Ιερουσαλήμ: Μία ιστορία βίας, φανατισμού και συνύπαρξης – Η «πρωτεύουσα δύο λαών» ξανά στις φλόγες
Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ήταν σαφές ότι πλησίαζε η πιο επικίνδυνη στιγμή εδώ και χρόνια στην ταραγμένη ιστορία της Ιερουσαλήμ.
Μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης, μια αλυσίδα από γεγονότα δημιούργησαν μια εύφλεκτη κατάσταση που κινδυνεύει να προκαλέσει γενικευμένο χάος, σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα που απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μια περίοδο βίας που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και είναι η χειρότερη που βιώνει η περιοχή από το 2017.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ηρεμία».
«Η βία φέρνει βία»
Οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παίρνουν επικίνδυνη τροπή, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, τραυμάτισαν θανάσιμα 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 9 παιδιά.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου απάντησε στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς τη Δυτική Ιερουσαλήμ και άλλα ισραηλινά εδάφη.
Είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, αρκετοί εκ των οποίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Χαμάς, η ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα και έχει διεξάγει τρεις πολέμους με το Ισραήλ, προειδοποίησε με νέες επιθέσεις. «Το Ισραήλ θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη. Δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στα εδάφη μας, στην πρωτεύουσά μας, στους πολίτες και τους στρατιώτες μας. Οποιος μας επιτίθεται θα πληρώσει βαρύ τίμημα» τόνισε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Μία νέα ιντιφάντα προ των πυλών;
Οι προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και οι εκκλήσεις για ηρεμία ακόμη και απο μετριοπαθείς Ισραηλινούς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «μία νέα ιντιφάντα προετοιμάζεται» - το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών.
Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ έχει εντείνει τη βίαιη καταστολή στο τέμενος Αλ-Άκσα, μία από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο για το Ισλάμ αλλά και ένα μέρος βαθιά συμβολικό για τον Ιουδαϊσμό.
Το ιερό Όρος του Ναού
Το Τέμενος του Αλ Ακσά είναι ένα ισλαμικό τέμενος που μαζί με τον Θόλο του Βράχου βρίσκονται στο Όρος του Ναού, σημαντικός θρησκευτικός χώρος για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση ο Προφήτης Μωάμεθ μεταφέρθηκε από την Μέκκα στο Αλ Ακσά μέσα στη διάρκεια μιας νύχτας.
Στον ιουδαϊσμό, το βουνό θεωρείται ως το μέρος το οποίο διάλεξε ο Θεός για να αναπαυθεί η θεϊκή παρουσία.
Μέσα στους επόμενους αιώνες διαδοχικοί σεισμοί κατέστρεψαν το Τζαμί το οποίο ανακατασκευαζόταν από τις εκάστοτε Ισλαμικές δυναστείες. Κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών το οικοδόμημα χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι αλλά και ως χριστιανικός ναός μέχρι την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τις δυνάμεις του Σάλαντιν.
Επιπρόσθετες ανακαινίσεις από Οθωμανούς και Ιορδανούς του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Τις τελευταίες δεκαετίες το Βασίλειο της Ιορδανίας έχει αναλάβει καθεστώς εποπτείας των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ.
Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που αναζωπύρωσε την ένταση στην Μ.Ανατολή
Μια σύγκλιση παραγόντων, που σχετίζονται με την ισραηλινή κατοχή, τους ασφυκτικούς ελέγχους στους Παλαιστινίους, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, άναψαν το φιτίλι της έντασης.
Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τους αυστηρούς περιορισμούς στις νυχτερινές συγκεντρώσεις τους κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Τον περασμένο μήνα, ομάδες ακροδεξιών Ισραηλινών φώναζαν «Θάνατος στους Άραβες» σε συμπλοκές με τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ.
Το θέμα των εξώσεων και των εποικισμών
Την ίδια στιγμή, εδώ και καιρό σιγόβραζε η ένταση για τις προγραμματισμένες εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Η ακρόαση για το θέμα της συνοικίας Σέϊχ Τζαρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ωστόσο ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλει την συνεδρίαση με τη δικαιολογία ότι επιθυμεί να εξετάσει την υπόθεση περαιτέρω και να τοποθετηθεί. Η εξέταση της υπόθεσης πήρε παράταση ενός μήνα, λόγω των αιματηρών συγκρούσεων .
Η προσπάθεια έξωσης αφορά σε 10 και πλέον οικογένειες Παλαιστινίων, καθώς τη συγκεκριμένη περιοχή διεκδικεί δικαστικά εδώ και χρόνια από το Ισραήλ που θέλει να εγκαταστήσει εποίκους.
Το θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο είναι αν oιοικογένειες Αράβων που ζουν στην περιοχή Σεΐχ Τζαρρά κατέχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας ή όχι, εφόσον τα σπίτια τους ανήκαν πριν το 1967 όταν και η Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας ή αν ανήκουν σε έναν κτηματομεσιτικό οργανισμό του Ισραήλ, ο οποίος εμφανίζει συμβόλαια αγοραπωλησίας από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η εθνική γιορτή του Ισραήλ
Στο εκρηκτικό αυτό μίγμα προστέθηκε η ετήσια παρέλαση για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» τη Δευτέρα, στην οποία εθνικιστές Εβραίοι με σημαίες στα χέρια διέσχισαν την Παλιά Πόλη, επίκεντρο μιας κρίσης δεκαετιών.
Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί από αυτούς εμφανίζονταν να χτυπούν προειδοποιητικά κλειστές πόρτες, καθώς περνούσαν μέσα από τη μουσουλμανική περιοχή.
Οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την επέτειο της νίκης τους στον πόλεμο του 1967, όταν κατέλαβαν τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Νέος κύκλος βίας στο βωμό των εκλογών
Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο των πρόσφατων εκλογών της 23ης Μαρτίου στο Ισραήλ που ήταν οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια. Ο Νετανιάχου που έκοψε πρώτος το νήμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων, ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (61 βουλευτές) στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ έδωσε πριν απο λίγες ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιαΐρ Λαπίντ τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κεντρώου κόμματος «Γες Ατίντ» (Υπάρχει μέλλον). Ο Λαπίντ προτίθεται να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή και της ακροδεξιάς και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Ένταση και πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την απόφαση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς να ακυρώσει τις εκλογές που είχαν προγραμματίστει για τις 22 Μαΐου. Θα ήταν η πρώτη αναμέτρηση στην περιοχή μετά το 2006 και τη νίκη-έκπληξη της ακραίας ισλαμιστικής Χαμάς.
Η οργάνωση διατηρούσε ελπίδες για τη νίκη στις πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά θα αναλάμβανε τα ηνία όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη. Τα πράγματα, όμως, έφυγαν εκτός ελέγχου μετά την απόφαση Νετανιάχου να στήσει οδοφράγματα στην Πύλη της Δαμασκού, είσοδο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ιερουσαλήμ: κλειδί για την ειρήνη
«Ιερουσαλήμ η οικουμενική, η πρωτεύουσα δύο λαών, ο βωμός τριών πίστεων, ο τόπος της Ημέρας της Κρίσεως και το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών.
Η μόνη πόλη που υπάρχει δύο φορές – μία στον ουρανό και μία στη γη» γράφει στο βιβλίο του με τιτλο «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» ο Σάιμον Τζόναθαν Σέμπαγκ Μοντεφιόρε , Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας.
Στις σελίδες του εξηγεί πως αυτή η μικρή γωνιά της γης έγινε η Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου και τώρα το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Στραγγάλισαν με μαξιλάρι την 20χρονη - Σοκάρει ο σύζυγός της