«Η Γαλλία κινδυνεύει»: Πώς η γαλλική «νύχτα των στρατηγών» προκάλεσε «καταιγίδα

Αυξάνονται οι εντάσεις στη Γαλλία μετά την ανοικτή επιστολή την οποία υπέγραψαν πρώην και νυν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιώντας για την απειλή εμφυλίου πολέμου.  

Ο Εμανουέλ Μακρόν
Φωτογραφία αρχείου
AP
4'

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων περίπου 20 απόστρατοι στρατηγοί, υπέγραψαν, τονίζοντας πως «η ώρα είναι κρίσιμη, η Γαλλία κινδυνεύει».

Οι υπουργοί καταδίκασαν έντονα το μήνυμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα δεξιό περιοδικό στην 60ή επέτειο ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Δύο αμετάβλητες αρχές καθοδηγούν τις ενέργειες των στρατιωτικών ως προς την πολιτική: Ουδετερότητα και πίστη» έγραψε η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα της ακροδεξιάς και υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές, εξέφρασε στήριξη προς τους πρώην στρατηγούς.

Το BBC παρουσιάζει τη σύνοψη της κατάστασης, η οποία έχει προκαλέσει ένταση και ερωτηματικά στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Τι λέει η επιστολή

Στην επιστολή ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές προειδοποιούνται για «πολλαπλούς θανάσιμους κινδύνους» προς τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων «ο ισλαμισμός και οι ορδές των banlieue»- των προαστίων με τους μετανάστες που βρίσκονται γύρω από γαλλικές πόλεις.

Οι υπογράφοντες κατηγορούν «έναν συγκεκριμένο αντιρατσισμό» για την πρόκληση διχασμού μεταξύ των κοινοτήτων και την επιδίωξη πρόκλησης «φυλετικού πολέμου» με επιθέσεις σε αγάλματα και άλλα στοιχεία της γαλλικής ιστορίας. Επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση πως επιδίωξε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία ως «αποδιοπομπαίο τράγο» στις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε πλέον χρόνο να χρονοτριβούμε, αλλιώς αύριο ο εμφύλιος πόλεμος θα βάλει τέλος στο αυξανόμενο χάος και οι θάνατοι- για τους οποίους εσείς θα είστε υπεύθυνοι- θα είναι χιλιάδες» καταλήγει η επιστολή.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις

Τα μέλη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ενεργά ή έφεδροι, απαγορεύεται να εκφράζουν δημόσια απόψεις για τη θρησκεία και την πολιτική, και η Παρλί ζήτησε να τιμωρηθούν αυτοί που υπέγραψαν την επιστολή. Μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση ενός πρώην στρατηγού στη Λεγεώνα των Ξένων που αποπέμφθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις επειδή συμμετείχε διαμαρτυρία κατά των μεταναστών στο Καλαί.

Γιατί έχει σημασία η χρονική στιγμή;

Η υπουργός Βιομηχανίας Αγκνές Πανιέ-Ρουναχέρ είπε στο France Info πως καταδικάζει απερίφραστα το κάλεσμα των στρατηγών σε εξέγερση...60 χρόνια μετά το πραξικόπημα των στρατηγών ενάντια στον στρατηγό Ντε Γκωλ».

Στο αποτυχημένο πραξικόπημα συμμετείχαν στρατηγοί που επιδίωκαν να εμποδίσουν την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν καλωσόρισε την επιστολή, ζητώντας από τους στρατηγούς να την ακολουθήσουν στη «μάχη για τη Γαλλία» προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις.

Η τοποθέτησή της έλαβε χώρα την ίδια ημέρα με μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα νοτιοδυτικά του Παρισιού, που διερευνάται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Γιατί η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε την επιστολή

Πολλοί στα γαλλικά ΜΜΕ εκφράζουν έκπληξη για το ότι η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι υποστηρίζει τους στρατηγούς. H ίδια θεωρείται πως έχει μπει σε κατάσταση «damage control», δεχόμενη έντονες κριτικές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ξεπέρασε τα όρια, δεδομένου πως ήταν ο πατέρας της αυτός που θεωρείται πως είχε τέτοιες τάσεις, καθώς ήταν κοντά στους σκληροπυρηνικούς που αντιτάσσονταν στον Ντε Γκωλ- τη στιγμή που η ίδια και το κόμμα της υιοθέτησαν μια «νέα εικόνα».

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ευκολότερο για τον πρόεδρο Μακρόν να την παρουσιάσει ως μια «παραδοσιακή» κατά τα άλλα αντιδραστική πολιτικό, κληρονόμο του πατέρα της, του Βισύ και άλλων. Επίσης, η επιλογή της αυτή μπορεί να απομακρύνει πιθανούς μετριοπαθείς δεξιούς ψηφοφόρους.

Στην άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν ενδεχομένως να θεώρησε πως δεν είχε άλλη επιλογή από να στηρίξει την επιστολή, δεδομένου ότι κανείς δεν πιστεύει στα αλήθεια ότι υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για πραξικόπημα για να την κατηγορήσουν πως υποκινεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι θέσεις που εκφράζει η επιστολή σε γενικές γραμμές είναι αντίστοιχες των δικών της, και, όπως θεωρεί η ίδια, αυτών που συμμερίζεται η σιωπηλή πλειοψηφία στη Γαλλία- οπότε και δεν θα μπορούσε να τις αποκηρύξει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή