Κορονοϊός: «Θα ζήσουμε COVID-26 και COVID-32 αν δεν εξιχνιάσουμε τον COVID-19» λένε οι επιστήμονες

Η προέλευση του νέου κορονοϊού που έχει προκαλέσει περισσότερους απο 3,5 εκατομμύρια θανάτους και τουλάχιστον 168 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο παραμένει μυστήριο. Aν δεν λυθεί, η ανθρωπότητα ειναι καταδικασμένη να ξαναζήσει ανάλογες πανδημίες.

Κορονοϊός: «Θα ζήσουμε COVID-26 και COVID-32 αν δεν εξιχνιάσουμε τον COVID-19» λένε οι επιστήμονες
4'

Επιστήμονες και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εργαστηριακής διαρροής του θανατηφόρου ιού. Τις τελευταίες ημέρες, η θεωρία ότι ο ιός «γεννήθηκε» και ξεπήδησε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα,η οποία είχε απορριφθεί στο παρελθόν, έχει αποκτήσει νέα δυναμική, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διατάζει την επανεξέταση της προέλευσης του.


Το ινστιτούτο βρίσκεται κοντά στο πιθανότερο για κάποιους επίκεντρο της επιδημίας, την υπαίθρια αγορά θαλασσινών Huanan στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 και έγινε πανδημία.

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για να αναζήτηση της προέλευσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του Οργανισμού. Δεν υπάρχει ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


"Η Κίνα δεν έχει προσφέρει επαρκή στοιχεία για να διαψεύσει τη θεωρία του εργαστηρίου, ενώ η αναζήτηση ενδείξεων ότι ο ιός προέκυψε από την άγρια φύση δεν απέδωσε αποτελέσματα», λέει ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Σκοτ Γκότλιεμπ.

Έρχονται και άλλες πανδημίες, αν δεν βρούμε τις απαρχές του SARS-CoV-2

Αν δεν αποκτήσουμε πλήρη γνώση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ο κόσμος θα είναι έκθετος απέναντι στον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών, σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Χότεζ, διευθυντή του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας.

«Θα υπάρξουν Covid-26 και Covid-32, εκτός αν καταλάβουμε πλήρως την προέλευση του Covid-19», δήλωσε στο «Meet the Press» του NBC.

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας πρόσθεσε επίσης ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν μακροχρόνια έρευνα στην Κίνα και να συλλέξουν δείγματα αίματος από ανθρώπους και ζώα. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Κίνα για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας.

«Χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων και ζώολόγων στην επαρχία Χουμπέι για μία περίοδο έξι μηνών, ενός χρόνου» τόνισε.

Η πολιτική «δηλητηριάζει τις έρευνες»


Από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της προέλευσης του COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η έρευνα για την προέλευση της πανδημίας «δηλητηριάστηκε από την πολιτική».

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός για τις επείγουσες καταστάσεις του ΠΟΥ δήλωσε: «Θα θέλαμε να διαχωρίσουν όλοι, αν μπορούν, την πολιτική από την επιστήμη. Ολόκληρη η διαδικασία δηλητηριάζεται από την πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιζιάν απέρριψε τις προσπάθειες έρευνας της κυβέρνησης Μπάιντεν ως προσπάθειες «στιγματισμού, πολιτικές χειραγώγησης και απόδοσης ευθυνών».

Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας πυροδοτήθηκε για άλλη μια φορά μετά από άρθρο που δημοσίευσε η Wall Street Journal -επικαλούμενη τις υπηρεσίες πληροφοριών- στις 23 Μαΐου αναφέροντας οτι τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν της Κίνας (WIV) ζητούσαν νοσοκομειακή περίθαλψη για συμπτώματα που είναι συμβατά με τον κορονόϊό ήδη απο τον Νοέμβριο του 2019.

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο δεν αποκάλυψε πλήρως την προέλευση του ιού, αλλά χαρακτήρισε σχεδόν απίθανη μια διαρροή από το εργαστήριου. Ο ΠΟΥ ζήτησε περισσότερη έρευνα εκείνη την εποχή.


Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη ανίχνευση του νέου παθογόνου σε μια αγορά θαλασσινών της Κίνας, οι ακριβείς ρίζες του ιού παραμένουν ασαφείς. Οι επιστήμονες υποθέτουν μεν ότι πιθανότατα εξαπλώθηκε από τα άγρια ζώα σε ανθρώπους, ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.

Στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε ενδελεχή έρευνα και συνεργασία και διαφάνεια από την πλευρά του Πεκίνου.

«Εάν αυτό το πράγμα βγήκε από ένα εργαστήριο, υπάρχουν άνθρωποι στην Κίνα που πιθανώς το γνωρίζουν», λέει ο Μάθιου Πότινγκερ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα πρωτοβουλία των Αμερικανών, πρόσθεσε «μπορεί να κάμψει πολλούς από αυτούς τους ηθικούς επιστήμονες στην Κίνα, πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει τις συνειδήσεις τους. Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες πληροφορίες ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα το τετ-α-τετ Τσαβούσογλου - Δένδια: Ποια θέματα θα θέσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ - Τι αναμένει η Αθήνα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή