Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται η αιματοχυσία παρά το διπλωματικό μαραθώνιο - Διχασμένη και αδύναμη η Ε.Ε

Δε δείχνουν σημάδια υποχώρησης οι εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή, μία και πλέον εβδομάδα μετά την έναρξη της πιο αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εδώ και χρόνια.

Πόλεμος στο Ισραήλ
7'

Ο νέος κύκλος βίας ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω, τουλάχιστον 222 νεκρούς στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιους, την ώρα που εντείνονται -έστω και με καθυστέρηση- οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

Τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 61 παιδιά και 36 γυναίκες, ενώ περισσότεροι από 1400 είναι οι Παλαιστίνιοι τραυματίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Δέκα νεκρούς θρηνεί το Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα 5χρονο αγόρι και έναν στρατιώτη.


Το Ισραήλ πραγματοποίησε νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων ενάντια σε στρατηγικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώνοντας ένα εξαώροφο κτίριο, ενώ οι μαχητές της Χαμάς προχώρησαν σήμερα σε νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων ενάντια στο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά χτυπήματα ισοπέδωσαν ένα κτίριο που στεγάζει βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά κέντρα που ανήκουν στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, όπως είναι οι εκτοξευτήρες πυραύλων, αλλά και τα σπίτια των διοικητών της Χαμάς που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση.


Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν 90 ρουκέτες, 20 εκ των οποίων έπεσαν στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ είπε επίσης ότι κατέρριψε ένα drone που πλησίαζε τα σύνορα του Ισραήλ στα βορειοανατολικά, με προορισμό κατά πάσα πιθανότητα τη Συρία.


Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν στις 10 Μαΐου όταν οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς την Ιερουσαλήμ, σε ένδειξη υποστήριξης για τα γεγονότα στο τέμενος Αλ Άκσα και την απειλούμενη έξωση δεκάδων παλαιστινιακών οικογενειών από εβραίους εποίκους.

Σε γενική απεργία-διαμαρτυρία οι Παλαιστίνιοι


Οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη προχώρησαν σε γενική απεργία σήμερα Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα «ενιαίο σύστημα απαρτχάιντ» όπως καταγγέλουν ακτιβιστές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του οποίου ο πόλεμος στη Γάζα οπως λένε ειναι μόνο μία εκδήλωση.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό και κατηγορεί τη Χαμάς για υποκίνηση βίας σε ολόκληρη την περιοχή.


Την απεργία προκήρυξαν ηγέτες της αραβικής κοινότητας εντός του Ισραήλ, που αποτελεί το 20% του πληθυσμού της χώρας. Την στηρίζει επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη, όπου τα υπουργεία και τα σχολεία έβαλαν λουκέτο.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν επίσης ενώ αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Καθυστερημένος…διπλωματικός μαραθώνιος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά εκτάκτως – για τέταρτη φορά – κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να ταχθούν υπέρ μιας κοινής ανακοίνωσης που θα καλεί να «τερματιστεί η βία».


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που δέχεται επικρίσεις πως δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για τον τερματισμό της κρίσης, τάχθηκε χθες υπέρ της «κατάπαυσης του πυρός» σε νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Μ.Ανατολή

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε συνεδριάζουν σήμερα με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης.


Στο τραπέζι θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η Ε.Ε να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπορέλ είχε επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η προτεραιότητα και το μήνυμα της Ε.Ε σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: η βία πρέπει να σταματήσει τώρα, τονίζουν οι αρμόδιοι.


Η Ε.Ε παραγκωνισμένη και διχασμένη καθώς ο πόλεμος μαίνεται ξανά


Οι εσωτερικές εντάσεις και οι διαφορές με τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει ωστόσο την Ε.Ε σε αδιέξοδο, δυσκολεύοντας τους «27» να πάρουν μια σαφή θέση για το μεσανατολικό, γράφει ο Guardian.


Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, οι ηγέτες της ΕΕ συχνά μιλάνε για τη στρατηγική αυτονομία τους από τις ΗΠΑ στην πράξη όμως βρίσκουν διαρκώς εμπόδια. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για παράδειγμα, δεν έχουν εκδώσει συλλογικό ανακοινωθέν για το Ισραήλ από το 2016. Τον Φεβρουάριο του 2020, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, μεταξύ άλλων, μπλόκαραν δήλωση της ΕΕ επικριτική για το σχέδιο.

Η ΕΕ είναι θεσμικά ισχυρότερη στην εξωτερική πολιτική από ό,τι ήταν το 1980, όταν τα εννέα κράτη της τότε υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Βενετίας αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά "τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων”, αλλά η πολιτική της δύναμη είναι αναμφισβήτητα μειωμένη.

Οι διαφορές στους κόλπους των «27»

Οι εντάσεις υπάρχουν τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Στη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες υπερμαχους του Ισραήλ, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ δέχθηκε πίεση από πολιτικούς από το κυβερνών CDU για να διευκρινίσει τις δηλώσεις που έκανε το 2018 σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ. Τις τελευταίες ημέρες καταδίκασε έντονα τη Χαμάς.

Στην Αυστρία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ύψωσε την ισραηλινή σημαία πάνω από το κτίριο της καγκελαρίας, μια κίνηση που οδήγησε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Βιέννη, όπου οι πυρηνικές συνομιλίες φτάνουν σε κρίσιμη φάση. Αντίθετα, η διπλωματική υπηρεσία της Γαλλίας έχει εκδώσει εννέα ανακοινωθέντα που καλούν σε αυτοσυγκράτηση από τις 26 Απριλίου.

Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την αποστολή όπλων προς το Ισραήλ στο λιμάνι του Λιβόρνο και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο ζήτησε από την ΕΕ να υιοθετήσει μια σαφή και ενωμένη θέση.

Η ικανότητα της ΕΕ να μεσολαβήσει στην κρίση είναι περιορισμένη δεδομένου ότι έχει περιθωριοποιηθεί αρνούμενη να συνομιλήσει απευθείας με τη Χαμάς. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κατάρ. Αντίθετα, η ΕΕ ειδικεύεται στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας.

Το Μεσανατολικό δοκιμάζει και τις διατλαντικές σχέσεις

Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με μια ευρύτερη ανησυχία στην ΕΕ με το πώς αντιμετωπίζουν πραγματικά την Ε.Ε οι ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίκεν υποσχέθηκε να συμβουλεύεται τους συμμάχους του «νωρίς και συχνά».
Η αξία αυτής της διατλαντικής υπόσχεσης ωστόσο επανεξετάζεται τώρα. Η άρνηση των ΗΠΑ τρεις φορές να επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει ανακοινωθέν για τη Μέση Ανατολή είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Λύνει» την υπόθεση το όπλο των δραστών;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή