Βίκτωρ Ελιέζερ: Όσοι μιλούν για υπερβολική βία, τι θα έκαναν αν χτυπούσαν τις πόλεις τους;
«Yπάρχει μία σύγκρουση, δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο και οι μεν πρέπει να συμβιβαστούν με τους δε» λέει στο Newsbomb.gr με αφορμή τη νέα έξαρση βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στην Μέση Ανατολή ο δημοσιογράφος, Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Achronoth στην Ελλάδα, περιγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων ημερών.
«Οι Ισραηλινοί μόλις απελευθερώθηκαν από τον κορονοϊό, εγκλωβίστηκαν ξανά στα καταφύγια» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η Ιερουσαλήμ ενώνει Εβραίους και Μουσουλμάνους
«Θα ήταν λάθος ωστόσο να επικεντρωθούμε στην Ιερουσαλήμ, θα ήταν ένας εύκολος στόχος προκειμένου να επιτευχθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες της Χαμάς και της Τζιχάντ. Η Ιερουσαλήμ ενώνει Εβραίους και Μουσουλμάνους, είναι ιερός τόπος για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες όπου επιτρέπεται σε όλους η ελεύθερη πρόσβαση και η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων» τονίζει.
Πώς έγινε λοιπόν η ανάφλεξη στην ιερή πόλη τον ρωτάμε και απαντάει ότι την τελευταία βραδιά του Ραμαζανιού κάποιοι εξτρεμιστές διέδωσαν ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο ιερό για τους Μουσουλμάνους Τέμενος Αλ Άκσα.
«Ηταν μία ιδανική αφορμή για να δείξουν η Χαμάς και η Τζιχάντ ότι έχουν το πάνω χέρι. Να απονομιμοποιήσουν για μία ακόμη φορά τον νόμιμα εκλεγμένο Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς» Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες στο σύνθετο μωσαϊκό.
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος Ιράν-Τουρκίας
«Το Ιράν και η Τουρκία θέλουν να απονομιμοποιήσουν με τη σειρά τους τις συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. Υπάρχουν 15.000 ρουκέτες μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί καλούν τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα ψηλά κτίρια. Στις ταράτσες τους βρίσκονται οι εκτοξευτήρες ρουκετών. Οι ρουκέτες όμως δεν φυτρώνουν στη Γη. Κατασκευάζονται από το Ιράν και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία. Με την ένταση, με την εκτόξευση πυραύλων ευαισθητοποιείται η κοινή γνώμη στις μουσουλμανικές χώρες. Και υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντα, προσθέτει. Και δεν ειναι άλλος απο την πολιτική αστάθεια στο Ισραήλ.
«Χαμάς και Τζιχάντ θεώρησαν ότι το πολιτικό πλαίσιο θα ήταν ευάλωτο και η λήψη αποφάσεων δύσκολη, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ισραηλινής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές. Θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία τη συμμετοχή των εκπροσώπων αραβικών κομμάτων στη νέα κυβέρνηση. Τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ που έχει τώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συζητούν τη συνεργασία με το Ισλαμικό Αραβικό Κόμμα Ράαμ. Η Χαμάς και η Τζιχάντ θέλουν το αποτρέψουν αυτό πάση θυσία, καθώς θεωρούν ότι οι συμπατριώτες του θα νομιμοποιούσαν με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση το σιωνιστικό καθεστώς».
Ο «Ερντογάν...ως Νάσερ»
«Ο Ερντογάν θέλει να μιμηθεί τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Νάσερ, ο οποίος τις δεκαετίες του ’50 και του΄60 θεώρησε ότι μέσω του Παναραβικού κινήματος θα μπορούσε να φθάσει στην Ιερουσαλήμ. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να δυσχεραίνει τη θέση του και να ενισχύει τον απομονωτισμό του. Είναι ό ίδιος άνθρωπος που πριν μερικούς μήνες δεν δίστασε να μετατρέψει ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας σε Τζαμί. Έχει απέναντί του την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».
«Ο μύθος του ζητήματος των εξώσεων»
«Η ένταση για τις εξώσεις είναι μύθος. Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν μία συμβιβαστική λύση. Αυτή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Οι εξτρεμιστές ωστόσο ξεσήκωσαν και πάλι τους Παλαιστίνιους.
Η Χαμάς και η Τζιχάντ βρήκαν και πάλι μία πρόφαση για να προκαλέσουν ένταση. Ευθύνες φέρουν βέβαια και πολλοί ακροδεξιοί στο Ισραήλ, όπως συμβαίνει με την ακροδεξιά προκλητικότητα σε κάθε δημοκρατική χώρα. Αυτοί που υποκινούσαν ωστόσο τις ταραχές συνελήφθησαν, η ισραηλινή αστυνομία αντέδρασε με συλλήψεις».
«Δύσκολο να προβλέψει κανείς την επόμενη ημέρα στην Μέση Ανατολή»
«Ο Μπάιντεν θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα διατηρήσει σε αυτήν την πρεσβεία της. Και φυσικά θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών» εκτιμά.
Προσθέτει ωστόσο ότι του είναι δύσκολο να εντοπίσει πλέον ποιος θα ήταν ο αρμόδιος από την παλαιστινιακή πλευρά για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι αδύναμος, η Χαμάς και η Τζιχάντ δεν θέλουν να διαπραγματευθούν, άρα;” Αν δεν επουλωθούν οι πληγές είναι εύκολο να διολισθήσει η περιοχή σε γενικευμένο χάος, καταλήγει.
«Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια της ήττας σε μια μάχη. Διότι η ήττα σε μια μάχη σηματοδοτεί την ήττα στον πόλεμο επιβίωσης του. Το Ισραήλ προστατεύει τους πολίτες του και όσοι εύκολα σπεύδουν να το καταδικάσουν ας σκεφτούν πως οι ίδιοι θα προστάτευαν τους πολίτες της χώρας τους εάν έπεφταν 1000 ρουκέτες σε 24 ώρες με στόχο να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό».
Ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, είναι πτυχιούχος Διεθνών σχέσεων και Πολιτικών επιστημών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στον Ελληνικό στρατό.
Δημοσιογράφος, από το 1984 μέχρι το 2014 στην εφημερίδα Maariv του Ισραήλ και από το 2014 μέχρι σήμερα στην εφημερίδα Yedioth Achronoth του Ισραήλ.
Είναι επίσης Διευθυντής του περιοδικού «Αλεφ», έκδοση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, και πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνικό και διεθνή τύπο. Είναι αναλυτής θεμάτων που σχετίζονται με τον αντισημιτισμό και την Αραβο-ισραηλινή διένεξη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Σήμερα η κηδεία της Κάρολαϊν που δολοφονήθηκε - Τραγική φιγούρα η μητέρα της