Όπως αναφέρει το Reuters, η πτώση πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει την πίεση στο Πεκίνο για να λάβει μέτρα που ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά, προκειμένου να αποτραπεί μια μη αναστρέψιμη μείωση.
Τα στοιχεία περί πληθυσμού θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν θα δημοσιευτούν μέχρι οι κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν ομοφωνία ως προς τα δεδομένα και τη σημασία τους, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τις πηγές τους.
«Εάν η Κίνα επιβεβαιώσει μια τέτοια μείωση, θα είναι μεγάλο θέμα» είπε ο Ζιβέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. Όπως πρόσθεσε, ο πληθυσμός αναμενόταν να κορυφωθεί το 2027, με βάση τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών- ως εκ τούτου μια τέτοια εξέλιξη έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.
Τους τελευταίους μήνες τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας παρουσιάζουν μια απαισιόδοξη εικόνα, λέγοντας πως ο πληθυσμός μπορεί να αρχίσει να μειώνεται μέσα στα επόμενα λίγα έτη.
Το 2016 η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού, που ήταν σε ισχύ εδώ και δεκαετίες, ελπίζοντας να αυξήσει τις γεννήσεις, και αντικαθιστώντας την με μια πολιτική δύο παιδιών. Επίσης, είχε θέσει στόχο να αυξήσει τον πληθυσμό της στα 1,42 δισ. Ως το 2020, από τα 1,34 δισ. το 2010. Ωστόσο οι γεννήσεις συνέχισαν να μειώνονται.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στα ζευγάρια που ζουν στις πόλεις (ειδικά τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1990), καθώς φαίνονται να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ανεξαρτησία και τις καριέρες τους από ό,τι στο να κάνουν οικογένεια, παρά τις πιέσεις των γονιών τους να κάνουν παιδιά.
Επίσης, αποτρεπτικά λειτουργεί και η αύξηση του κόστους ζωής στις μεγάλες πόλεις, όπου οι μεγάλοι πληθυσμοί κανονικά οδηγούν σε πολλές γεννήσεις.
Πηγή: Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση Φουρθιώτη: Το σακίδιο που «έκαψε» τους ποινικούς και η έρευνα στο λάπτοπ