Κορονοϊός: «Το συλλογικό τραύμα της Ινδίας»- Συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλά στο Νewsbomb.gr
Ο Ανίτ Μουχερτζί γεννήθηκε στην Καλκούτα, έζησε και σπούδασε στην Ινδία και την Ιαπωνία και εργάστηκε μεταξύ άλλων σε αναπτυξιακά προγράμματα του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Κοινωνικός Τομέας σε μια Αποκεντρωμένη Οικονομία: Η Ινδία στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης» δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press το 2016. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στο Bloomberg, το BBC και τους Financial Times.
Με τον Ανίτ γνωριστήκαμε το 2009 στο Νέο Δελχί. Ήταν ο άνθρωπος που μου άνοιξε την πόρτα για έναν καινούριο, άγνωστο κόσμο γεμάτο, χρώματα, μυρωδιές και εμπειρίες πρωτόγνωρες, εξηγώντας με...δυτική ματιά το μυστήριο της Ινδίας.
Επιστημονικός συνεργάτης σήμερα του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης (Center for Global Development) είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για το δεύτερο, καταστροφικό κύμα της πανδημίας στην Ινδία και να φωτίσει κρίσεις, παραλείψεις και αστοχίες.
- Newsbomb.gr: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τον κορονοϊό στην Ινδία; Γιατί είναι το δεύτερο κύμα τόσο καταστροφικό;
- Aνίτ Μουχερτζί: Η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στον κόσμο. Οι αριθμοί μάλιστα μπορεί να ειναι πολύ χειρότεροι απο αυτούς που ανακοινώνονται. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί έχει καταρρεύσει.
Οι συμβατικές στρατηγικές πρόληψης (τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση) δεν είναι δυνατές υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η μόνη λύση που μας έχει απομείνει είναι η επιβολή lockdown, όπως έχουν κάνει πολλά κρατίδια, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στον λαό, ειδικά στους φτωχούς.
Η Ινδία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο στην αρχή της πανδημίας, αλλά παράλληλα υπήρξε μια συντονισμένη απάντηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να βοηθήσει τους ανθρώπους με μεταφορά μετρητών και δωρεάν διανομή φαγητού.
Αυτό δε συνέβη σε μεγάλο βαθμό αυτή τη φορά και οι άνθρωποι εκτός από την υγειονομική κρίση, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη πόρων. Το διπλό βάρος λοιπόν που φέρουν «ζωή και διαβίωση» όπως θα μπορούσαμε συνοπτικά να πούμε, είναι τεράστιο και οι συνέπειές του πολύ σοβαρές.
Αυτό που επιδεινώνει το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμένη πολιτική απάντηση σε σύγκριση με πέρυσι. Εκ των υστέρων, μπορούμε να εντοπίσουμε επιβαρυντικούς παράγοντες όπως ο εφησυχασμός, η ολιγωρία, οι ανεπαρκείς πόροι και το πιο σημαντικό, οι ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.
Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας υποχρηματοδοτούνται και το σύστημα έχει ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Η εξάπλωση του ιού και των μεταλλάξεών του ήταν ταχεία τόσο λόγω της φύσης της νόσου, όσο και λόγω της αποτυχίας της αντίδρασης στην κρίση.
- Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα ανοσοποίησης; Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παρασκευάστρια εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει ωστόσο σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού της.
- Από άποψη αριθμών, η Ινδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιασμένο πληθυσμό στον κόσμο (154 εκατομμύρια). Το ποσοστό αυτό ωστόσο είναι εξαιρετικά ανεπαρκές, δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού και του βαθμού ανοσοποίησης που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού, όπως έδειξε το παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η στρατηγική εμβολιασμού της Ινδίας ήταν καλή όταν ξεκίνησε τον Ιανουάριο και επεκτάθηκε τον Μάρτιο.
Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής και οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν, ανάμεσά τους και οι γονείς μου. Ο ιστότοπος εγγραφής και το πρόγραμμα λειτούργησε καλά και στο τέλος Μαρτίου η Ινδία κατέγραφε 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα. Η στρατηγική αυτή κατέρρευσε όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα. Υπήρξε αύξηση της ζήτησης, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε αρκετά αποθέματα.
