Ελισάβετ: Μονάρχης ετών 95 – Πώς η Βρετανία και το Netflix «θησαυρίζουν» από τη ζωή της Βασίλισσας
Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, Λίλιμπετ. Ο λόγος για την διασημότερη γυναίκα στον πλανήτη που για κάτι λιγότερο από ένα αιώνα έχει ζήσει και διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία. Την περασμένη Τετάρτη, 21 Απριλίου, η μακροβιότερη μονάρχης όλων των εποχών «γιόρτασε» τα 95 γενέθλιά βυθισμένη στο πένθος αφού το Σάββατο 17 Απριλίου οδήγησε στην τελευταία του κατοικία τον επί 73 έτη σύζυγό της και «βράχο» της, όπως τον έχει αποκαλέσει δημόσια, πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Ποια είναι όμως τελικά η Ελισάβετ και πώς «δουλεύει» η βασιλική επιχείρηση των 28 δισ. δολαρίων που έχουμε ακούσει να αναφέρεται ως «The Firm».
Μπορεί στους περισσότερους η βασιλεία να φαντάζει ως ένας αναχρονιστικός θεσμός, όμως για τους Βρετανούς η Βασίλισσα είναι κάτι σαν την σημαία. Αποτελεί μέρος τους εθνικού τους ύμνου και ιεραρχικά είναι πάνω από όλους, δικαιοδοτώντας μόνο… στον Θεό.
Μεγάλο βάρος για μια γυναίκα θα έλεγε κανείς όμως η μικροκαμωμένη και λιγομίλητη μονάρχης από το 1952 που ανέλαβε τον θρόνο, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ΄, δεν τα έχει πάει και άσχημα.
Για 69 έτη, με έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές, βασιλικά σκάνδαλα και εσχάτως μια πανδημία, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ κατάφερε να κρατήσει όρθιο το Παλάτι προς όφελος της οικογένειά της – που πολλές φορές σαμποτάρισαν εν των έσω με τις συμπεριφορές και επιλογές τους τον θεσμό – αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας αφού δεν είναι λίγα τα έσοδα που φέρνει στα κρατικά ταμεία προσφέροντας πολύ προσεκτικά και μελετημένα ένα παραμύθι που έχει εκλείψει.
Η ιστορία της ζωής της που για πολλούς πίσω από τις κλειστές πόρτες των ανακτόρων δεν είναι και τόσο λαμπερή όσο η ίδια προσπαθεί να δείξει, εξάπτει την φαντασία γεγονός που πολλές φορές έχει δώσει τροφή σε βιβλία, ταινίες και εσχάτως της τηλεοπτικής σειράς The Crown (Το Στέμμα) στο Netflix, η οποία έμελλε να αποτελέσει την ακριβότερη τηλεοπτική σειρά που έχει γυριστεί ποτέ (το κόστος της ανέρχεται σε 130 εκατ. δολάρια τη σεζόν) αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς καταφέρνει να φέρει τα χρήματά της πίσω και με το παραπάνω!
Η ίδια, όλα αυτά τα χρόνια ακολουθώντας την συμβουλή του πατέρα της σχετικά με τον ρόλο της, δεν εκφέρει ποτέ άποψη δημοσίως και δεν σχολιάζει τίποτα. Όπως λοιπόν έκανε σε περιπτώσεις πολιτικών αναταραχών ή ακόμα και στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρόσφατου Megxit που συγκλόνισαν το παλάτι, η βασίλισσα Ελισάβετ απλά παρακολουθεί τα γεγονότα αγέρωχη από τον θρόνο της αφού αυτό έχει ορκιστεί να κάνει. Να προστατεύει το στέμμα!
Εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση
Το «The Firm» ή πιο επίσημα «Monarchy PLC» ονομάζεται η επιχείρηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 28 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση που κάθε χρόνο αποφέρει δισεκατομμύρια τόσο στα κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, όσο και στην οικονομία του Ηνωμένου βασιλείου.
Elizabeth Corp.
Η βασίλισσα Ελισάβετ διαδέχθηκε τον πατέρα της, ως το κορυφαίο στέλεχος στην Εταιρεία το 1952. Πέρα από την ευρύτερη οικογένεια, ο Οίκος των Γουίνσδορ απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους ανά τον κόσμο, με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ να μετρά αυτή τη στιγμή περί τα 1.000 άτομα προσωπικό. Παράλληλα, ο οργανισμός Crown Estate, ο οποίος επιβλέπει τα ακίνητα της οικογένειας απασχολεί επιπλέον 450 άτομα, μεταξύ των οποίων και το συμβούλιο που λαμβάνει τις οικονομικές αποφάσεις για τη Μοναρχία.
