Koρονοϊός: Τα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν με την πανδημία
Οι Τούρκοι απολαμβάνουν μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα μετά την άρση ενός ολικού lockdown τριών εβδομάδων. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό έχει μειωθεί κατά 72% μετά το ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων που ξεπερνούσαν τα 60.000 τον Απρίλιο.
Το ποσοστό επιτυχίας ωστόσο φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ότι η χώρα είναι έτοιμη για την κρίσιμη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Η Τουρκία την ίδια ώρα εξακολουθεί να έχει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο και οι γιατροί της χώρας λένε ότι η καταγεγραμμένη πτώση στις νέες μολύνσεις είναι στατιστικά αδύνατη, καθώς υπάρχει τεράστια μείωση στα τεστ που γίνονται.
Ο επίσημος αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Τουρκία ανέρχεται σε 46.071. Ωστόσο, η ανάλυση των στατιστικών που κοινοποίησε στον Guardian ο Güçlü Yaman, επιστήμονας υπολογιστών που συνδέεται με την ομάδα εργασίας πανδημίας της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης, δείχνει περισσότερους από 142.000 «έξτρα» θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών.
Εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και ημίμετρα
Η Τουρκία επαινέθηκε αρχικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά την έναρξη της πανδημίας για την ανάληψη γρήγορης και αποτελεσματικής δράσης, αλλά η πολιτική της βυθίστηκε έκτοτε σε ένα τέλμα στροφών, παραλείψεων, λαθών και ημίμετρων που φαινομενικά έδωσαν προτεραιότητα σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας.
"Στην αρχή της πανδημίας, υπήρξε μια πραγματική προσπάθεια για τον μετριασμό του κινδύνου, αλλά από τότε, η πολιτική μπήκε στη μέση» λέει ο δρ Καγκάν Κιζίλ, μέλος της ομάδας εργασίας της πανδημίας της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης.
«Η τουρκική κυβέρνηση εξέτασε τις διαθέσιμες επιστημονικές συμβουλές και αποφάσισε να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για τη δική της ατζέντα. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι: ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι κυρίως νέος, οπότε οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα είναι εντάξει. Η διαχείριση της κρίσης τώρα έχει να κάνει με το πώς θα κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αντί να την διορθώσει».
Μετά από τρεις μήνες περιορισμών κίνησης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να εισέλθει σε μια διαδικασία «εξομάλυνσης» από την 1η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μαζικές συναθροίσεις άρχισαν ξανά, με το πλήθος να συγκεντρώνεται μεταξύ άλλων στην Αγιά-Σοφιά. Όσο περνούσε ο καιρός οι φόβοι των γιατρών επιβεβαιώνονταν, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι έδινε μόνο τον αριθμό των «συμπτωματικών» στις καθημερινές ενημερώσεις της.
Οργή απο τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό
Η επακόλουθη οργή από τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης αντιμετωπίστηκε με το γνωστό κατασταλτικό τρόπο από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο ηγέτης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας και πολιτικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε τους γιατρούς για «προδοσία» και είπε ότι η τουρκική ιατρική ένωση πρέπει να κλείσει.
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συνέχισε να πραγματοποιεί μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις, παραβιάζοντας τους δικούς του κανόνες.
Η κυβέρνηση εφάρμοσε τελικά μια δεύτερη περίοδο lockdwon κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά οι περιορισμοί σταμάτησαν πολύ νωρίς και μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους η Τουρκία επλήγη από ένα αναπόφευκτο τρίτο κύμα.
Καθώς η πλειονότητα της Ευρώπης άρχιζε να χαλαρώνει τους κανόνες του κορονοϊού αυτήν την άνοιξη, τα ψέματα και τη ημίμετρα της Τουρκίας «στέρεψαν». Η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει τελικά ένα συνολικό lockdown κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.
Αλλά ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί λένε ότι πιθανότατα δεν λειτούργησε είναι ο ίδιος λόγος που η Τουρκία δεν ήθελε να εφαρμόσει ένα «πλήρες» lockdown: η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να δώσει οικονομική βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις και έτσι πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να εργάζονται.
«Δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια ή σχεδόν καμία. Ακόμα και το ειδικό δάνειο που πήρα για να πληρώσω το ενοίκιο έχει υψηλό επιτόκιο », δήλωσε ο Halil Arslan, ο οποίος εργάζεται σε ανθοπωλείο στην περιοχή Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης.Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, βυθίζεται δημοσκοπικά.
«Ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με την αύξηση της φτώχειας πριν από την πανδημία. Από την έναρξη του lockdown προσθέσαμε τεράστιους αριθμούς «φτωχών εργαζομένων» στα συνολικά στοιχεία. Κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να παρέχουμε βοήθεια σε ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην πόλη », δήλωσε η Esra Huri Bulduk, η οποία διευθύνει τον προγραμματισμό κοινωνικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη.
Διπλά μέτρα και σταθμά
Οι αντιδράσεις είναι επίσης μεγάλες, λόγω της διπλής φυσης των μέτρων, καθώς οι ξένοι τουρίστες ενθαρρύνονται να επισκεφθούν και να απολαύσουν τα αξιοθέατα της χώρας, ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το σπίτι τους χωρίς να αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα.
Ακόμη και οι αρχικές επιτυχίες του προγράμματος εμβολιασμού της Τουρκίας επισκιάστηκαν από μεγάλα εμπόδια, όπως οι καθυστερήσεις στις αποστολές και σχόλια του υπουργού υγείας Φαχρετίν Κοτζά, σχετικά με τη χρήση ορισμένων εμβολίων.
«Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ήδη όλες τις απαντήσεις… Δεν νικάμε τον ιό. Παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» καταλήγει ο Καγκάν Κιζιλ, από την Τουρκική Ιατρική Ένωση.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρατική αεροπειρατεία: Τα ερωτήματα για την παρουσία ξένων πρακτόρων στην Αθήνα