Μόνο δύο εμβόλια εγκρίθηκαν - το AstraZeneca και το ινδικό εμβόλιο Covaxin. Η Ινδία δεν έδωσε εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης σε κανένα άλλο, την ώρα που οι Ινδοί κατασκευαστές ανέλαβαν την παραγωγή του Sputnik V για εξαγωγή σε άλλες χώρες. Το τελευταίο έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ινδία, αλλά η Pfizer και η Moderna εξακολουθούν να αναμένουν αδειοδότηση.
Οι Ινδοί κατασκευαστές δεσμεύονταν από τα συμβόλαια για το πρόγραμμα COVAX, αλλά η αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης ήταν να τους πιέσει να «τρέξουν» τις εγχώριες ανάγκες. Συνοψίζοντας, τα ίδια ζητήματα εφησυχασμού, ανεπαρκούς προγραμματισμού και πόρων επιβράδυναν το πρόγραμμα εμβολιασμού.
- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μόντι θα υποστεί πολιτικές επιπτώσεις λόγω του χειρισμού της πανδημίας; Γιατί διοργάνωσε εκλογές εν μέσω πανδημίας;
- Η πρώτη ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ενώ η Ινδία αντιμετωπίζει ένα συλλογικό τραύμα και ορισμένοι κατηγορούν την κυβέρνηση Mόντι, πολλές υποδομές υγείας χρηματοδοτούνται από τις τοπικές αρχές που έχουν και την ευθύνη διαχείρισής τους.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαρύνει φυσικά και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πολλές σημαντικές εκλογές σε αρκετά κρατίδια θα διεξαχθούν πριν από τις εθνικές εκλογές του 2024, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των ψηφοφόρων και ποιους θεωρούν υπεύθυνους για αυτήν την καταστροφή.
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στη διαχείριση της κρίσης από την Ινδία, σε σχέση με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Η ινδική κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ποτέ ότι η COVID-19 είναι μια σοβαρή πανδημία, επομένως η πολιτική βούληση υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει.
Αυτό που απέδειξε όμως το δεύτερο κύμα είναι ότι η πολιτική βούληση δεν είναι αρκετή.
Όσο για τις εκλογές, καλή ερώτηση. Ανακοινώθηκαν όταν τα κρούσματα ήταν χαμηλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση δεν μπορούσε να επανεξεταστεί όταν ο αριθμός των μολύνσεων άρχισε να αυξάνεται...
- Πιστεύετε ότι η τρέχουσα κρίση θα επηρεάσει τη διεθνή εικόνα της Ινδίας στο άμεσο μέλλον;
- Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη πόσο άσχημα χειρίστηκαν οι ΗΠΑ την πανδημία διατηρώ κάποια αισιοδοξία. Η πρόσφατη επιτυχία τους επισκίασε το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.
Έτσι, ΑΝ (και αυτό το αν γράφεται με κεφαλαία) η Ινδία μπορέσει κατά κάποιον τρόπο να ελέγξει το δεύτερο κύμα τον επόμενο μήνα, να παρακολουθήσει καλύτερα την πανδημία, να αυξήσει τον εμβολιασμό, να χρησιμοποιήσει την κρίση για να ενισχύσει το σύστημα περίθαλψης, τότε θα αποτελέσει παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης ενός πανδημικού κύματος σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.
Αλλά οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ινδίας έχουν σίγουρα δεχθεί πλήγμα. Η εικόνα της χώρας που προβάλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι θετική. Η χώρα που παρασκευάζει εμβόλια δεν μπορεί να εμβολιάσει τους δικούς της ανθρώπους, σκηνές απελπισίας στους δρόμους, συγγενείς σε απόγνωση και ένα πολιτικό κατεστημένο που δυσκολεύεται να ελέγξει την κρίση.
Τέλος υπάρχει το ζήτημα του περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων που θα επηρεάσουν τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, εάν η COVAX δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Η Ινδία θα πρέπει να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την κακή διαχείριση της πανδημίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.