Προσφυγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας από μητέρα θύματος τρομοκρατικής

Έξι και πλέον μήνες από την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες πολλοί από τους οποίους βαριά, στη δικαιοσύνη κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας προσφεύγει η μητέρα της νεαρής γυναίκας η οποία έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς του δράστη.
3'

Όπως γράφει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", το Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικού Υποθέσεων της Βιέννης καλείται να εξετάσει στα μέσα Μαΐου την αγωγή που κατέθεσε η μητέρα του θύματος κατά του αυστριακού κράτους, θεωρώντας ότι η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Στην αγωγή έχει υπάρξει ήδη απάντηση από την Αυστριακή Δημοκρατία, η οποία αρνείται υπαιτιότητα και παράτυπη συμπεριφορά εκ μέρους των κρατικών αρχών, από τις οποίες, όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είχαν γίνει τότε οι σωστές ενέργειες.

Κατά την δίκη θα εξεταστεί και το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης στην ενάγουσα, στην οποία έχει ήδη καταβληθεί ποσό 2.000 ευρώ, η ίδια ωστόσο διεκδικεί 80.000 ευρώ, διότι, κατά την άποψή της, μετά την επίθεση υποφέρει από κατάθλιψη για την οποία χρειάζεται θεραπεία, ενώ έχει υποστεί σημαντική βλάβη από το βαρύ πένθος.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει η λεγόμενη δήλωση προθέσεων, καθώς "με μεγάλη πιθανότητα θα παραμείνουν μετέπειτα και μόνιμες συνέπειες" από την επίθεση, όπως τονίζεται στην αγωγή, και για αυτό απαιτούνται άλλα 20.000 ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα κηδείας, τα οποία πρέπει να αναλάβει η Αυστριακή Δημοκρατία, τότε η συνολική απαίτηση αποζημίωσης ανέρχεται σε 125.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ράινχολντ 'Αινβαλνερ, ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας στο μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ότι "η Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να αποποιείται της ευθύνης της".

Ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου, στο κέντρο της Βιέννης, άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες, ενώ ο ίδιος σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών.

Τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ είχε κάνει στην Πλατεία Ντέσιντερ-Φρίντμαν, που υπήρξε ένα από τα σημεία της τρομοκρατικής επίθεσης, τα αποκαλυπτήρια λιτής αναμνηστικής στήλης-πλάκας από γρανίτη με την επιγραφή "Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις 2 Νοεμβρίου 2020".

Η τρομοκρατική επίθεση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, βαρύ πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων που ζουν στην αυστριακή πρωτεύουσα η οποία, σχεδόν επί δεκαετίες, έμενε "άθικτη" από παρόμοια χτυπήματα.

Ωστόσο, ήταν μάλλον απίθανο η Αυστρία να παραμείνει για πάντα "Νησί των ευλογημένων", όπως χαρακτηριζόταν η χώρα την εποχή του ιστορικού καγκελάριου της, του Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1970 και 1983.

"Κάποιος είχε συχνά την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στη Βιέννη", ανέφερε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανάλυσή του ο γνωστός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Τόμας Ρίγκλερ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Στα... κάγκελα Ερντογάν και Τουρκία