18 Μαΐου 2021- Σήμερα γιορτάζει ο πολιτισμός: Το μέλλον των Μουσείων στο Ιnfographic του Newsbomb.gr
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που τιμάται όπως και κάθε χρόνο από το 1977 στις 18 Μαϊου έχει φέτος θέμα: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», εστιάζοντας στη νέα εποχή και την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών, αλλαγές που προέκυψαν μεν «αναγκαστικά» εν μέσω κορονοϊού, μετατρέπονται όμως σε απαραίτητα εργαλεία για το μέλλον.
Η παγκόσμια κρίση λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έχει την «τιμητική του»
Τιμώμενο μουσείο για φέτος στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μεταξύ άλλων και λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ιδρύθηκε το 1882 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ), αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η προβολή της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης του Ελληνισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τη σημερινή εποχή.
Από το 1960 Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη).
«Όταν οι συλλογές δικτυώνονται»
Ο Δήμος Αθηναίων τιμά τη φετινή παγκόσμια γιορτή, μέσα από τα μουσεία του, με την κοινή ψηφιακή δράση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων“Collections Network” («Όταν οι συλλογές δικτυώνονται» που θα είναι διαθέσιμη στο www.imdcityofathens.gr.)
Για πρώτη φορά, 11 συλλογές πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων ανταλλάσσουν μεταξύ τους από ένα αντικείμενο και το παρουσιάζουν σε ψηφιακό περιβάλλον. Κάθε χώρος προσεγγίζει από τη δική του σκοπιά το αντικείμενο που υποδέχεται, το αναδεικνύει, το εντάσσει στη συλλογή του και το παρουσιάζει στο ευρύ κοινό.
Εκπαιδευτικές κάρτες διάδρασης, αφηγήσεις, εναλλακτικές εικαστικές παρουσιάσεις, πρωτότυπες ιστορίες και σύντομες ξεναγήσεις συνδυάζουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, ζωγραφικά σκίτσα, εικόνες από παρελθόν και μέλλον.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις προτάσεις-δράσεις των μουσείων και να γνωρίσει τα αντικείμενα που «ταξιδεύουν» σε έναν άλλο χώρο από το φυσικό τους περιβάλλον.
Στη δράση συμμετέχουν οι χώροι πολιτισμού (αλφαβητικά): Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, και οι Συλλογές: Μαρία Κάλλας, Λουκία Γεωργαντή, Δωδεκανησιακό Σπίτι.
Εκτός από την κοινή ψηφιακή δράση, όλοι οι χώροι παραπάνω χώροι θα είναι ανοιχτοί σήμερα για να υποδεχτούν το κοινό, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και το ελληνικό του παράρτημα
Με περίπου 37.000 μέλη σε 141 χώρες του κόσμου, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ιδρύθηκε το 1946 και 37 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το ελληνικό του τμήμα.
Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 και πέρυσι για πρώτη φορά «γιορτάστηκε ψηφιακά», καθώς τα μουσεία ήταν κλειστά.
Η πανδημία «έφερε» στα 100 μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου 112 χρόνια χαμένων επισκέψεων, σύμφωνα με τα πορίσματα παγκόσμιας έκθεσης για τις επιπτώσεις των «lockdown» στις μεγαλύτερες αίθουσες τέχνης του κόσμου.
Η επισκεψιμότητα στα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη καταποντίστηκε κατά 77% λόγω του κορονοϊού, διαπίστωσε πρόσφατα η ετήσια έκθεση που δίνει εδώ και 20 χρόνια στη δημοσιότητα η έκδοση Art Newspaper. Ο αριθμός των επισκεπτών βυθίστηκε κατά 70%, ενώ τα έσοδα «έπεσαν» στα 54 εκατομμύρια δολάρια από τα 230 εκατομμύρια δολάρια που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Τα στοιχεία για το 2020, είναι απογοητευτικά, με δεκάδες μουσεία και γκαλερί να έχουν καταστραφεί από το υποχρεωτικό λουκέτο, την πτώση του αριθμού των επισκεπτών και την τεράστια μείωση των εσόδων.
Μουσείο του Λούβρου: Στην κορυφή αν και «πληγωμένο»
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, διατήρησε τη θέση του ως το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, κυρίως χάρη στο συνωστισμό που προκάλεσε η έκθεση Λεονάρντο ντα Βίντσι. Συγκέντρωνε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες την ημέρα πριν επιβληθεί το λουκέτο τον Φεβρουάριο του 2020.
Κατά τη διάρκεια του έτους, το μουσείο είχε συνολικά 2,7 εκατομμύρια επισκέψεις, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 72% από το 2019 με εκτιμώμενη απώλεια εισοδήματος 90 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί οτι «σε μια κανονική χρονιά περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα σπρώχνονταν για να θαυμάσουν τη Μόνα Λίζα στο Λούβρο» λέει η Άλισον Κόουλ διευθύντρια της εφημερίδας Art, μιας μηνιαίας έντυπης έκδοσης, με καθημερινές ενημερώσεις στο διαδίκτυο, που ιδρύθηκε το 1990 και εδρεύει στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Αισιοδοξία για το μέλλον
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα μουσεία ήταν καταστροφικός, η αξιοσημείωτη «ψηφιακή κινητοποίηση» όμως και το ενδιαφέρον των φιλότεχνων δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Τα μουσεία άλλωστε είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις συγκυρίες και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, λένε οι ειδικοί.
Ο απόηχος του κορονοϊού έφερε τους ανθρώπους των μουσείων αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις και αλλαγές. Ογδόντα τρία εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο συμμετείχαν στις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το 2020.
«Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον» τονίζει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.
Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Προβληματίζει η «χαλάρωση» - Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει «restart» στους ελέγχους