Colonial Pipeline: Θέλουμε χρήματα, όχι να προκαλέσουμε χάος, λένε οι χάκερ

Η ομάδα χάκερ με ransomware που κατηγορείται ότι παρέλυσε την αμερικανική Colonial Pipeline- κορυφαίο διαχειριστή αγωγών καυσίμου στις ΗΠΑ- υποστήριξε τη Δευτέρα πως σκοπός της ήταν να βγάλει χρήματα και όχι να προκαλέσει χάος.  
AP
2'

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται από πολλούς ειδικούς ως ένδειξη πως το σχέδιο των κυβερνοεγκληματιών είχε πάει πέρα από ό,τι σκόπευαν οι ίδιοι.

Το FBI κατηγόρησε την εν λόγω ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται DarkSide, για μια απόπειρα ψηφιακού εκβιασμού που είχε ως αποτέλεσμα η Colonial Pipeline να κλείσει το δίκτυό της, προκαλώντας ασυνήθιστης έκτασης προβλήματα στις παραδόσεις βενζίνης.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Colonial δήλωσε πως αναμένει να έχει αποκαταστήσει «σημαντικά» την επιχειρησιακή λειτουργία ως το τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση που ανέβηκε στη σελίδα της DarkSide νωρίς τη Δευτέρα δεν αναφέρεται απευθείας στην Colonial Pipeline, μα, υπό την επικεφαλίδα «σχετικά με τα πρόσφατα νέα», αναφέρει πως «σκοπός μας είναι να βγάλουμε χρήματα και όχι να προκαλούμε προβλήματα στην κοινωνία».

Η ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρει πόσα χρήματα θέλουν οι χάκερ. Η Colonial Pipeline από πλευράς της δεν προέβη σε ανακοίνωση για το δήλωση των χάκερ.

Η DarkSide λέει πως οι χάκερ της θα αρχίσουν ελέγχους σε άλλους κυβερνοεγκληματίες για να «αποφεύγονται κοινωνικές επιπτώσεις στο μέλλον». Όπως πρόσθεσε, η ομάδα είναι «απολιτίκ» και οι παρατηρητές «δεν χρειάζεται να μας συνδέουν» με κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση αυτή, που είχε πολλά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, φαινόταν να αποσκοπεί στη μείωση της πολιτικής έντασης γύρω από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ψηφιακών λύτρων που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Κάποιοι ειδικοί ασφαλείας την ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι οι χάκερ προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το χάος που προκάλεσαν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα μπλέκει περισσότερο από ό,τι θα περίμενε» είπε ο Λιόρ Ντιβ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cybereason.

Όπως είπε, ομάδες ransomware σαν το DarkSide βασίζονται στο να μπορούν να πιέζουν διακριτικά τα θύματά τους, χωρίς να προσελκύουν πολλή προσοχή από τις αρχές.

«Οι παγκόσμιες αντιδράσεις βλάπτουν τη δουλειά τους. Είναι ο μόνος λόγος που παρέχουν mea culpa» είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο