SIPRI: Δαπάνες δύο τρισ. δολαρίων για όπλα το 2020, παρά την πανδημία

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 1.981 δισ. δολάρια πέρυσι, κάτι που συνιστά αύξηση 2,6% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).  
AP
4'

Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες το 2020, που αντιπροσωπεύουν μαζί το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ήταν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 26η συνεχή χρονιά.

Το SIPRI υπογραμμίζει πως η αύξηση 2,6% έλαβε χώρα μία χρονιά κατά την οποία το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,4%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Ως αποτέλεσμα, οι στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασαν σε έναν παγκόσμιο μέσο όρο 2,4% το 2020, τη στιγμή που το 2019 ήταν στο 2,2%. Αυτή, τονίζει το SIPRI, ήταν η μεγαλύτερη αύξηση χρόνο με χρόνο των στρατιωτικών δαπανών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Αν και οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν παγκοσμίως, κάποιες αναδρομολόγησαν μέρος των σχεδιαζόμενων στρατιωτικών τους δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα. Αρκετές άλλες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Ρωσία, δαπάνησαν σημαντικά λιγότερα από ό,τι οι αρχικοί τους στρατιωτικοί προϋπολογισμοί το 2020.

«Μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2020» είπε ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής στο SIPRI Arms and Military Expenditure Programme. «Μένει να φανεί εάν οι χώρες θα διατηρήσουν αυτό το επίπεδο στρατιωτικών δαπανών κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας» πρόσθεσε.

Το 2020 οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες εκτιμάται πως έφτασαν τα 778 δισ. δολάρια, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2019. Ως η χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα στον κόσμο, στις ΗΠΑ αντιστοιχεί το 39% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών το 2020. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανάπτυξης στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, μετά από επτά χρόνια συνεχόμενων μειώσεων.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να αποδοθούν κυρίως στις μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, και πολλά μακροπρόθεσμα projects όπως ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου και οι μεγάλης κλίμακας προμήθειες όπλων» είπε η Αλεξάντρα Μαρκστάινερ, ερευνήτρια στο Arms and Military Expenditure Programme του SIPRI. «Αυτό αντικατοπτρίζει αυξανόμενους προβληματισμούς για τις εκλαμβανόμενες ως απειλές από στρατηγικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, και η επιδίωξη της κυβέρνηση Τραμπ να ενισχύσει αυτό που εκλάμβανε ως εξαντλημένες αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις».

Οι κινεζικές δαπάνες, που κατέχουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο, εκτιμάται πως έφτασαν τα 252 δισ. το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 1,9% σε σχέση με το 2019 και 76% κατά τη δεκαετία 2011-2020. Οι δαπάνες της Κίνας έχουν αυξηθεί για 26 συνεχή χρόνια- τη μεγαλύτερη σειρά αυξήσεων χωρίς διακοπή από οποιαδήποτε χώρα στη SIPRI Military Expenditure Database.

Σχεδόν όλες οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ είδαν το βάρος των στρατιωτικών τους δαπανών να αυξάνεται το 2020. Ως αποτέλεσμα, 12 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν 2% ή παραπάνω του ΑΕΠ τους στις ένοπλες δυνάμεις τους (το όριο που επιβάλλει το ΝΑΤΟ) τη στιγμή που το 2019 ήαν 9. Η Γαλλία, που έχει την 8η θέση παγκοσμίως, πέρασε το 2% για πρώτη φορά από το 2009.

«Αν και περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για τους στρατούς τους το 2020, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είχε να κάνει μάλλον με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας το 2020 παρά με μια σκόπιμη απόφαση να πιάσουν τον στόχο της Συμμαχίας» σχολίασε ο Λόπες ντα Σίλβα.

Όσον αφορά στη Ρωσία, οι δαπάνες της αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2020, φτάνοντας τα 61,7 δισ. δολάρια. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης. Ανεξαρτήτως αυτού, οι πραγματικές της δαπάνες το 2020 ήταν 6,6% παρακάτω σε σχέση με τον αρχικό της προϋπολογισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με 59,2 δισ. δολάρια, κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2020. Η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της κατά 5,2% στο 52,8%. Γενικότερα, στην Ευρώπη οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4% το 2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης