Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2030

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ κατά 50%-52% από τα επίπεδα του 2005 ως το 2030, στο πλαίσιο ενός στόχου για τον οποίο ελπίζει πως θα παρακινήσει άλλες χώρες-μεγάλους ρυπαντές να επιδιώξουν και αυτές φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
AP
2'

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε, στο πλαίσιο της μεγάλης συνόδου για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνει, ότι «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική δεκαετία» για την αντιμετώπισή της.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη αυτής της διαδικτυακής, διήμερης συνόδου με τη συμμετοχή περίπου 40 παγκόσμιων ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50% με 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005, προκειμένου να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει «δράση».

Ο στόχος αυτός διπλασιάζει σχεδόν την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τις διεθνείς προσπάθειες για μείωση των ρύπων.

Η δέσμευση Μπάιντεν αποτελεί σημαντικό ορόσημο ως προς το ευρύτερο σχέδιό του να τερματίσει τις εκπομπές του άνθρακα της αμερικανικής οικονομίας ως το 2050- έναν στόχο που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, μα πολλοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν πως θα έπληττε την οικονομία.

Οι περικοπές ρύπων θεωρείται πως θα προέλθουν από σταθμούς ενέργειας, αυτοκίνητα και άλλους τομείς της οικονομίας, μα ο Λευκός Οίκος δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους.

«Αυτή είναι η δεκαετία κατά την οποία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεχόταν μεγάλες πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάποιους ηγέτες εταιρειών, τον ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις για να θέσει φιλόδοξους στόχους, ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να κάνουν και αυτές το ίδιο.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη θερμοκρασία της Γης σε μια αύξηση των 1,5 βαθμών Κελσίου. Ο κόσμος πέρα τους 1,5 βαθμούς θα έχει πιο συχνές και έντονες πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και τυφώνες« είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από πλευράς της η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις πρόσθεσε πως «ως διεθνής κοινότητα, είναι επιτακτικό να δράσουμε γρήγορα και μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Βούλα: Η κατάθεση για το μυστηριώδη θάνατο 31χρονου σεφ