Iνδία κορονοϊός: Η στρατιά των «εθελοντών του οξυγόνου» που ανακουφίζει τον πόνο των ασθενών

Η Ινδία «γονατίζει» απο το βάρος της πανδημίας. Την ώρα που οι προμήθειες εξαντλούνται κατά τη διάρκεια του καταστροφικού δεύτερου κύματος κορονοϊού, ένας ολόκληρος στρατός εθελοντών μπαίνει στη μάχη, σε μία προσπάθεια να καλύψει κενά, να βοηθήσει όπου είναι δυνατόν και να ανακουφίσει τον πόνο των ασθενών και των συγγενών τους.
6'

Εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες το τηλέφωνο του Μοχίτ Αρόρα δε σταματάει να χτυπάει. Οι κλήσεις ξεπερνούν τις 1.000 κάθε μέρα. Και οι απελπισμένες φωνές στην άλλη της τηλεφωνικής ζητάνε μόνο ένα πράγμα: οξυγόνο.


«Λαμβάνουμε 1.000 και πλέον κλήσεις την ημέρα, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε μόνο 10 έως 15 κυλίνδρους που περιέχουν συμπιεσμένο οξυγόνο, την ημέρα, αυτή είναι η κατάσταση». «Είναι πολύ οδυνηρό - οι άνθρωποι καλούν και κλαίνε στο τηλέφωνο, παρακαλώντας για οξυγόνο ολόκληρη τη νύχτα».


Την ώρα που το δεύτερο κύμα της Covid-19 σαρώνει την Ινδία, η πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί στερέυει από οξυγόνο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά και οι προμήθειες οξυγόνου μειώνονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία το οξυγόνο έχει εξαντληθεί εντελώς, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι και αβοήθητοι στα κρεβάτια τους.

Η οδηγία των γιατρών προς τους ασθενείς είναι συχνά να προσπαθήσουν να προμηθευτούν μόνοι το οξυγόνο τους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για φιάλες οξυγόνου έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, με τους επιτήδειους να πωλούν στη «μαύρη αγορά» φιάλες οξυγόνου σε αστρονομικές τιμές. Ο κάθε κύλινδρος που κοστίζει σε κανονικές συνθήκες 6 χιλιάδες ρουπίες, δηλαδή γύρω στα 67 ευρώ, πλέον διατίθεται για 800 (!) και πλέον ευρώ.

Ελπίδα στο σκοτάδι της πανδημίας, η κινητοποίηση των εθελοντών


Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, γράφει ο Guardian. O στρατός «των εθελοντών του οξυγόνου», αναλαμβάνει δράση, προσφέροντας φιάλες και ανταλλακτικά οξυγόνου δωρεάν σε όσους έχουν απελπιστική ανάγκη.

Η Arora, από το επώνυμο του Μοχίτ Αρόρα είναι μέρος του Sewa Satkar Trust, μία οργάνωση που διανέμει δωρεάν φιάλες οξυγόνου σε ολόκληρο το Δελχί, του, σε όσους εκλιπαρούν για βοήθεια. Το δυναμικό της βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.


«Η κατάσταση στο Δελχί είναι τρομακτική: άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους και έξω από τα νοσοκομεία όταν δεν μπορούν να λάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται», λέει ο Αρόρα. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά είναι τόσο οδυνηρό να λέμε όχι, γιατί κάθε μέρα δεν έχουμε αρκετές προμήθειες. Μερικές φορές πρέπει να απενεργοποιήσουμε τα τηλέφωνά μας για να χαλαρώσουμε, έστω και για μισή ώρα »λέει.

Ακόμη και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στρέφονται στους ακτιβιστές

Πρόσφατα, όπως λέει δέχθηκαν κλήση ακόμη και από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως η κλινική Vedanta. Μας κάλεσαν «να μας πουν ότι έχουν έλλειψη και θέλουν να τους παρέχουμε φιάλες έκτακτης ανάγκης» είπε.


Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σαφές ότι τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και οι τοπικές αρχές έχουν αποτύχει και έτσι εναπόκειται στις μικρές ΜΚΟ και τους πολίτες να προσπαθήσουν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Παρ’όλα αυτά οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά
Η οργάνωση Sewa Satkar Trust είναι μία από τις πολλές εθελοντικές οργανώσεις που λένε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να βρουν οξυγόνο από τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής.

Οι οδηγίες της κυβέρνησης


Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εισήγαγε η κυβέρνηση οι βιομηχανίες πρέπει πλέον να δίνουν το οξυγόνο τους απευθείας στα νοσοκομεία, αντί να γεμίζουν μεμονωμένες φιάλες. Οι περισσότεροι ασθενείς ωστόσο που χρειάζονται οξυγόνο δεν μπορούν καν να εισέλθουν στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται στην ινδική πρωτεύουσα, η οποία έχει πλέον ποσοστό μολύνσεων πάνω από 35% και καταγράφει περισσότερες από 20.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα. Την Τρίτη η Ινδία κατέγραψε περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα. Την ίδια ημέρα δεν υπήρχε ούτε ένα άδειο κρεβάτι εντατικής θεραπείας στο Νέο Δελχί.

Η...καθυστερημένη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας


Η κρίση οξυγόνου στην Ινδία έχει γίνει τόσο σοβαρή που η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να προσφέρει βοήθεια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στέλνει 4.000 συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι αντλούν οξυγόνο από τον αέρα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ακόμη το μικροσκοπικό γειτονικό βασίλειο του Μπουτάν, προσφέρουν αποθέματα οξυγόνου και γεννήτριες


Ο Φαιζάλ Χαλίκ της οργάνωσης Madrasa Amania Trust βοηθάει στη δωρεάν διανομή κυλίνδρων οξυγόνου στο Δελχί. Σε συνεργασία με μια άλλη ΜΚΟ, το Ίδρυμα Asma Esa, άρχισε να αγοράζει φιάλες τον Φεβρουάριο και τώρα διανέμει περίπου 200 από αυτές χωρίς αντίτιμο σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι «αδύνατο» λέει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5.000 κύλινδροι οξυγόνου για την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης.


«Για να είμαι ειλικρινής, σε πολλές περιπτώσεις έκλαιγα όταν άκουγα ανθρώπους να ικετεύουν κυριολεκτικά για μία φιάλη οξυγόνου για να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα» «Όταν κλεινω μερικές φορές συνεχίζω να κλαίω για 10 λεπτά και μετά άρχισα να απαντάω ξανά στα τηλέφωνα. Είναι πραγματικά αφόρητο να ακούμε αυτές τις ικεσίες, αυτές τις κραυγές για οξυγόνο, όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πληρώσουν όσο-όσο».


Οι εθελοντές που χρηματοδοτούν αυτή τη συγκινητική προσπάθεια με δικούς τους πόρους, πολλές φορές δεν κοιμούνται καν για να απαντήσουν στις κλήσεις.
Δεν είναι μόνο το Δελχί που αγωνίζεται για την παροχή οξυγόνου. Στο Ουτάρ Πραντές, μία από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Ινδίας, η πόλη Άγκρα - έδρα του Ταζ Μαχάλ - αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου.

Οι ακτιβιστές που εργάζονται εδώ δέχονται περισσότερα από 900 τηλεφωνήματα την ημέρα. Μπορούν να απαντήσουν μόνο στα μισά από αυτά. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν καθημερινά στο κέντρο οξυγόνου της πόλης, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Την Τρίτη, ξέσπασε μια βίαιη αναταραχή σε ένα κέντρο οξυγόνου και ένας άντρας ακουγεται σε ένα βίντεο να φωνάζει : «Πυροβολήστε με, αλλά μην μου στερήσετε τη φιάλη οξυγόνου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει