Ιταλία: Η Φλωρεντία «επαναλαμβάνει» τη δίκη του Δάντη, μετά από επτά αιώνες
Η επιχείρηση για την αποκατάσταση του ονόματος του Δάντη ξεκίνησε με ένα συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος ιστορικοί, γλωσσολόγοι, νομικοί , απόγονοι του σημαντικού ποιητή αλλά και απόγονοι των δικαστών που τον είχαν καταδικάσει!
Τον 14ο αιώνα η Φλωρεντία, όπως και ολόκληρη η Ιταλία, ήταν διχασμένη ανάμεσα σε δύο μεγάλες παρατάξεις, τους Γουέλφους και τους Γιβελίνους. Ο Δάντης που διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα και πολιτικός, έλαβε μέρος σε πολέμους εναντίον των Γιβελίνων, αλλά όταν το κόμμα των Γουέλφων ήρθε στην εξουσία, άρχισε τις διώξεις ενάντια στους αντιπάλους του.
Οι διαμάχες που ξέσπασαν δίχασαν την κοινωνία της εποχής στους Μαύρους, που υποστήριζαν πως δεν έπρεπε να δοθούν πολλά προνόμια στον λαό και στους Άσπρους Γουέλφους, τους δημοκρατικούς. Ο Δάντης πήρε το μέρος των Άσπρων, όμως επικράτησε η πλευρά των Μαύρων, με αποτέλεσμα, το 1301 να καταδικαστεί για διαφθορά. Η ποινή προέβλεπε δύο χρόνια εξορία, πρόστιμο και διά βίου αποκλεισμό από δημόσια αξιώματα. Όταν ο Δάντης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο τον Μάρτιο του 1302, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.
Οι αρχές της εποχής του είχαν απαγορεύσει την επιστροφή στην πόλη, ενώ δεχόταν απειλές ότι θα τον κάψουν στην πυρά ή θα τον αποκεφαλίσουν. Η μεροληπτική απόφαση έχει αναγνωριστεί από ειδικούς.
Ο Δάντης περιπλανήθηκε εξόριστος από τη Φλωρεντία σε πολλές ιταλικές πόλεις. Το 1315 δόθηκε αμνηστία στους εξόριστους Γουέλφους, υπό τον όρο όμως πως θα παρουσιάζονταν δημόσια ομολογώντας πως έσφαλαν.
Ο Δάντης αρνήθηκε να δεχτεί κάτι τέτοιο και χαρακτηριστικά έγραψε: «Δεν είναι αυτός ο δρόμος για να γυρίσω στην πατρίδα, αν μπορέσετε να βρείτε άλλον τρόπο πιο σύμφωνο με την τιμή και τη δόξα του Δάντη, θα έρθω με βήματα γοργά». Στην πόλη της Ραβέννας όπου βρίσκεται έως σήμερα ο τάφος του, ολοκλήρωσε και τη Θεία Κωμωδία.
Την περασμένη Παρασκευή σε ένα διαδικτυακό-συνέδριο δίκη, ειδικοί επανέφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση. Ανάμεσά τους ο αστροφυσικός Σερέγκο Αλιγκέρι, απόγονος του Δάντη και ο καθηγητής Νομικής Αλεσάντρο Τραβέρσι που έλαβαν μέρος με σκοπό να επιχειρήσουν να αναθεωρήσουν την καταδίκη του Δάντη ερήμην σε θάνατο από καύση στην πυρά.
Τα πορίσματα του φόρουμ θα δημοσιευτούν σύντομα, δήλωσε ο Τράβερσι, με την ιταλίδα δικαστικό του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μαργκερίτα Κασάνο να συντάσσει την τελική έκθεση.
Το συνέδριο μεταδόθηκε διαδικτυακά. Ο Τράβερσι υποστήριξε τον Δάντη, λέγοντας ότι «νομικά μιλώντας» εξακολουθεί να είναι ένα διάσημο τέκνο της Φλωρεντίας με «ποινικό μητρώο» που του επιβλήθηκε από μια «αντίθετη φατρία» Ο μεσαιωνικός ιστορικός Αλεσάντρο Μπαρμπέρο πάλι δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «δεν ήταν απολύτως αδύνατο» να υποθέσουμε ότι ο Δάντης- ως ένας από τους εννέα πολιτικούς της πόλης - είχε εκμεταλλευτεί το ρόλο του κατά τη διάρκεια μιας διετούς εκλεγμένης θητείας το 1300.
Ο Αλιγκιέρι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τον Μάρτιο ότι η προσπάθεια αποκατάστασης έρχεται αργά, δεδομένου ότι ο Δαντης παρέμεινε εξόριστος από την πόλη όπου γεννήθηκε το 1265. «Δεν επέστρεψε ποτέ στη Φλωρεντία», είπε. «Οτιδήποτε μπορεί να γίνει γι 'αυτόν [σήμερα] δεν θα αλλάξει τίποτα από όλα αυτά».
Στον τάφο του στη Ραβέννα, το μεσαιωνικό καταφύγιο του Δάντη στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής, μια φλόγα καίει διαρκώς, τροφοδοτούμενη από τις ελιές που φυτρώνουν στους λόφους γύρω από τη Φλωρεντία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Χαρδαλιάς: Στα 40.000 στρέμματα η καμένη έκταση από τη φωτιά στην Κορινθία – Πού δίνουμε μάχη τώρα