Η Κιμ Καρντάσιαν μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με αντίγραφο αρχαιοελληνικού γλυπτού

Η διάσημη τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν αρνείται κάθε γνώση σχετικά με ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα, αντίγραφο αρχαιοελληνικού γλυπτού, που περιλαμβανόταν σε φορτίο αξίας 750.000 δολαρίων στο όνομά της που κατασχέθηκε από τελωνειακούς το 2016 επειδή είχε «κλαπεί, πωληθεί λαθραία και εξαχθεί παράνομα από την Ιταλία».  
AP
3'

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail πρόκειται για ένα άγαλμα του 1ου αιώνα, που απεικονίζει το κάτω ήμισυ (από τη μέση και κάτω) μιας γυναίκας και ονομάζεται «Θραύσμα της Αθηνάς της Σάμου του Μύρωνα».

Έφτασε στο Λος Άντζελες το 2016, ενώ η Καρντάσιαν και ο Κάνιε Γουέστ ανακαίνιζαν το σπίτι τους στο Καλαμπάσας, ωστόσο κατασχέθηκε από τελωνειακούς. Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για την κατάσχεσή του σε δικαστήριο του Λος Άντζελες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Άξελ Βερβούρντ, Βέλγος διακοσμητής εσωτερικών χώρων και έμπορος αντικών και έργων τέχνης, επέβλεπε τη διακόσμηση του σπιτιού της Καρντάσιαν και κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα. Εκπρόσωπος της τηλεπερσόνας είπε στη Daily Mail ότι η ίδια δεν είχε ιδέα πως το άγαλμα είχε εισαχθεί στο όνομά της. «Η Κιμ ουδέποτε αγόρασε αυτό το κομμάτι και είναι η πρώτη φορά που μαθαίνει για την ύπαρξή του» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε πως ενδεχομένως να αγοράστηκε χρησιμοποιώντας το όνομά της χωρίς σχετική άδεια και επειδή δεν παρελήφθη ποτέ δεν γνώριζε για τη συναλλαγή. Ενθαρρύνουμε την έρευνα και ελπίζουμε να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του».

Ο Βερβούρντ, που έχει συνεργαστεί και με τον Στινγκ, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Μπιλ Γκέιτς, αγόρασε ένα άγαλμα τον Νοέμβριο του 2012 από τη Galerie Chenel στο Παρίσι- που ειδικεύεται στις ρωμαϊκές αρχαιότητες. Όπως αναφερόταν, το άγαλμα ανήκε σε μια παλιά γερμανική συλλογή. Δεν είναι γνωστή η αξία του, μα συμπεριλαμβανόταν σε ένα φορτίο 5,5 τόνων με 40 αντίκες, σύγχρονα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, αξίας 745.882 δολαρίων.

Όταν τελωνειακοί εξέτασαν το άγαλμα στο Λος Άντζελες τους παρουσιάστηκε μια απόδειξη αγοράς από τη Galerie Chenel. Ωστόσο αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών είπαν σε δικαστήριο του Λος Άντζελες πως το άγαλμα δεν ήταν αυτό που αγοράστηκε το 2012, μα ένα άλλο, που αποκτήθηκε παράνομα.

Τον Ιούνιο του 2016 το άγαλμα κατασχέθηκε. Αργότερα οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν πως θεωρούν ότι το άγαλμα είχε παρουσιαστεί από τον Βερβούρντ στο The European Fine Art Fair τον Μάρτιο του 2011 στο Μάαστριχτ, έναν χρόνο πριν την υποτιθέμενη αγορά του από τον ίδιο.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το εξέτασε αρχαιολόγος από το ιταλικό υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σύμφωνα με τα έγγραφα, συμπέρανε πως είναι κλασικής τεχνοτροπίας πεπλοφόρου κόρης και αντίγραφο ενός αρχαιοελληνικού γλυπτού.

Το συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για το άγαλμα που εμφανίστηκε το 2011 αντί για εκείνο που αγοράστηκε από τη γκαλερί στο Παρίσι. Η άποψη του αρχαιολόγου είναι πως εκλάπη, πωλήθηκε παράνομα και εξήχθη παράνομα την Ιταλία- και οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει την επιστροφή του.

Η Galerie Chenel κάνει λόγο για λάθος στα χαρτιά.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τους παιδικούς σταθμούς, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν τα φροντιστήρια;