Φόρος τιμής στα θύματα της βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία
Τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε πριν από ένα χρόνο στις βορειοανατολικές της ακτές, τιμά σήμερα η Ιαπωνία.
Στις 11 Μαρτίου 2011, η ζωή σταμάτησε στις 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδος) ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Λίγο αργότερα, το φονικό τσουνάμι με κύματα δεκάδων μέτρων σάρωσε τις ακτές και μαζί σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα και ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 ετών, στη Φουκουσίμα.
Σήμερα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στα εμπορικά σημεία του Τόκιο και των μεγάλων πόλεων στη μνήμη των 19.000 νεκρών και αγνοουμένων.
Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα θα εκφωνήσουν ομιλίες σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο, η οποία θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.
Σε μια επιστολή που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός Νόντα τονίζει ότι η τραγωδία της 11ης Μαρτίου σφράγισε τη μνήμη του έθνους.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας που χάθηκαν στην καταστροφή. Ούτε θα ξεχάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ιαπωνία από το εξωτερικό. Γι' αυτό νιώθουμε βαθιά υποχρεωμένοι και πάντα ευγνώμονες», γράφει ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ακτιβιστές κατά των πυρηνικών έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες θα ανάψουν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής.
Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων μοίρασαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου αυτές να τα αφήσουν σήμερα στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.
Για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους και να αναπαυθούν εν ειρήνη.
Στη νομαρχία Ιουάτε όπου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, 300 αστυνομικοί και 80 μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί για μια νέα επιχείρηση ελέγχου κατά μήκος της ακτής.
Στη γειτονική νομαρχία της Φουκουσίμα εκατοντάδες αστυνομικοί και εθελοντές επί δύο ημέρες πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Οι σοροί μπορεί να βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια.
Στο Νιχονματσού, η 71χρονη Γιοσίκο Κάνο η οποία διαμένει σε ένα προσωρινό κατάλυμα από τότε που εγκατέλειψε το σπίτι της στη μολυσμένη από ραδιενέργεια πόλη Ναμιέ, προσεύχεται σήμερα για τη μνήμη των θυμάτων.
«Ήταν μια χρονιά φόβου και αγωνίας... πριν από ένα χρόνο, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν εδώ. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να μην τελειώσω τη ζωή μου εδώ».