Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ μπήκε στη Γάζα

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας.
AP Images
6'

Αυτό έκανε γνωστό πριν από λίγο το ισραηλινό γενικό επιτελείο στρατού.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οριακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (13/) επιβεβαιώθηκε η εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο προς το Βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά προσγειώθηκαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV μετέδωσε αρχικά τη ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Δήμαρχος μιας ισραηλινής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανέφερε επίσης πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, που φαίνεται να μπαίνει στο «παιχνίδι» και ο Λίβανος, από την πλευρά της Χαμάς ανακοινώθηκε πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αίγυπτο. Ο Ισμαήλ Χανιγέ, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, δέχθηκε τηλεφώνημα από το Κάιρο στο οποίο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ σε μια εξέλιξη που εντείνει τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Πύραυλοι πάνω από το Βόρειο Ισραήλ, με προέλευση τον ΛίβανοAP Images

Νέα στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Τη στιγμή που υπάρχουν εκκλήσεις από όλο τον πλανήτη για αποκλιμάκωση, και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη επί της ουσίας επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ. «Δεν βλέπω μεγάλη υπερβολή στην αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις πυραύλων που ξεκίνησε το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Ένα από τα πράγματα που έχω δει μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπήρξε δυσανάλογη αντίδραση. Τώρα το ερώτημα παραμένει πώς να φτάσουμε στο στάδιο της κλιμάκωσης των επιθέσεων, ειδικά των πυραύλων που εκτοξεύονται αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο ΜπάιντενAP Images

Πάνω από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις μέρες από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 100, ανακοίνωσαν αργά σήμερα οι τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν παιδί που βρέθηκε σε συντρίμμια κτηρίου μετά από Ισραηλινή επίθεσηAP Images

Είχαν προειδοποιήσει οι Ισραηλινοί για χερσαία εισβολή

Ενώ εντείνονται τα πυρά του πυροβολικού προς τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, άρματα και άλλα θωρακισμένα οχήματα είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα είναι «ένα από τα σενάρια».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση και τις διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η βία, εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα συνεχίστηκαν.

«Θα χρειαστεί χρόνος αλλά θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στο Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μια συστοιχία του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» στο κέντρο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρέθηκε κοντά σε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώραςAP Images

Καταδίκη των τυφλών επιθέσεων από τον ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ

Το Ισραήλ ζήτησε την Πέμπτη (13/5) από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες τις τυφλές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον Ισραηλινών πολιτών και κατοικημένων περιοχών και να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα», αναφέρει στην επιστολή του ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. «Ωστόσο, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του και την εθνική κυριαρχία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το καθεστώς τον θρησκευτικών χώρων της Ιερουσαλήμ «δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

Άρνηση των ΗΠΑ για σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει, για τρίτη φορά από την Δευτέρα, αύριο Παρασκευή. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του ωστόσο, που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, η αυριανή θα είναι δημόσια και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Τη νέα αυτή συνεδρίαση ζήτησαν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, χώρες με τις οποίες συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Νίγηρας, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφισμάτων που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, κρίνοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο «χτύπημα» σε Ερντογάν από τον γιο Νετανιάχου: Η Τουρκία δημιουργήθηκε με Γενοκτονία Ελληνορθόξων