Kλιματική αλλαγή: Η «Γκρέτα Τούνμπεργκ της Αυστραλίας» δίνει μάχη για το περιβάλλον

Μία έφηβη απο την Αυστραλία βαδίζει στα χνάρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ και δίνει τις δικές της μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 
3'

Το να ηγείσαι χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϊ και να συνυπογράφεις μια συλλογική αγωγή δεν είναι συνηθισμένες δραστηριότητες για μια 14χρονη έφηβη.

Αλλά η αυστραλή μαθήτρια Ίζι Ρατζ-Σέπινγκς έχει εγκαταλείψει τις πιο ανάλαφρες εξωσχολικές δραστηριότητες για να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία της χώρας της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Αυστραλή έφηβη έχει γίνει μια από τις πιο προβεβλημένες ακτιβίστριες για το περιβάλλον στη χώρα της από τότε που το κλαμμένο της πρόσωπο έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο στα τέλη του 2019, όταν κοίταζε κατάματα τους πάνοπλους αστυνομικούς που απειλούσαν να την συλλάβουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

"Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μας κοιτάζουν και λένε 'α, είναι παιδιά, δεν ξέρουν τι λένε", είχε δηλώσει στο Reuters σε μια συνέντευξή της στις 6 Απριλίου.

"Αλλά πιστεύω ότι μας υποτιμάνε και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ισχυροί είμαστε και πόσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ακούμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών εδώ και γενιές και ο κόσμος δεν τους ακούει για την κλιματική αλλαγή", λέει η 14χρονη.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν ρυπαντής άνθρακα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με την Ρατζ-Σέπινγκς η αδράνεια του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για την κλιματική αλλαγή δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία.

Η αψιμαχία της με την αστυνομία το 2019 σημειώθηκε όταν η 13χρονη τότε μαθήτρια είχε συγκεντρωθεί μαζί με οργισμένους διαδηλωτές έξω από την επίσημη κατοικία του Μόρισον, στο Σίδνεϊ, στον απόηχο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Αυτή ήταν η πρώτη της διαμαρτυρία και στάθηκε αφορμή για να την χαρακτηρίσει ο τοπικός Τύπος "Η Γκρέτα Τούνμπεργκ" της Αυστραλίας.

Αυτό τον μήνα βρέθηκε πάλι στα φώτα της δημοσιότητας αφού τέθηκε επικεφαλής χιλιάδων μαθητών που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του κεντρικού Σίδνεϊ στο πλαίσιο της "Τέταρτης Σχολικής Απεργίας για το Κλίμα".

Η Ίζι ήταν εξάλλου μια από τους οκτώ εφήβους που κατέθεσαν συλλογική αγωγή εις βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι η επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή και θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Η υπόθεση οδήγησε σε μια δικαστική απόφαση-ορόσημο την περασμένη εβδομάδα. Η υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε μάλιστα ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά το να ληφθούν υπόψη τα δεινά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η Ρατζ-Σέπινγκς έχει ένα μήνυμα να στείλει στον Μόρισον σε περίπτωση που μια μέρα της δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει. "Σίγουρα θα του πω ότι πρέπει να ξυπνήσει, ότι έχει έρθει η ώρα για δράση και ότι την έχουμε τώρα ανάγκη", είχε πει στη συνέντευξή της στις 6 Απριλίου η μαθήτρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο: «Στοίχημα» ο εμβολιασμός των παιδιών - Οι σκέψεις της Επιτροπής και οι προϋποθέσεις