Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Κίνα μετά το τελεσίγραφο του Τζο Μπάιντεν προς τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να καταλήξουν μέσα σε 90 ημέρες στο πόρισμά τους σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.
Το Πεκίνο δια του υπουργείου Εξωτερικών ζητάει από τις ΗΠΑ να ανοίξουν για έρευνα τα δικά τους εργαστήρια.
«Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τα γεγονότα ή την αλήθεια, ούτε και ενδιαφέρονται για σοβαρή επιστημονική έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Μόνος στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να στιγματίσουν (σ.σ. την Κίνα) και να προχωρήσουν σε πολιτικούς χειρισμούς προκειμένου να μεταθέσουν τις ευθύνες» είπε αρχικά ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιγιάν.
Ο ίδιος έδειξε προς το Φορντ Ντέτρικ ένα εργαστήριο βιοϊατρικής έρευνας στο Μέριλαντ που ορισμένοι έχουν συσχετίσει – χωρίς αποδείξεις – ως πηγή του κορονοϊού από Κινέζους αξιωματούχους και κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
«Τι μυστικά κρύβονται στο Φορντ Ντέτρικ και τα περισσότερα από 200 αμερικανικά τέτοιου είδους εργαστήρια;» αναρωτήθηκε ο Ζάο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «χρωστάνε μια εξήγηση στον κόσμο».
Η θεωρία του Φορντ Ντέτρικ εμφανίστηκε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αρχικά τον Μάρτιο του 2020 αλλά επανήλθε δριμύτερη στις αρχές του 2021, όταν, δηλαδή, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν την Ουχάν για να εξετάσουν την προέλευση του κορονοϊού.
Χθες, Πέμπτη, το γραφείο της επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η ακριβής προέλευση του Covid-19, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη, κάνοντας λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια.
Το πρώτο θέλει τον θανατηφόρο ιό να μεταδίδεται στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, μέσω ενός ξενιστή και το δεύτερο να «ξεπήδησε» από κάποιο εργαστήριο.
Όπως μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να καθοριστεί ποιο από τα δύο σενάρια είναι πιο πιθανό λόγω έλλειψης στοιχείων.
Tελεσίγραφο Μπάιντεν: «Έχετε 3 μήνες να βρείτε από πού προήλθε ο κορονοϊός»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε στις 26/5 από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.
Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.
Το κινεζικό εργαστήριο Ιολογίας που βρίσκεται στο στόχαστρο
Το εργαστήριο P4 στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν που μελετά και ταυτοποιεί θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018 και ήταν το πρώτο του είδους του στην ηπειρωτική Κίνα.
Σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της Γαλλίας ως μέρος μιας κοινής ερευνητικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο τις μολυσματικές ασθένειες και είναι εξοπλισμένο με υψηλή τεχνολογία. Η πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε είχε να κάνει με τον αιμορραγικό πυρετό του Σινγιάνγκ, με ποσοστό θνησιμότητας έως και 50%.
Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ.Άντονι Φάουτσι ομολόγησε μάλιστα στους Αμερικανούς βουλευτές πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κοροναϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση ψευτογιατρού: «Φωτιά» η πρόταση της εισαγγελέως για τον πρώην υπουργό