«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αρκτική
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ηγείται μιας «εκστρατείας» ενάντια στις ρωσικές προσπάθειες για άσκηση ελέγχου στις ναυτικές οδούς της Αρκτικής και εισαγωγή στρατιωτικής διάστασης στις συζητήσεις περί διεθνών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Με τη Ρωσία να αναλαμβάνει την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, οι ΗΠΑ συσπείρωσαν άλλα μέλη απέναντι στα σχέδια της Μόσχας για το Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα, που εκτείνεται από τη Νορβηγία ως την Αλάσκα, και την επιθυμία της για επανέναρξη στρατιωτικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο οκταμελές μπλοκ.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η προσπάθεια αυτή αντικατοπτρίζει την ανησυχία στην Ουάσινγκτον και συμμάχους στο ΝΑΤΟ για αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής και εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία απελευθερώνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ, πρωτεύουσα της Ισλανδίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως η ομάδα θα έπρεπε να εστιάζει στην ειρηνική συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα ναυτικής ασφαλείας και την ευημερία των ιθαγενών της περιοχής.
«Η Αρκτική είναι μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου» είπε ο Μπλίνκεν. «Μα η Αρκτική είναι κάτι παραπάνω από μια στρατηγικά ή οικονομικά σημαντική περιοχή. Είναι πατρίδα των ανθρώπων μας, σύμβολό της ήταν και πρέπει να παραμείνει η ειρηνική συνεργασία. Είναι ευθύνη μας να προστατεύουμε αυτή την ειρηνική συνεργασία και να την επεκτείνουμε».
Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης «αποτελεσματικής διακυβέρνησης και έννομης τάξης» για να διασφαλιστεί πως η Αρκτική «παραμένει μια περιοχή ελεύθερη από συγκρούσεις, όπου οι χώρες ενεργούν υπεύθυνα». Προηγουμένως είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των προτεινόμενων ρωσικών κανόνων ναυσιπλοΐας και είχε εκφράσει βαθείς προβληματισμούς για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στον βορρά.
Αρκετοί άλλοι υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και αυτοί από τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα, ζητώντας να παραμείνει η Αρκτική ειρηνική και ελεύθερη από συγκρούσεις, υπό διεθνείς κανόνες, αντί μεμονωμένων κρατών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε απορρίψει τις επικρίσεις των ΗΠΑ επειδή η Αρκτική «είναι δική μας επικράτεια, δική μας γη» και είχε αμφισβητήσει τα κίνητρα του ΝΑΤΟ ως προς τις αποστολές βομβαρδιστικών και περιοχών στην περιοχή. Την Πέμπτη είπε πως η επανέναρξη ενός στρατιωτικού διαλόγου στο Αρκτικό Συμβούλιο θα συνέβαλλε στη σταθερότητα.
Με πληροφορίες από Associated Press
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι