Αυτό είναι το γραμματόσημο που είναι σήμερα το πιο πολύτιμο αντικείμενο στον κόσμο!

Το «Ιερό Δισκοπότηρο» του φιλοτελισμού, είναι ένα γραμματόσημο, που αναμένεται να δημοπρατηθεί κάπου ανάμεσα στα 10 με 15 εκατ. δολάρια

Γραμματόσημο δημοπρασία
3'

Ένα γραμματόσημο, που αναμένεται να δημοπρατηθεί κάπου ανάμεσα στα 10 με 15 εκατ. δολάρια, είναι αυτή τη στιγμή το πιο πολύτιμο αντικείμενο στον κόσμο

Με την πρώτη ματιά, μοιάζει με ένα μικρό, παλιό και τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί. Στην πραγματικότητα, σε αναλογία με το μέγεθός του, το υλικό του και το βάρος του είναι το αντικείμενο που αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον πλανήτη μας.

Τον Ιούνιο, που έχει προγραμματιστεί η δημοπρασία, αναμένεται να εκτιμηθεί μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από την πραγματική του αξία!

Πρόκειται για το «British Guiana One-Cent Magenta» (το προφυρό του ενός σεντ της Βρετανικής Γουιάνας), που δημιουργήθηκε το 1856 και είναι το πιο διάσημο και πολύτιμο γραμματόσημο στον κόσμο.

Γραμματόσημο δημοπρασία
Το γραμματόσημο «British Guiana One-Cent Magenta»

«Είναι η Μόνα Λίζα του Φιλοτελισμού» δηλώνει στον Guardian o Ντέιβιντ Μπιτς, ένας ειδικός επί του φιλοτελισμού και συμπληρώνει πως «είναι το μοναδικό γραμματόσημο που κάθε φιλοτελιστής και κάθε συλλέκτης έχει ακούσει και έχει δει μια εικόνα του».

Το γραμματόσημο είναι το μοναδικό του είδους του και βρίσκεται στα κεντρικά του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, προτού μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη και εκτεθεί για λίγο για το κοινό.

Δημιουργήθηκε στην τότε Βρετανική Γουιάνα, σημερινή Γουιάνα, όταν κάποτε η έλλειψη γραμματοσήμων, που εισάγονταν από την Αγγλία κινδύνεψε να τινάξει το ταχυδρομικό σύστημα της χώρας στον αέρα.

Αυτό το μοναδικό γραμματόσημο χρησιμοποιούνταν κυρίως για την παράδοση των εφημερίδων κι έτσι στη μεγάλη τους πλειτοψηφία όλα τα αντίγραφα έχουν πεταχτεί.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το ερώτημα δεν είναι «πώς και μόνο ένα σώθηκε;», αλλά μάλλον, «πώς έγινε το θαύμα και ένα από αυτά τα γραμματόσημα σώθηκε;»!

Το γραμματόσημο αυτό εντοπίστηκε το 1873, από έναν 12χρονο Σκωτσέζο φιλοτελιστή με το όνομα Vernon Vaughan, που ζούσε στη Βρετανική Γουιάνα, Το βρήκε στις παλιές εφημερίδες του θείου του, του φάνηκε πως είχε κάποια αξία και το πούλησε τότε για έξι σελίνια.

Το γραμματόσημο έκτοτε πέρασε από πολλούς συλλέκτες, ώσπου το πρόσεξε ο κόμης Φίλιπ Λα Ρενοτιέρ φον Φεράρι του Παρισιού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον φιλοτελισμό και θεωρείται πως κατείχε την πιο εντυπωσιακή συλλογή στην ιστορία.

Όταν εκείνος πέθανε, άφησε τη συλλογή του στο γερμανικό κράτος, από όπου καταγόταν ο πατέρας του, όμως οι Γάλλοι κατόρθωσαν, πήραν τα πολύτιμα γραμματόσημα πίσω το 1920 και τα δημοπράτησαν στους σπουδαιότερους συλλέκτες της εποχής, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος και άλλοι.

Έκτοτε το γραμματόσημο άλλαξε πολλές φορές χέρια, έως ότου πωλήθηκε το 1980 έναντι 935.000 δολαρίων σε ανώνυμο πλειοδότη, που τελικά αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν ο εκκετρικός εκατομμυριούχος John du Pont. Σήμερα ανήκει στον Αμερικανό σχεδιαστή Stuart Weitzman, γνωστό ως αυτός που φτιάχνει τα παπούτσια των σταρ!

Το συγκεκριμένο γραμματόσημο, που θεωρείται το «Ιερό Δισκοπότηρο» του φιλοτελισμού, σημειώνει ρεκόρ κάθε φορά που δημοπρατείται. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, στις 8 Ιουνίου που θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή