Εμβόλια: Τι σημαίνει το αίτημα ΗΠΑ για άρση στις πατέντες – Ποιοι στηρίζουν, ποιοι διαφωνούν

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση των ΗΠΑ για άρση στις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού – Ποιοι στηρίζουν, ποιοι διαφωνούν
INTIME
4'

Τη στήριξή τους στην πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση στις πατέντες των εμβολίων κορονοϊού εξέφρασαν οι ΗΠΑ με δήλωση της εκπροσώπου τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Οι επείγουσες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού απαιτούν και επείγοντα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Η άρση για τις πατέντες δεν θα γίνει αυτόματα αλλά θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Για την ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αντίσταση σε μια εξέλιξη αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Όπως σημειώνεται οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 που συναντήθηκαν στο Λονδίνο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα αυτό. Το σχέδιο των G7 καλεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax του ΟΗΕ.

Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν

Οι διαφωνούντες με την άρση για τις πατέντες υποστηρίζουν ότι δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων προσθέτοντας ότι τυχόν άρση θα είχε σημαντική επίδραση στα κίνητρα των φαρμακευτικών εταιρειών να παράγουν γρήγορα εμβόλια στο μέλλον.

Όσοι συμφωνούν με την άρση λένε ότι αποτελεί μια απαραίτητη κίνηση για την μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή των εμβολίων και ένα τεστ για την ηγεσία των ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 1 στους 4 κατοίκους των λεγόμενων πλούσιων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού την ώρα που στις φτωχότερες χώρες τα στοιχεία δείχνουν εμβολιασμό για 1 στους 500 κατοίκους.

Για «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Το μήνυμα Τσίπρα και η επίθεση σε Μητσοτάκη

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι», ανέφερε σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει λέγοντας;

«Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Δείτε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