Σύνοδος G7: Πρώτη σύνοδος των «7» με φυσική παρουσία - Τι μήνυμα στέλνουν oι ΥΠΕΞ σε Κίνα και Ρωσία
Στην ατζέντα της συνάντησής των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, περιλαμβάνεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η διμερής εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η στάση έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.
Η G7 ιδρύθηκε το 1975 ως ένα άτυπο φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των κυριότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως (Καναδάς, Γαλλία Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Καλεσμένοι στο ραντεβού των «7» φέτος είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών από την Αυστραλία, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική και τη Νότια Κορέα.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής της G7 εξελίχθηκαν σε μία πλατφόρμα που καθορίζει την πορεία του πολυμερούς διαλόγου και διαμορφώνει τις πολιτικές απαντήσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις.
G7: Μία οικονομική υπερδύναμη 40 τρις δολαρίων
Συνδυαστικά, η ομάδα G7 διαθέτει οικονομική ισχύ περίπου 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τρεις από τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Η Ρωσία εντάχθηκε στην ομάδα G8 το 1997, αλλά «βγήκε εκτός» το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Κίνα, που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ μέλος της G7.
«Ο σκοπός μας δεν είναι να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε ή να υποβαθμίσουμε την Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ. Η Δύση πρόσθεσε θα υπερασπιστεί την «τάξη που βασίζεται στους διεθνείς κανόνες» από ανατρεπτικές προσπάθειες οποιασδήποτε χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Η Κίνα ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν σήμερα το πρωί, ενώ οι απογευματινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη Ρωσία, την κρίση στα σύνορα με την Ουκρανία και τη φυλάκισης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.
Η G7 και ο...απρόβλεπτος Πούτιν
«Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να έχουν πιο σταθερούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα δράσει ειδικά σε θέατρα όπως η Ουκρανία» είπε ο Μπλίνκεν που αναμένεται να επισκεφθεί το Κίεβο μέσα στην εβδομάδα.
«Επαναβεβαιώσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε. Και πρόσθεσε «Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση: θα προτιμούσαμε να έχουμε μια πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη σχέση. Και αν η Ρωσία προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς».
Στην Ουάσινγκτον ωστόσο όπως επίσης και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ανησυχία για τις απρόβλεπτες κινήσεις τόσο του Πεκίνου όσο και της Μόσχας.
«Η θεαματική οικονομική και στρατιωτική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια θεωρείται από τους διπλωμάτες και τους επενδυτές ως τα ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, παράλληλα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο» γράφει το Reuters.
Φέτος η Βρετανία ασκεί την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου. «Η βρετανική προεδρία είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες και να επιδείξουν ενότητα σε μια εποχή που είναι πολύ απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και αυξανόμενες απειλές» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομίνικ Ράαμπ.
Στο τραπέζι της τριήμερης συνόδου θα τεθούν επίσης θέματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η πανδημία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση lockdown: Τα επόμενα ανοίγματα και το τέλος του SMS - Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας