Ιταλία: Χάος και...συνωστισμός στα νεκροταφεία της Ρώμης - Ο «κορονοϊός ειναι απλά δικαιολογία»
Στο νεκροταφείο Prima Porta, το μεγαλύτερο της Ιταλίας, περίπου 2.000 πτώματα βρίσκονται σε αποθήκες, όπως αναφέρει ο Guardian. O θυμός ξεχειλίζει. Μια ομάδα περίπου περίπου 12 εργολάβων κηδειών σχηματίζουν ουρές έξω από το αρμόδιο γραφείο.
Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται εδώ για να παραδώσουν πτώματα για ταφή ή αποτέφρωση, άλλοι για να συλλέξουν τις στάχτες του νεκρού που αποτεφρώθηκαν πριν από μήνες. «Είναι μια τραγική, επαίσχυντη κατάσταση», δήλωσε ο Μαουρίτσιο, εργαζόμενος σε γραφείο κηδειών.
«Κοιτάξτε γύρω σας - περιμένουμε όλοι. Επιρρίπτουν ευθύνες… στον κορονοϊό, αλλά αυτή μια δικαιολογία. Έτσι είναι κάθε μέρα».
«Τα πτώματα φτάνουν, αλλά δεν υπάρχει χώρος. Και έτσι δημιουργείται μεγάλη αναμονή», λέει ενας άλλος εργαζόμενος.
Σκηνές χάους στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της ιταλικής πρωτεύουσας
Το Prima Porta, με έκταση 350 περίπου στρεμμάτων στα βόρεια της Ρώμης, είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο στην Ιταλία. Αλλά δεν διαθέτει πλέον οικόπεδα και το κρεματόριό του - το μόνο στην ιταλική πρωτεύουσα - λειτουργεί με μισή χωρητικότητα.
Συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν τον Ιανουάριο λένε ότι οι αγαπημένοι τους δεν έχουν ακόμη ταφεί ή αποτεφρωθεί, ενώ τα νεκροταφεία σε άλλα σημεία της πόλης αναφέρουν επίσης μεγάλες καθυστερήσεις.
Η Ama, η δημοτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα νεκροταφεία, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις έχουν επιδεινωθεί από τους θανάτους και τους κανονισμούς που επέβαλε το υπουργείο Υγείας λόγω της πανδημίας.
Σε κατάσταση...αποσύνθεσης τα κοιμητήρια της Ιταλίας
Όμως, ενώ η πανδημία της Covid-19 συνέβαλε στην αύξηση των θανάτων στη Ρώμη, οι εργολάβοι κηδειών θεωρούν ότι το πρόβλημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποτυχία δημιουργίας περισσότερου χώρου ταφής και επιρρίπτουν ευθύνες στους πολιτικούς.
«Υπάρχουν μεγαλύτερες αναμονές σε άλλα νεκροταφεία», λέει ο Τζιάνι Τζιμπελίνι, πρόεδρος του EFI, του συλλόγου που εκπροσωπεί τους εργολάβους κηδειών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία για το χάος με τις ταφές.
«Τα νεκροταφεία της Ρώμης βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε δεν έχουν χώρο για να θάψουν τους νεκρούς. Χρειαζόμαστε περισσότερους φούρνους αποτέφρωσης και χώρο για να βάλουμε τα δοχεία των αποτεφρωμένων ανθρώπων και, επιπλέον, χρειαζόμαστε χώρο για να θάβουμε τους νεκρούς στο έδαφος».
Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Guardian δείχνει ουρές έξω από το διοικητικό γραφείο της Prima Porta. Ο διευθυντής του νεκροταφείου ακούγεται να λέει σε μια ομάδα ανθρώπων «Δεν υπάρχει χώρος».
Κατάθεση στεφάνων... σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Η εταιρεία Ama ανακοίνωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσει την κατάσταση και εργάζεται για τη δημιουργία 60.000 νέων σημείων ταφής σε όλη την ιταλική πρωτεύουσα.
Απειλεί επίσης με μηνύσεις τους εργολάβους κηδειών για «πρόκληση ανησυχίας» μετά από μία πρόσφατη διαδήλωση κοντά στο δημαρχείο της Ρώμης. Στις αρχές του μήνα είχαν καταθέσει συμβολικά στεφάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο συναγερμός σήμανε για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου από έναν συγγενή ονόματι Ομπερντάν Τζουκαρόλο, ο οποίος τοποθέτησε τεράστιες πινακίδες σε ολόκληρη τη Ρώμη με το μήνυμα «Μαμά, λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε θάψω ακόμα».
Ο Τζουκαρόλι ο οποίος έχει εταιρεία διαφημίσεων, δήλωσε στον ιταλικό τύπο ότι η μητέρα του πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 8 Μαρτίου. Η θεία του, που πέθανε στις 9 Ιανουαρίου, επίσης δεν έχει ταφεί μέχρι σήμερα.
Σκάνδαλο με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις
Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι την Παρασκευή ζήτησε δημόσια συγγνώμη και είπε ότι έχει καλέσει για διαβούλευση διευθυντές από την Ama, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμάτων της πόλης, για να της εκθέσουν την κατάσταση.
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Αντρέα Ρομάνο δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει θάψει τις στάχτες του γιου του, ο οποίος πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου και αποτεφρώθηκε 20 ημέρες αργότερα.
«Εκτός από τις καθυστερήσεις που συνδέονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Covid-19, μου υποσχέθηκαν μια έκτακτη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των τάφων», έγραψε η Ράτζι στα κοινωνικά μέσα.
Ιστορίες οργής και απελπισίας απο τους συγγενείς
Πολλοί συγγενείς έχουν να μοιραστούν κωμικοτραγικές ιστορίες. Η μητέρα της Ραφαέλε Τσιούρκο πέθανε στις 25 Ιανουαρίου και το σώμα της κρατήθηκε σε αποθήκη για περισσότερο από ένα μήνα στην Civitavecchia, μια πόλη-λιμάνι περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, πριν αποτεφρωθεί τελικά στο Γκροσέτο της Τοσκάνης.
Η στάχτη της βρίσκεται τώρα σε δοχείο στην Prima Porta, αλλά εκείνη δεν έχει λάβει ακόμη ειδοποίηση για ταφή.
Το κρεματόριο στο Prima Porta είναι εξοπλισμένο για να εκτελεί 50 αποτεφρώσεις την ημέρα. Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, οι αποτεφρώσες γίνονται εκτός Ρώμης, αλλά μόνο με άδεια από την Αma.
«Έπρεπε να περιμένω περισσότερο από ένα μήνα για να αποτεφρώσω τη μαμά μου στο Γκροσέτο και τώρα, τρεις μήνες αργότερα, οι στάχτες της παραμένουν στην Prima Porta», δήλωσε η Τσιούρκο. «Ζούμε σε μια πόλη που δεν είναι αξιοπρεπής, την πρωτεύουσα της Ιταλίας… Είναι παράλογο».
Ο Αλτσίλντε Καταλάνι περιμένει επίσης να φέρει στο σπίτι ένα δοχείο με τις στάχτες του αδελφού του, ο οποίος πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου. «Κάτι δεν λειτουργεί», είπε. «Δεν ξέρω αν οφείλεται στην πανδημία, τις διαφωνίες. Απλά δεν με νοιάζει.»
Και στο βάθος οι δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου
Πολιτικοί που σχεδιάζουν να κατέβουν ενάντια στη Ράτζι στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης το φθινόπωρο δήλωσαν ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η διοίκηση είχε ακολουθήσει τον προγραμματισμό του 2017 και είχε επεκτείνει τα νεκροταφεία και αυξήσει τη δυνατότητα αποτεφρώσεων.
«Γνωρίζαμε ότι τα νεκροταφεία οδεύουν… προς τον κορεσμό πριν από τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Κάρλο Καλέντα, αρχηγός του κόμματος Azione. «Αυτό το ζήτημα συνεχίζεται στη Ρώμη εδώ και μήνες και δείχνει την ανικανότητα του δημαρχείου να το διαχειριστεί»
Πηγή: Guardian