Bόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε πόλεμο στα…τζιν, τα «ξενόφερτα» φιλμ και την…αργκό

Η Βόρεια Κορέα εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο νόμο με στόχο να εξαλείψει κάθε είδους ξένη επιρροή - τιμωρώντας σκληρά οποιονδήποτε «συλλαμβάνεται» να παρακολουθεί ξένες ταινίες, να φοράει ρούχα δυτικής επιρροής ,ή ακόμη και να χρησιμοποιεί αργκό όταν μιλάει.
8'

Πόλεμο σε κάθε τι ξενόφερτο που θα...αλλοιώσει την πατριωτική συνείδηση των Βορειοκορεατών κηρύσσει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πείνας.

Η Γιουν-Μι Σο λέει ότι ήταν 11 ετών όταν είδε για πρώτη φορά έναν άνδρα να εκτελείται επειδή «πιάστηκε» να παρακολουθεί ένα νοτιοκορεάτικο δράμα. Ολόκληρη η γειτονιά της είχε λάβει οδηγίες να παρακολουθεί την εκτέλεση.

«Αν δεν το έκαναν, θα χαρακτηρίζονταν προδότες» δήλωσε στο BBC από το σπίτι της πλέον στη Σεούλ. Οι «φρουροί της Βόρειας Κορέας» φρόντιζαν να κάνουν κατανοητό ότι η ποινή για το λαθρεμπόριο παράνομων βίντεο ήταν ο θάνατος.

«Έχω μια ισχυρή μνήμη από τον άντρα με τα δεμένα μάτια, μπορώ ακόμα να δω τα δάκρυά του να κυλάνε. Αυτό ήταν εντελώς τραυματικό για μένα. Τον έβαλαν σε πάσσαλο, Τον έδεσαν και μετά τον πυροβόλησαν» λέει

Ένας πόλεμος χωρίς όπλα

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε συνεχή κατάσταση lockdown χωρίς διαδίκτυο, χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόνο με ελάχιστα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια που έχουν σχεδιαστεί για να σας λένε μόνο ό,τι θέλουν οι ηγέτες της χώρας να ακούσετε – έτσι είναι η ζωή στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ ΟυνΑ.Ρ

Και τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβάλλει νέους περιορισμούς, εισάγοντας έναν νέο νόμο ενάντια σε κάθε τι που το καθεστώς περιγράφει ως «αντιδραστική σκέψη».

Οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται με μεγάλη ποσότητα βίντεο από τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ιαπωνία αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή. Όσοι συλλαμβάνονται αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 15 ετών, ενώ συχνά ειναι και τα βασανιστήρια, σύμφωνα με αναφορές.

Και δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουν οι πολίτες. Πρόσφατα, ο «μεγάλος ηγέτης» έγραψε μια επιστολή στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καλώντας τον Σύνδεσμο Νεολαίας της χώρας να καταργήσει τη «δυσάρεστη, ατομικιστική, αντι-σοσιαλιστική συμπεριφορά» μεταξύ των νέων. Θέλει να εξοστρακίσει την ξένη ομιλία, τα χτενίσματα και τα ρούχα που περιέγραψε ως "επικίνδυνα δηλητήρια".

Η Daily NK, μια ιστοσελίδα στη Σεούλ με πηγές στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ότι τρεις έφηβοι είχαν σταλεί σε στρατόπεδο επανεκπαίδευσης επειδή έκοψαν τα μαλλιά τους σαν τα μέλη του συγκροτήματος K-pop και σήκωσαν το παντελόνι τους πάνω από τους αστραγάλους τους. Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει την πληροφορία.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε πόλεμο που δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα ή πυραύλους.

Η ζωή στη χώρα «ειναι ένας εφιάλτης»

Αναλυτές λένε ότι προσπαθεί να σταματήσει τις εξωτερικές πληροφορίες που φτάνουν στους ανθρώπους της Βόρειας Κορέας καθώς η ζωή στη χώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να διασφαλίσει ότι εξακολουθούν να «τρέφονται με την προσεκτικά επεξεργασμένη προπαγάνδα του κράτους», αντί να βλέπουν πως είναι η ζωή στη Σεούλ, μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ασίας.

Η χώρα είναι περισσότερο αποκομμένη από ποτέ από τον εξωτερικό κόσμο, αφού σφράγισε τα σύνορά της πέρυσι ως απάντηση στην πανδημία. Οι ζωτικές προμήθειες και το εμπόριο από τη γειτονική Κίνα έχουν σχεδόν σταματήσει. Αν Οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αυτή η επιβαλλόμενη απομόνωση έχει επιδεινώσει την ήδη παραπαίουσα οικονομία όπου τα χρήματα διοχετεύονται στις πυρηνικές φιλοδοξίες του καθεστώτος. Νωρίτερα φέτος ο ίδιος ο Κιμ παραδέχτηκε ότι ο λαός του αντιμετώπιζε «τη χειρότερη κατάσταση που πρέπει να ξεπεραστεί».

Όσο πιο δύσκολη η εποχή, τόσο μεγαλύτερη η καταστολή

Το Daily NK έλαβε αντίγραφο του νόμου.Αναφέρει ότι «εάν ένας εργαζόμενος έχει συλληφθεί, ο επικεφαλής του εργοστασίου μπορεί να τιμωρηθεί και αν ένα παιδί είναι προβληματικό, οι γονείς μπορούν επίσης να τιμωρηθούν.

Το σύστημα αμοιβαίας παρακολούθησης που ενθαρρύνεται από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αντικατοπτρίζεται επιθετικά σε αυτόν τον νόμο» λέει αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας στο BBC.

Ολο αυτό έχει στόχο να «καταστρέψει» τα όνειρα ή τη γοητεία που μπορεί να ασκεί στην νεότερη γενιά ο «ελεύθερος Νότος». Με άλλα λόγια, το καθεστώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μια αίσθηση αντίστασης εάν εισαχθούν πολιτισμοί από άλλες χώρες, λένε αναλυτές.

Ο Τσόι Τζονγκ-χουν, ένας από τους λίγους αποστάτες που κατάφερε να βγει από τη χώρα τον περασμένο χρόνο, δήλωσε στο BBC ότι «όσο πιο δύσκολη είναι η εποχή, τόσο σκληρότεροι είναι οι κανονισμοί, οι νόμοι και οι τιμωρίες».

"Ψυχολογικά, όταν η κοιλιά σου είναι γεμάτη και βλέπεις μια ταινία της Νότιας Κορέας, μπορεί να είναι για αναψυχή. Αλλά όταν δεν υπάρχει φαγητό και είναι ένας αγώνας για να ζήσεις, οι άνθρωποι απογοητεύονται."

Θα λειτουργήσει ο νέος νόμος;

Οι προηγούμενες καταστολές έδειξαν ότι μόνο οι πλούσιοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν και παρακολουθούσαν ξένες ταινίες, οι οποίες συνήθως εισέρχονταν λαθραία από την Κίνα.

Για αρκετά χρόνια, ξενόφερτα τηλεοπτικά δράματα «περνούσαν» σε USB stick που ειναι εύκολο να αποκρυφθούν και έχουν κωδικό πρόσβασης. «Εάν πληκτρολογήσετε λάθος κωδικό πρόσβασης τρεις φορές στη σειρά, το USB διαγράφει το περιεχόμενό του. Μπορείτε ακόμη και να το ρυθμίσετε έτσι ώστε να συμβεί μετά από μια εσφαλμένη εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης, εάν το περιεχόμενο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο».

Πολίτες της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησαν λένε ότι είχαν καταφύγει σε ασύλληπτες μεθόδους για να παρακολουθήσουν ταινίες.

Μία από αυτούς λέει ότι κάποτε δανείστηκαν μια μπαταρία αυτοκινήτου και την έδεσαν σε μια γεννήτρια για να πάρουνηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσουν την τηλεόραση. Θυμάται να παρακολουθεί ένα δράμα της Νότιας Κορέας που ονομάζεται "Stairway to Heaven".

Αυτή η επική ιστορία αγάπης για ένα κορίτσι που δίνει μάχη πρώτα με τη μητριά της και μετά τον καρκίνο ήταν δημοφιλής στη Βόρεια Κορέα πριν από 20 χρόνια.

Η γοητεία των ξένων μέσα μαζικής ενημέρωσης απογειώθηκε πραγματικά - με τη βοήθεια φθηνών CD και DVD από την Κίνα.

Η αρχή της καταστολής

Το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ άρχισε να παρατηρεί αυτά τα φαινόμενα. Άνδρες της κρατικής ασφάλεια πραγματοποίησαν επιδρομή στο πανεπιστήμιο γύρω στο 2002 και εντόπισαν περισσότερα από 20.000 CD.

Ήταν μόνο ένα πανεπιστήμιο. Μπορείτε να φανταστείτε πόσα υπήρχαν σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση σοκαρίστηκε. Τότε έγινε ακόμη πιο σκληρή.

Ο Κιμ Γκέουμ Χιοκ λέει ότι ήταν μόλις 16 ετών το 2009 όταν συνελήφθη από μια ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε για να κυνηγήσει και να συλλάβει οποιονδήποτε διακινούσε παράνομα βίντεο.

Είχε δώσει σε έναν φίλο μερικά DVD ποπ μουσικής της Νότιας Κορέας που ο πατέρας του είχε λάβει λαθραία από την Κίνα.

Οδηγήθηκε σε ένα μυστικό δωμάτιο για ανάκριση όπου οι φρουροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να κοιμηθεί. Λέει ότι τον χτυπούσαν και τον κλωτσούσαν επανειλημμένα για τέσσερις ημέρες.

«Ήμουν τρομοκρατημένος», είπε στο BBC από τη Σεούλ όπου ζει σήμερα.

«Νόμιζα ότι ο κόσμος μου τελείωσε. Ήθελαν να μάθουν πώς πήρα αυτό το βίντεο και σε πόσα άτομα το έδειξα. Δεν μπορούσα να πω ότι ο πατέρας μου είχε φέρει αυτά τα DVD από την Κίνα. Τι θα μπορούσα να πω; Ήταν ο πατέρας μου. Δεν είπα τίποτα, απλώς είπα, "Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Σας παρακαλώ αφήστε με να φύγω»

Επρόκειτο για μία από τις ελίτ οικογένειες της Πιονγκγιάνγκ και ο πατέρας του κατάφερε τελικά να δωροδοκήσει τους φρουρούς για να τον απελευθερώσει. Κάτι που θα είναι σχεδόν αδύνατο βάσει του νέου νόμου που επέβαλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πολλοί από αυτούς που είχαν συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα εστάλησαν σε στρατόπεδα εργασίας. Αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετά αποτρεπτικό, έτσι οι ποινές αυξήθηκαν.

Τα στρατόπεδα-φυλακές έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο στην Βόρεια Κορέα.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Οι προτάσεις στο τραπέζι για self test, μάσκα, εστίαση, ταξίδια