότητες και σε Ινδικό – Ειρηνικό, όπου διατηρεί κτήσεις με 1,6 εκατ. πολίτες και περίπου 7.000 στρατιώτες, καθώς και ναυτική παρουσία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό