Αντέχει η εκεχειρία στην Μέση Ανατολή: Φθάνει βοήθεια στη Γάζα - Βγήκαν από τα καταφύγια στο Ισραήλ

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί εκφράζουν φόβους οτι είναι θέμα χρόνου να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες  την ώρα που η Γάζα και το νότιο Ισραήλ μετρούν τις πληγές τους απο το νεο κύκλο βίας. Τα πρώτα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης έφθασαν στη Λωρίδα της Γάζας που σύμφωνα με αξιωματούχους θα κάνει χρόνια για να ανοικοδομηθεί.
5'

Τα πρώτα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασαν στη Γάζα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν σπίτια τους, αντικρίζοντας σκηνές καταστροφής, με τους αξιωματούχους να λένε ότι το έργο ανοικοδόμησης μπορεί να πάρει χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την μεταφορά τραυματιών. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση των 11 ημερών, εκ των οποίων περισσότεροι στη Γάζα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διεκδικούν τη νίκη. Στο νότιο Ισραήλ, οι κάτοικοι γιόρτασαν την εκεχειρία, πολλοί ωστόσο εκφράζουν ανησυχία ότι μια νέα σύγκρουση στην περιοχή είναι θέμα χρόνου.

Φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα φθάνουν στη Γάζα

Φορτηγά από διάφορες οργανώσεις αρωγής, μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ, άρχισαν να μεταφέρουν απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα στη Γάζα, μετά το άνοιγμα του περάσματος Kerem Shalom από το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή, η οποία ελέγχεται από τους μαχητές της Χαμάς, ενώ σχεδόν 800.000 άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, σύμφωνα με την Unicef.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του ήδη φτωχού θύλακα που δίνει επίσης μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις ζήτησε άμεση πρόσβαση σε προμήθειες και προσωπικό υγείας, λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις υγείας της περιοχής κινδυνεύουν να κατακλυστούν από χιλιάδες τραυματίες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unwra) τονίζει οτι προτεραιότητά της είναι να εντοπίσει και να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και ζητά επείγουσα βοήθεια ύψους 38 εκατομμυρίων δολαρίων απο διεθνείς δωρητές.

Θα χρειαστούν χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Σύμφωνα με το υπουργείο Στέγασης της Γάζας 1.800 μονάδες στέγασης είναι πλέον ακατάλληλες για διαβίωση και 1.000 έχουν καταστραφεί. «Η ζημιά που προκλήθηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα χρειαστεί χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να ανοικοδομηθεί» δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καμπρόνι, διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Μέση Ανατολή.

«Επιστρέφουμε στα σπίτια μας και δεν έχουμε καθιστικό, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε κρεβάτια, δεν έχουμε τίποτα», λένε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κάτοικοι της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αναφέρουν που αντικρίζουν τόσο μεγάλη καταστροφή.

Η χειρότερη ανάφλεξη βίας στην περιοχή εδώ και χρόνια

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα ξεκίνησε στις 10 Μαΐου μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης που κατέληξε σε συγκρούσεις στο τέμενος Αλ-Άκσα, έναν ιερό τόπο για τους Μουσουλμάνους –και για τους Εβραίους- στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, προκαλώντας αντίποινα από τη μεριά του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 248 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότερες από 100 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας .Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τουλάχιστον 225 μαχητές κατά τη διάρκεια των μαχών. Η Χαμάς δεν έχει δώσει αριθμούς.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 13 άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιώά και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία.

Οι άνθρωποι βγαίνουν από τα καταφύγια στο Ισραήλ

Πολλές εβραϊκές οικογένειες βγήκαν πλέον από τα καταφύγια. Οι περιορισμοί έκτακτης ανάγκης έχουν αρθεί, ενώ όλα τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά αύριο Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν περισσότερες από 4.300 ρουκέτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, εκ των οποίων το 90% αναχαιτίστηκε από την αεροπορική του άμυνα. Όμως πολλές ρουκέτες βρήκαν στόχο, χτύπησαν σπίτια, συναγωγές και άλλα κτίρια.

Πολλοί από αυτούς τους πυραύλους έπληξαν πόλεις στο νότιο Ισραήλ, όπως το Ασκελόν όπου οι κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ικανοποιημένοι με την εκεχειρία, δηλώνουν «σίγουροι όμως ότι θα υπάρξει νέα κλιμάκωση».

Η κατάπαυση του πυρός δοκιμάστηκε από συγκρούσεις στο συγκρότημα αλ Άκσα μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθησουν τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι τους πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι νέες ταραχές στην Ιερουσαλήμ εκτονώθηκαν μέσα σε μία ώρα περίπου, ενώ υπάρχουν αναφορές για 20 τραυματίες Παλαιστίνιους.

Yπέρ της λύσης δύο κρατών ο Τζο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη, αν δεν αναγνωριστεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συγκεντρώσει «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».

Με πληροφορίες απο BBC, Reuters

ιδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση «βόμβα»: Η ΕΕ ζητά πίσω τα χρήματα των επιδοτήσεων του 2008 - Απειλή προστίμου για Ελλάδα