«Θρίλερ» με τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο Σελαχαντίν Γκιουλέν
O Σελαχαντίν Γκιουλέν χαρακτηρίζεται ως μέλος του δικτύου Γκιουλέν (το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO, Fetullah Terrorist Organization, Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ), και, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται πηγή ασφαλείας είχε «διαφύγει στο εξωτερικό με τη βοήθεια των συγκαλυμμένων δομών της τρομοκρατικής οργάνωσης».
Την επιχείρηση, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πραγματοποίησε η τουρκική ΜΙΤ, και ο Γκιουλέν, ο οποίος ήταν καταζητούμενος ως μέλος της οργάνωσης, θεωρείται πως σχετίζεται/ είναι συγγενής με μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής» της οργάνωσης και με υψηλόβαθμα στελέχη της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν θεωρείται πως είναι «ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης». Σύμφωνα με αναφορές, συνελήφθη στην Κένυα, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα- ενώ κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για ασιατική χώρα. Όπως έγραψαν οι New York Times, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνελήφθη στο σπίτι του στην Κένυα.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε φωτογραφία του με χειροπέδες, και τουρκικές σημαίες εκατέρωθέν του.
Δεδομένου και του παράγοντα «Κένυα», είναι δύσκολο να μη θυμηθεί κανείς την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος απήχθη από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα το 1999.
Ποιος είναι ο Σελαχαντίν Γκιουλέν
Όπως γράφουν οι New York Times, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν (δάσκαλος, σύμφωνα με τη Daily Sabah) ζούσε στην Κένυα και έδινε μάχη στα δικαστήρια για να αποφύγει την απέλασή του.
Είναι Τούρκος πολίτης και μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ. Κατέφθασε στην Κένυα με τουριστική βίζα στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδαν οι New York Times. Μετά την άφιξή του, αξιωματούχοι μετανάστευσης τον συνέλαβαν εξαιτίας κόκκινου σήματος της Ιντερπόλ για «φερόμενη υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου». Ο ίδιος ο Γκιουλέν, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, είπε ότι είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες το 2008.
Ο Γκιουλέν είπε στο κενυατικό δικαστήριο πως οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ασκήσουν σε βάρος του πολιτική δίωξη, «όπως έκαναν στην αδελφή μου, στον αδελφό μου και 62 άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μου».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα κόκκινα σήματα της Ιντερπόλ «νέο εργαλείο που χρησιμοποιούν πλέον οι τουρκικές αρχές στις προσπάθειές τους να συλλάβουν και εκδώσουν στην Τουρκία όλα τα άτομα που είναι συγγενείς του Φετουλάχ Γκιουλέν…με σκοπό τη φυλάκισή τους».
Δύο ημέρες μετά την άφιξή του στην Κένυα, στις 19 Οκτωβρίου, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Στις αρχές Μαΐου, μερικές ημέρες πριν εκδικαστεί η υπόθεσή του, εξαφανίστηκε ενώ ήταν καθ’οδόν προς τα κεντρικά του Διευθυντηρίου Ποινικών Ερευνών, είπε ο δικηγόρος του, Τζοθάμ Οκόμε Άρβα.
Το δικαστήριο ζήτησε από Κενυάτες αξιωματούχους να εξηγήσουν τι συνέβη, και αυτό δεν έχει γίνει, είπε ο δικηγόρος. Είναι άγνωστο εάν και τι ρόλο μπορεί να έπαιξε η Κένυα στην υπόθεση.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε online, η σύζυγος του Γκιουλέν, Σεριγιέ, είπε ότι ζούσε στην Κένυα από τον προηγούμενο Νοέμβριο και ότι είδε τελευταία φορά τον άνδρα της στις 3 Μαΐου. Η ίδια είπε ότι εκτιμά πως απήχθη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία στις 5 Μαΐου. Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε πει στις 19 Μαΐου ότι είχε συλληφθεί ανώτερο στέλεχος του κινήματος Γκιουλέν, και «βρίσκεται στα χέρια μας».
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, που είχε ως αποτέλεσμα 251 νεκρούς και 2.734 τραυματίες. Επίσης, κατηγορεί την οργάνωση πως είναι πίσω από αυτό που χαρακτηρίζει ως εκστρατεία με σκοπό την ανατροπή του κράτους μέσω διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, και ειδικότερα τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ, και η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή του, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται- και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί λόγο εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
Δάσκαλοι/ καθηγητές και στελέχη κάποιων από τα σχολεία του δικτύου Γκιουλέν έχουν εκδοθεί ή απελαθεί από κάποιες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Βουλγαρίας, της Μαλαισίας και του Κοσόβου. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί έξι Τούρκους πολίτες που απελάθηκαν από το Κόσοβο τον Μάρτιο του 2018 για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.
Ο τότε πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάτζ, είπε ότι δεν είχε δώσει άδεια για τις απελάσεις και απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επειδή, όπως αναφέρθηκε, ήξεραν για την επιχείρηση και δεν τον ενημέρωσαν έγκαιρα. Λίγο αργότερα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, είπε πως Τούρκοι πράκτορες σε 18 χώρες είχαν συλλάβει 80 Τούρκους που ήταν ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Ωστόσο το ίδιο έτος εμποδίστηκε η μεταφορά ενός Τούρκου εκπαιδευτικού από τη Μογγολία.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει πιέσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κένυα, για να κλείσουν ιδιωτικά σχολεία υποστηριζόμενα από το δίκτυο Γκιουλέν, που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, περιλαμβανομένων του Ναϊρόμπι και της Μομπάσα. Αν και η κυβέρνηση της Κένυας δεν το έκανε, η πίεση αυτή, υπογραμμίζουν οι New York Times, ήταν ενδεικτική της επιρροής του Ερντογάν και των προθέσεών του ως προς το δίκτυο του Γκιουλέν, που στο παρελθόν ήταν σύμμαχός του.
Οι σχέσεις μεταξύ της Κένυας και της Τουρκίας έχουν ενισχυθεί την τελευταία δεκαετία, και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και τεχνικής συνεργασίας. Επίσης, έχουν αυξηθεί και οι εμπορικές τους σχέσεις.
Με πληροφορίες από Anadolu, New York Times, Daily Sabah
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.