Μιανμάρ: Πάνω από 125.000 δάσκαλοι και καθηγητές σε διαθεσιμότητα ως «αντιφρονούντες»

Περισσότεροι από 125.000 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μιανμάρ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις στρατιωτικές αρχές επειδή εντάχθηκαν σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής για να αντιταχθούν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών της Μιανμάρ.

Μιανμάρ: Πάνω από 125.000 δάσκαλοι και καθηγητές σε διαθεσιμότητα ως «αντιφρονούντες»
4'

Η κίνηση αυτή της στρατιωτικής χούντας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς έγινε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την οποία ορισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς μποϊκοτάρουν στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει παραλύσει τη χώρα από τότε που το πραξικόπημα διέκοψε μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Συνολικά 125.900 καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι χθες Σάββατο, δήλωσε ο αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επώνυμα λόγω φόβων για αντίποινα. Ο ίδιος βρίσκεται ήδη στη λίστα των καταζητούμενων της χούντας με κατηγορίες για υποκίνηση σε στάση.

Στη Μιανμάρ ήταν καταγεγραμμένοι 430.000 εκπαιδευτικοί σχολείων σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δύο χρόνια πριν.

«Αυτές είναι απλά κινήσεις για να απειλήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αν απολύσουν πράγματι τόσους πολλούς ανθρώπους, ολόκληρο το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης εκπαιδευτικός. Πρόσθεσε ότι του είπαν ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα αποσυρθούν εάν ο ίδιος επιστρέψει στη δουλειά του.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της χούντας ή το υπουργείο Παιδείας για να σχολιάσουν. Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία για να ξαναξεκινήσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η διαταραχή λειτουργίας των σχολείων έρχεται μαζί με εκείνη στον τομέα υγείας και σε κυβερνητικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις από τότε που η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας βυθίστηκε στο χάος μετά το πραξικόπημα και τη σύλληψη της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Περίπου 19.500 μέλη προσωπικού πανεπιστημίων τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την ένωση εκπαιδευτικών.

Γονείς, κρατήστε τα παιδιά σας στο σπίτι

Οι εγγραφές αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα για τη σχολική περίοδο που ξεκινά τον Ιούνιο, αλλά ορισμένοι γονείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο.

«Δεν πρόκειται να εγγράψω την κόρη μου γιατί δεν θέλω να λάβει μόρφωση από μια στρατιωτική δικτατορία. Ανησυχώ επίσης για την ασφάλειά της», δήλωσε η 42χρονη Μιντ, της οποίας η κόρη είναι 14 ετών.

Φοιτητές, που ήταν στην πρώτη γραμμή των καθημερινών διαδηλώσεων στις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν τα μαθήματα στις αίθουσες. «Θα επιστρέψω στο σχολείο μόνο αν επιστρέψουμε στη δημοκρατία», είπε ο 18χρονος Λιν.

«Χαριστική βολή» στο ήδη αποδυναμωμένο εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Μιανμάρ ήταν ήδη ένα από τα φτωχότερα της περιοχής - και κατατασσόταν στην 92η θέση ανάμεσα σε 93 χώρες, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα του 2020.

Ακόμη και υπό την ηγεσία της Σου Κι, που είχε θέσει προτεραιότητα της τον τομέα της εκπαίδευσης, οι δαπάνες ήταν κάτω από το 2% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μια σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχημάτισαν δυνάμεις πιστές στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές - ζητώντας από ξένους δωρητές να διακόψουν την χρηματοδότηση προς το υπουργείο Παιδείας που ελέγχει η χούντα.

«Θα συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς της Μιανμάρ που αρνούνται να υποστηρίξουν τον βάρβαρο στρατό», δήλωσε με σε email του στο Reuters ο Σάσα, που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα και είναι ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Αυτοί οι σπουδαίοι και γενναίοι εκπαιδετικοί δεν θα μείνουν ποτέ μόνοι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κορυφώνονται οι έρευνες - Η αναζήτηση στις φυλακές και τα νέα στοιχεία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή