Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Ο πλανήτης σε κίνδυνο - Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr
Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού υπενθύμισε με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας του οικοσυστήματος και των παρεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Η συνεχής υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση ιών και παθογόνων παραγόντων όπως είναι οι κορονοϊοί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η πανδημία της Covid-19 δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες των ειδικών να αποτρέψουν μία ανάλογη καταστροφή στο μέλλον, είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή.
Στόχος η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου είναι αφιερωμένη φέτος στα οικοσυστήματα και σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας δράσης των Ηνωμένων Εθνών, μιας παγκόσμιας «πράσινης αποστολής» που θα «τρέχει» έως το 2030.
Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και την αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Η χώρα-οικοδεσπότης φέτος είναι το Πακιστάν ενώ το σύνθημα είναι:«Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore)
Για την ιστορία, η ημέρα θεσπίστηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ στην Στοκχόλμη με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αποτελούν κυρίαρχη απειλή για το περιβάλλον. Τις τελευταίες δεκαετίες οι απειλές αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Tιμάται απο εκατομμύρια ανθρώπους, οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται εμπειρίες, προκλήσεις και αναζητούν λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.
Πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Πέρυσι, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώθηκε από την Κολομβία σε συνεργασία με τη Γερμανία. Το θέμα της ήταν η διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον
Ανεξάρτητα από την ημέρα, την οργάνωση, την εκδήλωση, τη χώρα, το θέμα - η προστασία της φύσης είναι δική μας ευθύνη. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές, επιμένουν ειδικοί.
Μπορούμε επίσης να αφυπνίσουμε οικολογικά τους ανθρώπους γύρω μας. Ένα μήνυμα, ένα e-mail, μία πληροφορία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση της νεότερης γενιάς.
Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σημασία των πουλιών, των ζώων, ακόμη και των πιο μικρών εντόμων.
Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι μέλισσες. Η θέση τους στο οικοσύστημα ειναι τόσο σημαντική που συχνά αναφέρεται ότι μία πιθανή εξαφάνισή τους θα απειλούσε την ίδια την ανθρωπότητα με αφανισμό...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr