«Αντέχει» η κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς: Ηρεμία μετά από 11 ημέρες
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα είχαν ως αποτέλεσμα 232 νεκρούς και ζημιές σε χιλιάδες σπίτια, καθώς και υποδομές. Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την ισλαμιστική Χαμάς κατά του Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο 12 Ισραηλινών και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Στους δρόμους της Γάζας Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν και αγκαλιάζονταν, ενώ από ηχεία σε τζαμιά ακούγονταν ισχυρισμοί για «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (Ισραήλ)». Στο Ισραήλ, ραδιοφωνικοί σταθμοί που μετέδιδαν συνεχόμενα ειδήσεις και σχόλια άλλαξαν το πρόγραμμά τους, βάζοντας ξανά μουσική. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει έτοιμες για αντίποινα σε περίπτωση παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός, και η Αίγυπτος έχει πει ότι θα στείλει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.
Η «έκρηξη» της βίας έγινε στις 10 Μαΐου, και αποτέλεσε κορύφωση της οργής των Παλαιστινίων για αυτά που εξελάμβαναν ως περιορισμό των δικαιωμάτων τους στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο τέμενος αλ Άκσα κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα Ραμαντάν.
Αξιωματούχοι στη Γάζα είπαν πως 232 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 65 παιδιά, είχαν σκοτωθεί και πάνω από 1.900 είχαν τραυματιστεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τουλάχιστον 160 μαχητές.
Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν πως οι νεκροί στο Ισραήλ είναι 12, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες προκαλούσαν πανικό και έστελναν τους ανθρώπους σε καταφύγια.
Η Χαμάς προβάλλει τις εχθροπραξίες ως επιτυχημένη αντίσταση σε έναν στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρότερο αντίπαλο.
«Είναι αλήθεια πως η μάχη τελειώνει σήμερα, μα ο Νετανιάχου και όλος ο κόσμος θα έπρεπε να ξέρει πως τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητες αυτής της αντίστασης» είπε ο Εζάτ ελ Ρεσίκ, ανώτερο στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Εν μέσω αυξανόμενου διεθνούς προβληματισμού, ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Νετανιάχου να επιδιώξει αποκλιμάκωση, ενώ η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη επιδίωκαν να διαμεσολαβήσουν.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Πέμπτη, ο Μπάιντεν έδωσε συλλυπητήρια σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαζόταν με τα Ηνωμένα Έθνη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Αξιωματούχοι στη Γάζα είπαν πως περίπου 16.800 σπίτια υπέστησαν ζημιές και οι κάτοικοι είχαν ηλεκτροδότηση τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα, ενώ πριν τις εχθροπραξίες ήταν 12 ώρες.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι τα αεροπορικά τους πλήγματα κατέστρεψαν σήραγγες που χρησιμοποιούσε η Χαμάς, σπίτια μαχητών, χώρους εκτόξευσης ρουκετών και παραγωγής όπλων, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε πως το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ οικονομολόγοι λένε ότι οι εχθροπραξίες θα δυσκολέψουν την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19.
Αναλυτές λένε ότι στόχος της Χαμάς ήταν να περιθωριοποιήσει τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, και να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμπάς, 85 ετών, ήταν στο περιθώριο κατά την 11ήμερη κρίση. Είχε επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί μικρή επιρροή στη Γάζα.
Με πληροφορίες από Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φωτιά ΤΩΡΑ: «Μάχη» σε χαράδρες και διάσπαρτα σημεία σε Κορινθία και Δυτική Αττική