Αλβανία: Σε κλίμα έντασης οι αυριανές εκλογές- Ο Έντι Ράμα, η Ε.Ε και…ο «φίλος και αδελφός» Ερτογάν
Ανοίγουν αύριο οι κάλπες στη γειτονική Αλβανία, για την πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα. Οι βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά απο μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίσθηκε από ύβρεις, κατηγορίες για διαφθορά και βίαια επεισόδια.
Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αντιμετωπίζει μια αντιπολίτευση ετερόκλιτη, αποφασισμένη ωστόσο να του κλείσει το δρόμο σε μία τρίτη διαδοχική θητεία, σε μία χώρα που «βράζει» απο την προεκλογική ένταση.
Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ ειδικότερα παρακολουθούν στενά την ψηφοφορία- βαρόμετρο για τη λειτουργία των εύθραυστων θεσμών της νεαρής αλβανικής δημοκρατίας. Μετά το τέλος του κομμουνισμού στη φτωχή αυτή χώρα των Βαλκανίων στην αρχή των χρόνων του 1990, τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητούνται συστηματικά από αυτούς που χάνουν, και προκαλούν κατηγορίες για νοθεία.
Οι Βρυξέλλες είπαν ναι στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα χωρίς να ορίσουν ημερομηνία και όλοι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία υπόσχονται να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Έντι Ράμα κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι έχουν ως μοναδικό πρόγραμμα και μοναδικό κοινό σημείο την ιδέα να «δώσουν μια τελική μάχη εναντίον του πρωθυπουργού». Ζητάει χρόνο για να τελειώσει τα προγράμματα υποδομών που σταμάτησαν εν μέσω πανδημίας και να συνεχίσει την ανοικοδόμηση των χιλιάδων κατοικιών που καταστράφηκαν από το σεισμό.
Ο 56χρονος Ράμα ποντάρει σε μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, υποσχόμενος να εμβολιάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 500.000 Αλβανούς έναντι ενός ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους.
Ο Έντι Ράμα και ο Ερντογάν
Ο Έντι Ράμα υποστηρίζεται με πολλούς και «υπόγειους» τρόπους από το τουρκικό καθεστώς, ενώ προχθές Ράμα και Ερντογάν επικοινώνησαν με τηλεδιάσκεψη αφού στην πόλη Φίερι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια νοσοκομείου-δώρου του Τούρκου προέδρου στον «φίλο και αδελφό» Ράμα.
Στην τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η Αγκυρα σθεναρά και πολυδιάστατα εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημόσια υγεία των βαλκανικών λαών», τονίζοντας μεταξύ άλλων τις διάφορες τριμερείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και τη στρατιωτική δύναμή της που εδρεύει στο Κόσοβο (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ).
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε μια πρωτόγνωρη φιλοτουρκική ομιλία, υποστήριξε πως το νοσοκομείο «συμβολίζει τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ, αναφερόμενος στην πανδημία Covid-19, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση και διάθεση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού κινεζικών εμβολίων.
Ποιός είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα
Απέναντι στον Ράμα, η αντιπολίτευση υπόσχεται να δώσει ώθηση στην οικονομία υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη ενώ κατηγορεί για όλα τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
O Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής των Δημοκρατικών και δικηγόρος στο επάγγελμα είναι ο μεγάλος του αντίπαλος. «Η αποχώρησή του Έντι Ράμα είναι η μοναδική λύση για να απελευθερωθεί η Αλβανία. Χειραγώγησε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, έβαλε χέρι στην οικονομία μαζί με μια φούχτα ανθρώπων, ελέγχει όλες τις εξουσίες και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές προπτικές της Αλβανίας» λέει.
Ο 46χρονος Μπάσα -πρώην δήμαρχος Τιράνων προσπάθησε να οικοδομήσει έναν μεγαλύτερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης στηριζόμενος σε μια προοδευτική πλατφόρμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημιουργία επενδύσεων στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού.
Ο Μπάσα έχει ως σύνθημα «Μαζί για την αλλαγή, η Αλβανία κερδίζει». To τρίτο κόμμα, το LSI του Ιλίρ Μέτα, που έχει κατά καιρούς συμμαχήσει και με τα δύο μεγάλα κόμματα, στην παρούσα φάση έχει συνασπιστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Βία και αιματηρά επεισόδια πριν ανοίξουν οι κάλπες
Τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η έξαρση των πολιτικών αντιπαραθέσεων οδήγησε σε μία δολοφονία και σε τέσσερις τραυματισμούς στην πόλη Ελμπασάν.
Ένας 56χρονος γιατρός, υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος έπεσε νεκρος, ενώ φερόμενος ως δράστης είναι ένας πρώην αστυνομικός και μέλος της φρουράς πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος.
Τραυματίσθηκαν δύο υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας αστυνομικός που επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα και ακόμη ένα άτομο. Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε την ένταση, αν και είναι γνωστό ότι το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο για απόπειρες εξαγοράς ψήφων.
Ενδημικό το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αλβανία
Η Αλβανία θεωρείται ότι αντιμετωπίζει ένα ενδημικό πρόβλημα με τη διαφθορά, καθώς κατέκτησε την 104η θέση (από τις 180 χώρες) πέρυσι στη λίστα της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Transparency International.
Η κυβέρνηση του Ράμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο για διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, κατά την οκταετή της παραμονή στην εξουσία. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Voice of America και η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσαν κασέτες από μέλη της κυβέρνησής του που συμμετείχαν μεταξύ άλλων σε συνομιλίες για ξέπλυμα χρήματος. Και δύο (από τους τέσσερις) υπουργούς Εσωτερικών απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μετά από κατηγορίες για σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι η ελευθερία του Τύπου μειώθηκε το 2020 και η Αλβανία κατατάχθηκε 84η στον κόσμο. Η οικονομία υπήρξε για κάθε αλβανική κυβέρνηση «αχίλλειος πτέρνα». Η Αλβανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με επίσημο ποσοστό ανεργίας 15%, ποσοστό που εκτοξεύεται μεταξύ των νέων περίπου στο 30%.
Περίπου 360.000 Αλβανοί - σχεδόν το 12% του συνόλου του πληθυσμού - έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε κράτη μέλη της ΕΕ. Μεταξύ του 2016 και του 2019, η Αλβανία ήταν η τρίτη χώρα για άτομα που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, μετά την εμπόλεμη Συρία και το Αφγανιστάν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης