Οι εξαγωγές drones της Τουρκίας: Πού πουλάει και τι η Άγκυρα
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία δεν επενδύει μόνο στην επιχειρησιακή χρήση τους από την ίδια, μα και στις εξαγωγές της: Η Πολωνία είναι ο νέος της πελάτης σε αυτόν τον κλάδο, κάτι που την καθιστά την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ που αγοράζει drones από την Τουρκία, όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τη Δευτέρα. Η συμφωνία αυτή θεωρείται πως θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, για την οποία ο Ερντογάν έχει πει ότι θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας και να μπορεί να εξάγει σε συμμάχους στο εξωτερικό.
Η πώληση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Άγκυρα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν χαιρέτισε την πώληση, λέγοντας πως «είμαστε μία από τις καλύτερες τρεις ή τέσσερις χώρες στον κόσμο» στον τομέα αυτόν.
Η Πολωνία αγοράζει 24 Bayraktar TB2 από την εταιρεία Baykar, που έχει εξάγει το TB2 και στην Ουκρανία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Οι συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ έφεραν το συγκεκριμένο αεροσκάφος στο διεθνές προσκήνιο, καθώς είδε ευρεία χρήση- ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξετάζει και το ενδεχόμενο χρήσης μιας έκδοσής του από το υπό ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο της, «Anadolu», προσπαθώντας να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η έξωσή της από το πρόγραμμα των F-35, που θα εξόπλιζαν το πλοίο.
Η Πολωνία θα επενδύσει στο κατάλληλο πακέτο λογισμικού, καθώς και στην εκπαίδευση χειριστών από Τούρκους αξιωματούχους. Τα drones θα φέρουν αντιαρματικά βλήματα, και, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάσζακ, είχε εκφράσει ικανοποίηση επειδή είχαν χρησιμοποιηθεί υπό συνθήκες πολέμου και θα «ενίσχυαν σημαντικά το αξιόμαχο των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων». Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι τώρα, η Πολωνία απευθυνόταν κυρίως στις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικού υλικού.
Η Ουκρανία έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar και διαπραγματεύεται νέες προμήθειες, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (σε μια εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Ρωσίας, στο πλαίσιο της «παγωμένης σύγκρουσης» στην ανατολική Ουκρανία).
Όπως έχει πει ο Τούρκος πρόεδρος, σχετικό ενδιαφέρον για την απόκτηση drones έχει εκφράσει και η Σαουδική Αραβία, ενώ η Άγκυρα γενικότερα επεκτείνει τη μη επανδρωμένη δραστηριότητά της, κατασκευάζοντας βάση για drones και στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
Ωστόσο, δεν λείπουν και τα προβλήματα στις εξαγωγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας: Ο Καναδάς «έκοψε» τις άδειες εξαγωγών για τεχνολογία drones προς την Τουρκία τον Απρίλιο, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζερικές δυνάμεις που μάχονταν εναντίον Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τα εξαρτήματα αυτά περιλαμβάνουν συστήματα κάμερας για οπλισμένα drones.
Με πληροφορίες από Daily Sabah, Reuters, Deutsche Welle
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.