Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστατέψτε την πολύτιμη πηγή ζωής - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr
Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% του πλανήτη. Αποτελούν πολύτιμη πηγή ζωής που υποστηρίζουν τη διατροφική μας αλυσίδα και «φιλοξενούν» εκατομμύρια - γνωστά και άγνωστα ακόμη - είδη.
Το κλίμα, η τροφή μας ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε παρέχεται ή ρυθμίζεται από τη θάλασσα που παραδοσιακά έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τις μεταφορές.
Το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Ωκεανός: Ζωή και Μέσα Διαβίωσης» και εγκαινιάζει μία δεκαετία δράσης για την προστασία του «απέραντου γαλάζιου» που συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωσή μας σε αυτό τον πλανήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά την Σύνοδο για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, στη διάρκεια της οποίας 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα. Στόχος τους να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Οι ωκεανοί παράγουν τουλάχιστον το 50% του οξυγόνου του πλανήτη, φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας της Γης και είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα αποτελούν «κλειδί» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς σε βιομηχανίες που συνδέονται με τη θάλασσα υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται μέχρι το 2030 περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τα οφέλη του είναι τεράστια, ωστόσο ο ωκεανός χρειάζεται πλέον υποστήριξη.
Με το 90% του πληθυσμού των μεγάλων ψαριών να εξαντλείται και το 50% των κοραλλιογενών υφάλων να καταστρέφεται, όλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντλούν από τις θάλασσες περισσότερα από όσα μπορούν να αναπληρώσουν.
Οι ωκεανοί της Γης «αναπνέουν» όλο και πιο δύσκολα, καθώς χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει το οξυγόνο τους.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές η ποσότητα του νερού των ανοικτών θαλασσών που έχουν μηδενικό οξυγόνο, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει, τονίζουν οι επιστήμονες. Η προσεκτική διαχείριση αυτού του παγκόσμιου αγαθού είναι ένα στοιχείο κρίσιμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr:
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τρέχει η επιχείρηση «Ελευθερία» - Οι απρόθυμοι και τα προνόμια