Ινδονησία: Ξέπλεναν και πουλούσαν ξανά ρινικούς στυλεούς από τεστ για Covid-19

Εργαζόμενοι μιας εταιρείας συνελήφθησαν στην Ινδονησία επειδή φέρονται να έπλεναν και να πωλούσαν ξανά χρησιμοποιημένα test kits με ρινικούς στυλεούς.  
AP
2'

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, μέχρι και 9.000 επιβάτες σε ένα αεροδρόμιο στο Μεντάν μπορεί να έχουν κάνει τεστ με στυλεούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κρατικής ιδιοκτησίας Kimia Farma πλέον είναι αντιμέτωπη με μήνυση εκ μέρους των ταξιδιωτών.

Τα τεστ για Covid με ρινικό επίχρισμα είναι πλέον ρουτίνα σε πολλές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η αστυνομία ανέφερε πως θεωρεί ότι η απάτη ήταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Κουαλαναμού στο Μεντάν, στη Βόρεια Σουμάτρα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πώς ακριβώς αποκαλύφθηκε.

Για να μπορέσουν να πετάξουν οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ, και το αεροδρόμιο παρέχει την επιλογή να γίνει επί τόπου. Οι αρχές χρησιμοποιούσαν rapid test αντιγόνου που προμήθευε η Kimia Farma.

Την προηγούμενη εβδομάδα πέντε εργαζόμενοι της Kimia Farma συνελήφθησαν από την αστυνομία. Οι ύποπτοι κατηγορούνται πως παραβίασαν νόμους περί υγείας και προστασίας καταναλωτών, ξεπλένοντας τους στυλεούς και συσκευάζοντάς τους ξανά για πώληση.

Τοπικά ΜΜΕ λένε πως οι αρχές έχουν συγκεντρώσει αναφορές από 23 μάρτυρες, και διερευνούν εάν τα κέρδη από την απάτη, το ύψος της οποίας εκτιμάται γύρω στα 1,8 δισ. Ρουπίες (124.800 δολάρια) χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός εκ των υπόπτων.

Η Kimia Farma, που έχει τα κεντρικά της στη Τζακάρτα, έχει έκτοτε απολύσει τους εργαζομένους που εμπλέκονταν και έχει υποσχεθεί να αυστηροποιήσει τους ελέγχους.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα: Πώς θα γίνει η επιστροφή, τι ισχύει για τα self test - Ολόκληρη η ΚΥΑ