Επιχείρηση Dunhammer:Η Δανία κατηγορείται πως βοήθησε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν Ευρωπαίους πολιτικούς
Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας βοήθησε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσουν Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από το 2012 ως το 2014, μετέδωσαν δανικά ΜΜΕ, σε μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει εντάσεις εντός Ευρώπης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το κανάλι DR μετέδωσε ότι η δανική FE συνεργαζόταν με την αμερικανική NSA για τη συλλογή πληροφοριών. Όπως λέγεται, μεταξύ άλλων συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για αξιωματούχους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Παρόμοιοι ισχυρισμοί είχαν γίνει και το 2013, όταν, μεταξύ των αποκαλύψεων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν ήταν και αναφορές περί παρακολούθησης του τηλεφώνου της Μέρκελ από την NSA.
Όταν είχαν λάβει χώρα αυτοί οι ισχυρισμοί, σημειώνει το BBC, o Λευκός Οίκος δεν είχε προβεί σε ξεκάθαρη διάψευση, μα είχε αναφέρει πως το τηλέφωνο της Μέρκελ δεν ήταν παγιδευμένο τότε, ούτε θα ήταν στο μέλλον.
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εκπρόσωπος της Μέρκελ είπαν ότι δεν γνώριζαν για την εμπλοκή της Δανίας μέχρι τις αποκαλύψεις του DR, που έκαναν τον γύρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
Η NSA φέρεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου και τηλεφωνικές συνομιλίες ενός αριθμού επιφανών ατόμων, μέσω δανικών καλωδίων τηλεπικοινωνιών, σε συνεργασία με τη FE.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όλο εγχείρημα είχε λάβει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Dunhammer», επιτρέποντας στην NSA να αποκτήσει δεδομένα χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνων πολιτικών ως παραμέτρους αναζήτησης, σύμφωνα με τo DR.
To DR μίλησε με εννιά πηγές, όλες εκ των οποίων φέρονται να είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες της FE.
Πέραν της Μέρκελ, φέρονται να στοχεύτηκαν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και ο Πέερ Στάινμπρουκ, τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
«Πολιτικά το βλέπω ως σκάνδαλο» είπε ο Στάινμπρουκ σε γερμανικά ΜΜΕ.
Η Τρίνι Μπράμσεν, υπουργός Άμυνας της Δανίας, που φέρεται να είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την κατασκοπεία, είπε στο DR ότι «η συστηματική υποκλοπή σε στενούς συμμάχους είναι απαράδεκτη».
Η FE και η NSA δεν έχουν προβεί σε σχόλια.
Από πλευράς του ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν πως είχε εμπλακεί και ο ίδιος στο σκάνδαλο εξαρχής, καθώς ήταν τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από BBC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία στη Βάρη: Εκτέλεσαν τον πυγμάχο Τάσο Μπερδέση στη μέση του δρόμου