Facebook: Τέλος στο καθεστώς «ασυλίας» πολιτικών βάζει η δημοφιλής πλατφόρμα -Τι αλλάζει απο σήμερα

Τέλος στην αμφιλεγόμενη πολιτική που εξαιρεί τους πολιτικούς από ορισμένους κανόνες περιεχομένου, σχεδιάζει να βάλει το Facebook. Αναλυτές μιλούν για μία πολύ σημαντική αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση των λογαριασμών που διατηρούν οι πολιτικοί ηγέτες.
4'

H δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα ότι στο εξής δεν θα διατηρεί τις δημοσιεύσεις πολιτικών στον ιστότοπό της από προεπιλογή, σε περίπτωση που η ομιλία τους παραβιάζει τους κανόνες της.

Η αλλαγή πλεύσης, η οποία συνδέεται -σύμφωνα με ανθρώπους της εταιρείας- με την απόφαση του Facebook να «μπλοκάρει» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική τοποθέτηση του κολοσσού σύμφωνα με την οποία οι ομιλίες των πολιτικών είναι σημαντικές και δεν θα πρέπει να «δέχονται αστυνόμευση».

Οι πολιτικοί θα υπόκεινται στις γενικές οδηγίες

Βάσει του νέου πλάνου, οι θέσεις των πολιτικών δεν θα θεωρούνται πλέον αξιόλογες εκ των προτέρων, δήλωσαν στους Νew York Times γνώστες του θέματος. Οι πολιτικοί θα υπόκεινται στις γενικές οδηγίες και τους κανόνες περιεχομένου του Facebook που απαγορεύουν την παρενόχληση, τις διακρίσεις ή άλλες επιβλαβείς ομιλίες, δήλωσαν.

Αν το Facebook αποφασίσει ότι η ομιλία ενός πολιτικού είναι αξιοσημείωτη, μπορεί να εξαιρεθεί, σύμφωνα με ένα πρότυπο που η εταιρεία χρησιμοποιεί από 2016. Από σήμερα λοιπόν σύμφωνα με τον αμερικανικό Τυπο, το Facebook σκοπεύει να αποκαλύψει πότε θα εφαρμόζει τη ρήτρα αξιολόγησης σε δημοσιεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες.

Το τεχνολογικό σάιτ Verge είχε αναφερθεί πρώτο στην σχεδιαζόμενη αλλαγή πλεύσης του Facebook που είχε δεσμευθεί στο παρελθόν να μην παρεμβαίνει στις ομιλίες των πολιτικών. Και η είδηση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τους New York Times και την Washington Post.

Μεγάλη αλλαγή πλεύσης του κολοσσού


Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε πει σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Georgetown το 2019 ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να γίνει «διαιτητής λόγου» «γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη έκφραση».

Ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων του Facebook Νικ Κλεγκ, έχει επίσης πει ότι όλες οι ομιλίες πολιτικών «πρέπει, κατά γενικό κανόνα, να φαίνονται και να ακούγονται» στην πλατφόρμα.

Ο κολοσσός ωστόσο αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από νομοθέτες, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και ακόμη και τους δικούς του υπαλλήλους, ειδικά όταν ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει το πλήθος που κατέληξε τελικά να εισβάλει στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

O Nτόναλντ Tραμπ...και το Facebook

Ενα 24ωρο αργότερα το Facebook είπε ότι θα αποκλείσει τον Αμερικανό πρών πρόεδρο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είχε δηλώσει τότε ότι «οι κίνδυνοι αν επιτρέψουμε στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απλώς πολύ μεγάλοι».

Έκτοτε, οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του Τραμπ στοχοποίησαν την εταιρεία, λέγοντας ότι το Facebook επιβάλλει λογοκρισία και επιβάλλει πολύ μεγάλη δύναμη για να κρίνει ποιος θα μπορούσε να πει τι διαδικτυακά.

Για να εκτονώσει την κατάσταση, το κοινωνικό δίκτυο «έστειλε» την απόφαση σε ένα αρμόδιο εποπτικό συμβούλιο που διατήρησε με τη σειρά του το «μπλόκο» που έχει επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε ολόκληρο τον κόσμοι πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν την εξουσία του Facebook στις διαδικτυακες ομιλίες, ενώ χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες. Η Ρωσία, η Ινδία και άλλες χώρες διέταξαν πρόσφατα το Facebook να κατεβάσει δημοσιεύσεις, την ώρα που αρκετοί δικοί τους πολιτικοί προσπάθησαν να επηρεάσουν πολίτες με δημοσιεύσεις στο Facebook.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Φλόριντα τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη πολιτεία που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως το Facebook ελέγχουν το διαδικτυακό λόγο, επιβάλλοντας πρόστιμα σε εταιρείες που «μπλοκάρουν» πολιτικούς υποψηφίους στο έδαφός της

Η πολιτική που ακολουθεί το Twitter

Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν επίσης εξαιρέσεις για τους παγκόσμιους ηγέτες. Το Twitter επί χρόνια έδινε «άφεση αμαρτιών» σε πολιτικούς που παραβίαζαν τους κανόνες του, επιτρέποντας στις αναρτήσεις τους να παραμείνουν στην πλατφόρμα του, διότι, όπως τόνιζε οι πληροφορίες ήταν προς το συμφέρον του κοινού.

Το 2019, το Twitter είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στους παγκόσμιους ηγέτες να δημοσιεύουν παρενοχλητικά ή καταχρηστικά μηνύματα, θα τοποθετεί ωστόσο στα εν λόγω μηνύματα μια προειδοποιητική ετικέτα. Πέρυσι, το Twitter άρχισε να επιβάλλει τους κανόνες του πιο δυναμικά, αφαιρώντας πολλά tweets από παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος Ζαίρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία γυναίκας στην Αγία Βαρβάρα: Η 64χρονη πυροβολήθηκε στο λαιμό και τον ώμο