Σοκ στη Γαλλία: Νεκρό νήπιο 28 μηνών μετά από «μπλακ άουτ» στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης
Ένα νήπιο ηλικίας μόλις 28 μηνών πέθανε μέσα στο σπίτι του, στη δυτική Γαλλία, στο διάστημα κατά το οποίο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές γραμμές των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Ο νομάρχης της Βαντέ, Μπενουά Μπροκάρ, ανέφερε ότι το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για μια «τραγωδία» ως συνέπεια της βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο των υπηρεσιών αρωγής.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τις συνέπειες αυτής της δυσλειτουργίας. Είναι θεμιτό και για αυτό ζητήσαμε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας», πρόσθεσε ο Μπροκάρ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της τοπικής υγειονομικής υπηρεσίας, τον Ζαν-Ζακ Κουαπλέ, το κέντρο παροχής κατεπείγουσας ιατρικής βοήθειας δέχτηκε μια κλήση στις 8.21 το πρωί. Η μητέρα του παιδιού «προσπαθούσε ανεπιτυχώς επί μία ώρα να καλέσει τις τηλεφωνικές γραμμές 18 και 15». Κατάφερε να πιάσει γραμμή όταν χρησιμοποίησε έναν δεκαψήφιο τηλεφωνικό αριθμό.
Στις 8.22 ανταποκρίθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία της κοινότητας και οι γιατροί της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας. Ταυτόχρονα, ένας γιατρός έδινε τηλεφωνικά οδηγίες στη μητέρα για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο παιδί της, το οποίο υπέστη καρδιακή ανακοπή.
Το παιδί δεν τα κατάφερε: κηρύχθηκε νεκρό στις 9.25, μέσα στο σπίτι της οικογένειάς του.
Μια βλάβη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο τηλεφωνικό δίκτυο της Γαλλίας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, να αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέχρι και τα μεσάνυχτα.
Οι δικαστικές Αρχές θα ξεκινήσουν επίσης έρευνα για το θάνατο, επίσης από ανακοπή, ενός 63χρονου στην πόλη Βαν, στη δυτική Γαλλία. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, που επέστρεψε εσπευσμένα από μια επίσκεψη στην Τυνησία, μαζί με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε το πρωί ότι ένας ασθενής που έπασχε από καρδιαγγειακά προβλήματα πέθανε αφού «δεν κατάφερε να τηλεφωνήσει στις υπηρεσίες αρωγής» και έκανε λόγο για «σοβαρή και απαράδεκτη δυσλειτουργία».
Δύο παρόμοια συμβάντα καταγράφηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό «αλλά δεν μπορώ να πω αν ο χρόνος (μέχρι να φτάσουν οι διασώστες) ήταν πάρα πολύς», πρόσθεσε ο υπουργός. Συνεργάτες του Νταρμανέν διευκρίνισαν ότι αυτά τα δύο «συμβάντα» κατέληξαν στον θάνατο των ασθενών.
«Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είπαν ότι προσπάθησαν να τηλεφωνήσουν πολλές φορές και δεν το κατάφεραν αμέσως», πρόσθεσε ο Νταρμανέν.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, Στεφάν Ρισάρ, ζήτησε συγγνώμη «από όλους εκείνους που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες» από το πρόβλημα, αφού νωρίτερα είχε κληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 ο Ρισάρ απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα να έπεσε η εταιρεία θύμα κυβερνοεπίθεσης. Εξήγησε ότι ο πιθανότερος λόγος του προβλήματος είναι να υπήρξε κάποια «δυσλειτουργία του λογισμικού σε κρίσιμο εξοπλισμό του δικτύου». Η Orange είχε αναφέρει νωρίτερα ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα σε έναν «εξοπλισμό τύπου δρομολογητή», τη συσκευή που προωθεί τις τηλεφωνικές κλήσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μέχρι πότε θα ισχύει - Τι θα γίνει με τα νυχτερινά κέντρα - Όλα τα σενάρια