Σάλος στη Γαλλία: Στο πλευρό των… επίδοξων πραξικοπηματιών πρώην υπουργός του Σαρκοζί - Ποια ειναι
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ανοιχτή επιστολή στρατιωτικών που απειλούν να εφαρμόσουν στρατιωτικό νόμο και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, αν ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναλάβει δράση κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Στο πλευρό τους φαίνεται πως τίθενται πλέον και πολιτικοί που επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους απο την ακροδεξιά και να «χαϊδέψουν» τους φόβους του μέσου Γάλλου.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Γαλλία μετά την απειλή μίας ομάδας στρατιωτικών ότι θα προχωρήσουν σε πραξικόπημα για να διαφυλάξουν την εθνική ταυτότητα της χώρας από τους φανατικούς Ισλαμιστές.
Με δημόσια επιστολή τους κάλεσαν το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβει δράση για να αποτρέψει τη διάλυση της χώρας. Οι 18 εν ενεργεία στρατιωτικοί που έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους θα αποταχθούν από το στράτευμα, ωστόσο το κίνημα που προβληματίζει το μέγαρο των Ηλυσίων φαίνεται ότι αποκτάει και άλλους υποστηρικτές.
Παρά την έντονη καταδίκη από την πολιτική ηγεσία, ορισμένες φωνές από την άκρα δεξιά στηρίζουν την κίνηση των στρατιωτικών. Τη φωνή της με την αρχηγό της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λε Πέν, ένωσε και η Ρασιντά Ντατί , δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος των Παρισίων που υπήρξε στενή συνεργάτης του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
«Αυτό που γράφεται σε αυτήν την επιστολή είναι πραγματικότητα», δήλωσε η Ντατί στο ραδιόφωνο France Info .«Όταν η χώρα μαστίζεται από ένα αντάρτικο των πόλεων, όταν αντιμετωπίζει μία συνεχή και υψηλή τρομοκρατική απειλή, όταν καταγράφει ολοένα και πιο έντονες και καταφανείς ανισότητες ... δεν μπορούμε να πούμε ότι η χώρα τα πάει καλά» είπε και τάχθηκε όσο και αν φαίνεται παράδοξο στο πλευρό των… επίδοξων πραξικοπηματιών .
Ποιά ειναι η Ρασιντά Ντατί
Η 55χρονη Ντατί σημειωτέον μεγάλωσε σε μία οικογένεια πιστών Μουσουλμάνων με καταγωγή από την Αλγερία. Υπέρμαχος του νόμου και της τάξης, ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επέβαλε αυστηρή νομοθεσία και εξόργισε τους επικριτές της, αλλά και τις γυναικείες οργανώσεις, όταν έλαβε μόλις τρεις ημέρες άδεια μητρότητας μετά τη γέννησή της κόρης της.
«Η αστυνομία έχει γίνει στόχος για τρομοκράτες» λέει.Την περασμένη εβδομάδα μία γυναίκα αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο Ραμπουγιέ νοτιοδυτικά του Παρισιού. Αξιωματικοί κατά της τρομοκρατίας δήλωσαν ότι ο ύποπτος, ένας Τυνήσιος υπήκοος, παρακολουθούσε βίντεο τζιχαντιστικής προπαγάνδας πριν από την επίθεση. «Φοβάμαι ότι η αστυνομία θα καταρρεύσει μια μέρα» συνέχισε η Ντατί. Και αναφερόμενη στην επιστολή των στρατιωτικών, πρόσθεσε: «Και αν καταρρεύσει, θα προχωρήσουμε πολύ πέρα από την αποσύνθεση της κοινωνίας».
Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2022
Η Ντατί υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Νικόλα Σαρκοζί από το 2007 έως το 2009. Φήμες λένε ότι φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022 και με το πρώην «αφεντικό» της μπλεγμένο σε μία σειρά από δικαστικές περιπέτειες, επιχειρεί να αναδειχθεί στο νέο πρόσωπο της «σκληρής» δεξιάς στη Γαλλία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ποια είναι τα σχέδιά της για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ρασιντά Ντατί είχε δηλώσει στους The Times: «Να κερδίσω τις προεδρικές εκλογές του 2022».
Η παρέμβασή της σημειώνεται την ώρα που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ καταδίκασε εκείνους που υπέγραψαν την επιστολή, αποκαλώντας την «απολύτως εξοργιστική» «Ελπίζω ότι θα αποφασιστεί η αυτόματη συνταξιοδότησή τους» είπε στην εφημερίδα Parisien.
«Πρόκειται για μια ταχύτατη διαδικασία, την οποία ξεκινάμε αμέσως μετά από αίτημα του Υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αυτοί οι γενικοί αξιωματικοί θα περάσουν ο καθένας ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει διάταγμα που τους αποβάλλει».
Αντιδράσεις στη Γαλλία για την επιστολή
Οι 18 εν ενεργεία στρατιωτικοί ενώθηκαν με εκατοντάδες συνταξιούχους που είχαν υπογράψει την εμπρηστικ΄γ ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί ότι η Γαλλία οδεύει προς «εμφύλιο πόλεμο» λόγω του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ανέφερε ότι απαιτείται δράση για να καταπολεμήσει η Γαλλία «τις ορδές των προαστίων» - μια αναφορά στον πληθυσμό των μεταναστών που ζουν κατά κύριο λόγο στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων - αλλιώς θα υπάρξουν «χιλιάδες θάνατοι».
Η κυβέρνηση του Προέδρου Mακρίν καταδίκασε έντονα την επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην 60η επέτειο ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος από στρατηγούς που αντιτίθενται στη Γαλλία να παραχωρήσει ανεξαρτησία στην Αλγερία, την πρώην αποικία της στη Βόρεια Αφρική. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε ότι η επιστολή ήταν «ενάντια σε όλες τις δημοκρατικές αρχές μας, της τιμής και του καθήκοντος του στρατού».
Και η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, είπε: «Αυτό είναι απαράδεκτο. Φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Οι στρατιώτες πίσω από την επιστολή λέγονταν όλοι ότι ήταν ακτιβιστές κατά της μετανάστευσης με ρατσιστικές απόψεις και ισχυρούς δεσμούς με το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός»
Πρωτεργάτης είναι ο 80χρονος Κριστιάν Πικεμάλ ο οποίος διοικούσε τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων πριν χάσει τα προνόμιά του ως συνταξιούχος, όταν συνελήφθη ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά του Ισλάμ το 2016.
Η σημερινή πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας απειλήθηκε από στρατιωτικά πραξικοπήματα στο παρελθόν, ιδίως από ακροδεξιούς που τελικά ηττήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διατηρήσουν την Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η Γαλλία με περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους έχει τη μεγαλύτερη Ισλάμική κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη - και πολλοί έχουν καταγωγή σε πρώην αποικίες, όπως η Αλγερία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Μεγάλες προσδοκίες από το φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ - Ξεκινούν κλινικές δοκιμές