Υπό την Elizabeth Corp. και μέσω των επιμέρους οργανισμών βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των: Crown Estate (19,5 δισ. δολάρια), Παλάτι του Μπάκιγχαμ (περί τα 4,9 δισ. δολάρια), Δουκάτο της Κορνουάλης (1,3 δισ. δολάρια ), Δουκάτο του Λάνκαστερ (748 εκατ. δολάρια), Παλάτι του Κένσινγτον (περί τα 630 εκατ. δολάρια) και Crown Estate της Σκωτίας (592 εκατ. δολάρια).
Πέρα από αυτά, το Forbes εκτιμά πως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ακόμα 500 εκατ. δολάρια προσωπικής περιουσίας, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν τις δικές τους προσωπικές περιουσίες και επαγγελματικές ενασχολήσεις, με μεγαλύτερη όλων την Charles, Inc. του Πρίγκιπα Κάρολου. Συγκεκριμένα, το Δουκάτο της Κορνουάλης να απασχολεί περί τους 150 εργαζόμενους και διαθέτει ακίνητα συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, με έσοδα 50 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Σε όλα τα παραπάνω, φυσικά, πρέπει να προσθέσουμε και το Sovereign Grant, το οποίο δεν είναι άλλο παρά τα κρατικά κονδύλια του Ηνωμένου Βασιλείου για την «εξυπηρέτηση» επίσημων εξόδων της βασιλικής οικογένειας. Το τελευταίο Sovereign Grant που έλαβε η Εταιρεία ήταν ύψους 120 εκατ. δολαρίων, ποσό που αξιοποιήθηκε για την κάλυψη επίσημων εξόδων όπως μισθοδοσία, ασφάλεια, επίσημα ταξίδια, κόστη συντήρησης, μεταξύ άλλων.
Η ζωή της φέρνει κέρδη στο Netflix
Το «The Crown» είναι μία ιστορική δραματική σειρά του Netflix η οποία δημιουργήθηκε και γράφηκε αρχικά από τον Πίτερ Μόργκαν και παρήχθη από την Left Bank Pictures και την Sony Pictures Television. Το σόου αυτοπροσδιορίζεται ως μία βιογραφική ιστορία σχετική με τη στέψη και τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πρώτος κύκλος καλύπτει την περίοδο από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο μέχρι τη ματαίωση του αρραβώνα της αδερφή της, της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 1955. Ο δεύτερος κύκλος καλύπτει την περίοδο από την κρίση του Σουέζ το 1956 μέχρι την απόσυρση του τρίτου πρωθυπουργού της Βασίλισσας, του Χάρολντ Μακμίλαν, το 1963 και τη γέννηση του Πρίγκιπα Εδουάρδου το 1964. Ο τρίτος κύκλος συνεχίζει από το 1964, καλύπτοντας τις δύο περιόδους του Χάρολντ Ουίλσον ως πρωθυπουργού μέχρι το 1976, ενώ ο τέταρτος συμπεριλαμβάνει την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ και παρουσιάζει τη Λαίδη Νταϊάνα.
Το «The Crown» αναπτύχθηκε σταδιακά από την ταινία του Μόργκαν, του 2006. Η Βασίλισσα και το θεατρικό έργο The Audience, του 2013. Η σειρά πρόκειται να διαρκέσει 60 επεισόδια σε έξι κύκλους, με 10 επεισόδια της μιας ώρας ανά κύκλο. Ο πρώτος κύκλος κυκλοφόρησε στο Netflix στις 4 Νοεμβρίου 2016, ο δεύτερος στις 8 Δεκεμβρίου 2017, ο τρίτος στις 17 Νοεμβρίου 2019 και ο τέταρτος στις 15 Νοεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η σειρά αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης με το κόστος να προσεγγίζει τα 130 εκατ. δολάρια την σεζόν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σειρά αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην «μετοχή» του Netflix αφού μόνο κατά το 3μηνο του 2020 – μαζί με ακόμα μερικές επιτυχημένες σειρές – συνέβαλε στην αύξηση των συνδρομητών πλατφόρμας κατά 8,5 εκατ. άτομα.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα κατατάσσουν την… τηλεοπτική βιογραφία της Βασίλισσας στην 3η θέση του πίνακα της κατηγορίας των original σειρών με τηλεθέαση: 40 επεισόδια/16.2 δισ. λεπτά
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.