Θρήνος στο Ισραήλ: Πάνω απο 44 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά - Ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτική γιορτή

Το Ισραήλ θρηνεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολύνεκρες τραγωδίες του σε καιρό ειρήνης. Δεκάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής στο Όρος Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ,όπου η γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία και θρήνο.

Θρήνος στο Ισραήλ: Πάνω απο 44 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά - Ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτική γιορτή
5'

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 44, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150 και πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις Αρχές να εκφράζουν φόβους οτι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Ο Ελι Μπέερ διευθυντής μιας ισραηλινής εθελοντικής υπηρεσίας ασθενοφόρων, δήλωσε συγκλονισμένος από το μέγεθος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο όρος Μερόν κάνοντας λόγο για περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. «Δυστυχώς, βρήκαμε μικρά παιδιά ποδοπατημένα εκεί και τους προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες. Καταφέραμε να σώσουμε μερικά από αυτά», είπε.

Εκπρόσωπος του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, Magen David Adom είπε ότι τουλάχιστον 14 από τους περίπου 150 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Πώς συνέβη η τραγωδία

Στην αρχή δεν ήταν σαφές τι ακριβώς συμβαίνει, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο πανικό. Πολλοί θεώρησαν ότι είχε σημάνει συναγερμός για βόμβα, ότι είχε εντοπιστεί στο χώρο παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα ή ότι είχε καταρρεύσει μία εξέδρα.

Αυτόπτες μάρτυρες συνειδητοποίησαν όπως είπαν οτι άνθρωποι κοντά τους είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μέχρι θανάτου, μόνο όταν ένας από τους διοργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί το πλήθος να αραιώσει αμέσως.

«Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτό εδώ. Η αγαλλίαση έγινε θρήνος, το λαμπερό φως έγινε βαθύ σκοτάδι», είπε ένας από τους προσκυνητές, ο Ιτζχάκ, σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ένιωσα οτι πεθαίνω»

Ενας 24χρονος πιστός είπε στα τοπικά Μέσα ότι «μάζες ανθρώπων ωθήθηκαν στην ίδια γωνία και δημιουργήθηκε δίνη». Μία πρώτη σειρά ανθρώπων έπεσε κάτω και στη συνέχεια, μια δεύτερη σειρά όπου στεκόταν και ο ίδιος άρχισε επίσης να πέφτει κάτω από την πίεση του κόσμου.

«Ένιωσα ότι επρόκειτο να πεθάνω», είπε. Σε ένα βίντεο, ένα πλήθος συγκεντρωμένων φαίνεται να προσπαθεί να περάσει μέσα από ένα στενό διάδρομο, καταπλακώνοντας έναν άνδρα που φωνάζει για βοήθεια.

Δεκάδες άτομα άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο… Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων «συνεθλίβησαν» και άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία είναι πιθανόν να επιδείνωσε εν αγνοία της την κατάσταση, εμποδίζοντας το πλήθος που προσπαθούσε να βγει προς τα έξω, καθώς δε γνώριζε τι συνέβαινε πιο πίσω.

Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων της βόρειας περιφέρειας που επέβλεψε τις ρυθμίσεις ασφαλείας, είπε ότι η αιτία της καταστροφής ήταν ακόμη ασαφής, αλλά ότι αναλαμβάνει την γενική ευθύνη. «Είμαι έτοιμος για την οποιαδήποτε έρευνα», δήλωσε ο Σίμον Λάβι.

Η πρώτη μεγάλη θρησκευτική συγκέντρωση μετά τη λήξη του «συναγερμού» της πανδημίας

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επιτράπηκε να γίνει επειδή έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο χώρος του τάφου του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι θεωρείται από τους ιερότερους τόπους των Εβραίων. Βίντεο που «ανέβηκαν» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

Η γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ εν μέρει τιμά το τέλος μιας φονικής επιδημίας που είχε αποδεκατίσει τους μαθητές ταλμουδικού ιεροδιδασκαλείου της αρχαιότητας. Φέτος, οι αρχές είχαν επιτρέψει να πάνε στο Όρος Μερόν ως και 10.000 άνθρωποι, αλλά πάνω από 650 μισθωμένα λεωφορεία μετέφεραν από όλη τη χώρα προσκυνητές εκεί και συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι.

Ορισμένα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης εκτίμησαν πως στον χώρο βρίσκονταν ως και 100.000 πιστοί. Το 2019, έναν χρόνο πριν από την πανδημία, συνέρρευσαν για το ετήσιο προσκύνημα εκεί 250.000 άνθρωποι.

Νετανιάχου: Δυσβάσταχτη καταστροφή

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε το περιστατικό «δυσβάσταχτη καταστροφή».Συλλυπητήριες επιστολές φθάνουν διαρκώς στο Ισραήλ από ολόκληρο τον κόσμο.

«Η καρδιά μας στο λαό του Ισραήλ απόψε μετά την τρομερή τραγωδία στο Όρος Μερόν» έγραψε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο Twitter. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους που έχασαν τους αγαπημένους τους σε αυτήν την καταστροφή».

Ελληνικό ΥΠΕΞ για τραγωδία στο Όρος Μερόν: Οι σκέψεις μας είναι με τον ισραηλινό λαό

"Οι σκέψεις μας είναι με τον Ισραηλινό λαό που θρηνεί για την ανείπωτη τραγωδία στο Όρος Μερόν. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν οικείους τους και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες".

Με αυτό το μήνυμα στα social media το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα συλλυπητήρια του και τη συμπαράστασή του στο Ισραήλ για την τραγωδία στο Ορος Μερόν, όπου ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου δεκάδες άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγάλες προσδοκίες από το φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ - Ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή